Ingeborg Senneset:

Kritiserer Märtha: - Godt, salgbart bullshit

Ingeborg Senneset reagerer på prinsessens uttalelser om alternativ medisin.

KRITISERER MÄRTHA: Journalist og samfunssdebattant Ingeborg Senneset retter kritikk mot prinsessen. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
KRITISERER MÄRTHA: Journalist og samfunssdebattant Ingeborg Senneset retter kritikk mot prinsessen. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da det tirsdag ble kjent at prinsesse Märtha Louise (51) avslutter sine offisielle oppgaver for kongehuset, publiserte kongehusets nettsider utdypende informasjon om prinsessens standpunkt rundt helse og vitenskap.

Der kommer det fram at prinsessen har stor tillit til og benytter seg av det norske helsevesenet, men:

«Jeg tror at alternative metoder kan være viktige supplement til skolemedisin for mange. En varm hånd, en nål, en krystall, naturmedisin, yoga, meditasjon eller en lyttende samtale, tror jeg kan bidra til at livet blir bedre for mange mennesker», mener prinsessen, og understreker:

SNAKKER UT: 8. november møtte kongeparet pressen for å snakke ut, etter at de tidligere samme dag sendte ut en pressemelding om at prinsesse Märtha Louise ikke lenger skal representere kongehuset. Video: NRK Vis mer

«Ikke i stedet for, men i tillegg til den behandlingen som gis av helsevesenet. Som en naturlig konsekvens har noen mennesker dette som næringsvirksomhet».

Dette får journalist og samfunnsdebattant Ingeborg Senneset til å reagere.

- Mildt sagt omdiskutert

Senneset mener prinsessen gjør det hun mener alternative behandlere gjør: «balanserer på en hårfin egg mellom greit og ugreit, dokumentert og udokumentert».

- Hun holder seg her klokelig til det som er relativt akseptert, selv om for eksempel effekten av nåler mildt sagt er omdiskutert, sier Senneset til Se og Hør.

- Bruken av krystaller vil jeg be henne se ekstra nøye på, for det handler om de er etisk fremstilt eller ikke.

Hun henviser til en artikkel fra Vårt Land, som forklarer at slike krystaller kan komme fra områder med krig og konflikt, som indirekte støttes ved kjøp av krystaller.

- Global Witness kaller dem «konfliktmineraler». Salgskanalen til Norges ledende arrangør av alternativmesser kaller samme stein for «sannheten» eller «vennskapsstenen», hevder Senneset.

SVARER: 8. november ble det kjent at prinsesse Märtha Louise ikke lenger skal representere kongehuset. Dette sier hun om avgjørelsen. Video: Instagram Vis mer

Se og Hør har forsøkt å komme i kontakt med prinssese Märtha Louises manager, Carina Scheele Carlsen, foreløpig uten hell.

Senneset vil verken forby folk å selge eller supplerende alternativ medisin, men beskriver det som «klassisk, godt salgbart bullshit uten særlig positiv virkning på annet enn tid og lommebok».

- Problemet er om pasienten prioriterer alternativet i stedet for behandlingen.

Viser til andre kongelige

Senneset legger imidlertid til at prinsessen har blitt dårlig behandlet i pressen i oppveksten, noe som kan ha fått henne til å se til alternativbransjen for «aksept uten usikkerhet eller fordømmelse».

- Märtha Louise kan ikke noe for at hun er født inn i kongefamilien. At kritikken kan oppleves urettferdig, er heller ikke rart. Det er tross alt det samme samfunnet som har pålagt henne en tittel, som kritiserer bruken av den.

- Men det er og blir et alvorlig spekter den voksne forretningskvinnen Märtha Louise har valgt å ha en fot innenfor. Og med hennes rekkevidde og følgerskare, mektige venner og medietrening, er hun en mektig markedsaktør innenfor et til dels uryddig og uetisk felt.

PRINSESSE: Märtha Louise kom med beskjeden 8. november på Instagram om at hun ikke lenger skal representere kongehuset. Dette sier hun om avgjørelsen. Video: Instagram e. Video: Instagram @princessmarthalouise. Vis mer

Se og Hørs konghusekspert Caroline Vagle, er ikke overrasket over prinsessens nye uttalelser.

- Dette er helt i tråd med hva prinsesse Märtha Louise har stått for i mange år. Jeg vil tro hun presiserer dette nå for å tydeliggjøre at hun mener at alternativ medisinen skal være et supplement til skolemedisin. Ikke i stedet for, forklarer hun overfor Se og Hør.

Vagle kan opplyse om at prinsesse Märtha Louise ikke er den eneste med «blått blod» som har snakket varmt om alternativ medisin.

- Hun er god venninne med tanten til den nederlandske kongen, som også har gått i alternativ retning. Dessuten har kong Charles i mange år vært tilhenger av alternativ medisin.

LES OGSÅ: - Ser ikke ut som det går den veien

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer