<strong>KRITISK:</strong> Prinsesse Märtha Louise gjestet «Skavlan» i helgen sammen med sjamenen Shaman Durek. Begge er kritiske til hvordan programmet er blitt klippet. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
KRITISK: Prinsesse Märtha Louise gjestet «Skavlan» i helgen sammen med sjamenen Shaman Durek. Begge er kritiske til hvordan programmet er blitt klippet. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix Vis mer

Prinsesse Märtha Louise:

Kritiserer Skavlan-intervju

Reagerer på måten programmet er klippet på.

Publisert
Sist oppdatert

I forrige uke gjestet prinsesse Märtha Louise (47) talkshowet «Skavlan» sammen den amerikanske sjamanen Shaman Durek. I intervjuet snakker de om det nye samarbeidet sitt og grensen mellom overtro og vitenskap.

Søndag la sjamanen ut et innlegg på Instagram, hvor han reagerer på måten programmet har blitt klippet på. Senere delte prinsessen det samme på sin profil.

I innlegget har hun lagt ut to videoer; den ene tatt med et mobilkamera fra salen og den andre fra det ferdigklipte programmet. Begge viser en del av intervjuet med Durek.

«Legg merke til forskjellen på disse to klippene. Hva som egentlig ble sagt og hva som ble tatt med i sendingen. Er det greit å klippe om et nytt svar på et spørsmål», spør Märtha Louise på bildedelingstjenesten og oppfordrer følgerne til å dele sin mening i kommentarfeltet.

Prinsesse Märtha Louises manager, Carina Scheele Carlsen, sier til Dagbladet at prinsessen ikke ønsker å kommentere saken utover det hun allerede har skrevet på Instagram.

Klippet om svaret

I klippene får amerikaneren spørsmål om hvorfor de ikke skal holde foredrag i Sverige, når de skal til både Danmark og Norge.

- Grunnen til at vi ikke besøker Sverige denne gangen er fordi jeg har så mye å gjøre i sammenheng med at jeg gir ut en bok i år. Vi har snakket om det og ønsker å få til et besøk til Sverige senere, sier Durek i det uredigerte klippet.

Skavlan stiller så et oppfølgingsspørsmål om Durek mener det er et annet type marked i Sverige for sjamanistisk tenkning.

- Jeg har vært mye i Sverige og det svenske markedet trenger dette. Jeg elsker svensker, men de er veldig nysgjerrige og spør mye. De blander seg oppi alt. «Hva gjør du? Hva bygger du? Hvorfor er du her?», sier han og fortsetter:

- Det blir for mye og det hindrer man i å se seg selv. Man ser alltid seg selv gjennom andre. Man vil ha perfeksjon, men perfeksjon er ikke ekte, sier han og trekker frem blant annet janteloven.

I det klippede intervjuet er Dureks svar på oppfølgingsspørsmålet klippet som svaret på Skavlans første spørsmål, om årsaken til at de ikke skal holde foredrag i Sverige.

<strong>RASER:</strong> Sjamanen Shaman Durek går hardt ut mot Skavlans produksjon for måten han blir fremstilt på i intervjuet. Foto: TV 2
RASER: Sjamanen Shaman Durek går hardt ut mot Skavlans produksjon for måten han blir fremstilt på i intervjuet. Foto: TV 2 Vis mer

Raser mot produksjonen

På Instagram skriver Durek at han i etterkant av programmet har fått mange reaksjoner på intervjuet og at flere folk tror han ikke liker svensker.

- Jeg var superfornøyd med intervjuet helt til jeg så hvordan de redigerte svaret mitt, skriver han på bildedelingstjenesten.

Videre skriver han at han dro til Sverige og var med på talkshowet for å dele sin kjærlighet til det skandinaviske folket. Det fordi morens familie kommer fra Norge.

- Dette er misbruk av makt. Det er skamfullt og mangler integritet, og det er respektløst ovenfor folket deres, skriver Durek på Instagram.

Shaman Durek har ikke svart på Dagbladets henvendelser.

<strong>I STUDIO:</strong> Prinsesse Märtha Louise avbildet sammen med programleder Fredrik Skavlan. Foto: TV 2
I STUDIO: Prinsesse Märtha Louise avbildet sammen med programleder Fredrik Skavlan. Foto: TV 2 Vis mer

- Må bruke utdrag

Nyhetsredaktør i TV 2, Karianne Solbrække, sier til Dagbladet at hun forstår at Durek gjerne skulle hatt med spørsmålet.

- Innspillingen av Skavlan tar alltid mye lenger tid enn det ferdigklipte programmet. Vi klippet bort det første fordi det ikke handlet om det som var temaet for intervjuet. Gjestene våre vil bestandig ha med mest mulig, men vi er nødt til å prioritere.

Solbrække presiserer at de tok med sitatet hvor han sier han elsket svensker. De skal også ha hatt en forhåndssamtale med Durek, hvor han kom med disse karakteristikkene ved svenskene som de hadde interesse av å ha med i programmet.

- Det vesentlige for oss er å ha med meningsinnholdet, altså det intervjuobjektene faktisk mener. Jeg har ikke hørt noe annet enn at han står for det han har sagt i sin karakteristikk av svenskene, sier Solbrække til Dagbladet.

<strong>SVARER PÅ KRITIKKEN:</strong> Nyhetsredaktør i TV 2, Karianne Solbrække.
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
SVARER PÅ KRITIKKEN: Nyhetsredaktør i TV 2, Karianne Solbrække. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer

- Dette er ikke første gang produksjonen får kritikk fra gjestene om hvordan programmet klippes. Hva tenker du om at det nå skjer igjen?

- Det er to helt forskjellige ting. Skavlan blir jevning kritisert for redigeringen av programmet. Gjestene ønsker primært at alt skal ha med, men vi er nødt til å bruke utdrag, sier Solbrække.

Hun er uenig i Dureks påstand om maktmisbruk.

- Det har ikke vært vår intensjon å misbruke makt. Vi ønsket på en ærlig og oppriktig måte vise hans mening. Han har ikke gitt noe tilbakemelding på at det er noe han ikke står for. Det viktigste for oss var å komme frem til det som faktisk skulle snakkes om.

Solbrække sier til Dagbladet at TV 2 ikke har vært i kontakt med Shaman Durek eller prinsesse Märtha Louise etter intervjuet.

Denne artikkelen ble først publisert på Dagbladet.no.

DATING: Det blir mye latter i Senkveld-studioet når Märtha Louise og Lilli Bendriss får spørsmål om dating og Tinder. Vis mer

LES OGSÅ: Klare for «Charterfeber»: - Ikke en aprilspøk

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer