Det britiske kongehuset:

Krever 14 millioner kroner for Kates toppløsbilder

Det melder AFP.

KREVER ERSTATNING: Det britiske kongehuset krever en erstatning for de toppløse bildene som ble publisert i 2012. Foto: NTB Scanpix.
KREVER ERSTATNING: Det britiske kongehuset krever en erstatning for de toppløse bildene som ble publisert i 2012. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

For fem år siden startet rettsaken mot det franske bladet «Closer Magazine», etter at en rekke toppløse bilder av den britiske hertuginnen på badeferie i sør-Frankrike ble publisert i 2012.

Saken fikk massiv omtale, hvor også flere blader som blant annet det italienske ukemagasinet Chi, publiserte en 19-siders spesialutgave med 18 bilder av en toppløs Kate.

Nå krever det britiske kongehuset en erstatning på 1,5 millioner euro, skriver AFP på sin twitterkonto.

Noe som tilsvarer 14 millioner norske kroner.

Seks personer står tiltalt i Paris-forstaden Nanterre i rettssaken som startet i dag, tirsdag.

Aktor Jean Veil la fram kravet på vegne av prins William og hertuginne Kate.

Måtte overlevere bildene

Etter at bildene ble publisert i 2012 ringte advokaten til prins William og hertuginne Kate, det franske magasinet, ifølge BBC. Han ga de to valg: Enten så måtte de overgi originalbildene med en gang, eller så måtte de vente seg et søksmål.

Den gangen svarte redaktøren for magasinet, Alfoso Signorini, med en krass Twitter-melding.

- Jeg lover. En toppløs dronning Elizabeth vil ikke bli offentliggjort.

Ifølge The Guardian twitret han også at «ikke en gang en telefon fra dronningen» ville stoppet ham i å publisere bildene.

Saken endte i retten hvor magasinet fikk en 24-timers frist på å overlevere bildene.

SKANDALE: Dette oppslaget sørget for massiv kongelig fordømmelse og nå også et søksmål. Foto: Reuters / Eric Gaillard / NTB Scanpix
SKANDALE: Dette oppslaget sørget for massiv kongelig fordømmelse og nå også et søksmål. Foto: Reuters / Eric Gaillard / NTB Scanpix Vis mer

Retten beordret at alle digitale kopier av bildene også måtte overleveres, samt at all publisering måtte stoppes.

Men det berørte imidlertid ikke bilder som allerede var blitt publisert i andre land enn Frankrike.

I tillegg til Closer, hadde både magasinet Chi og en irsk tabloidavis offentliggjort bildene.

Minnet om Diana

Den britiske familien tok hendelsen svært tungt. Representanter for det britiske kongehuset uttalte den gangen til den britiske avisa Telegraph at det var som å skru klokka 15 år tilbake i tid - til den gangen prinsesse Diana, Williams mor, ble drept i en bilulykke i Paris da hun ble jaget av paparazzier..

- Dette er skuffende, trist og skrur klokka tilbake 15 år. Vi har alltid stått fast på at hertugen og hertuginnen fortjener å ha et privatliv, spesielt når de er på ferie og er ved sitt eget basseng, sier en kilde fra kongehuset sier til den britiske avisa.

PÅ TRYKK: Det italienske bladet Chi har trykket også noen av de 200 bildene de av en toppløs Kate i en spesialutgave av magasinet. Foto: Chi
PÅ TRYKK: Det italienske bladet Chi har trykket også noen av de 200 bildene de av en toppløs Kate i en spesialutgave av magasinet. Foto: Chi Vis mer

Det britiske kongehuset kom også med en uttalelse hvor de mente at hendelsen minnet om Diana.

- Dette minner om pressens verste overtramp mens prinsesse Diana var i live, heter det fra slottet.

Men det kunne ikke redaktør, Lurence Pieau, si seg enig i.

Til Sky News sa hun den gangen at hun ikke ser på bildene som sjokkerende, og at reaksjonen har vært overdrevet.

- Hun er en toppløs prinsesse, det har vært andre før henne. Det er ikke noe nytt. Vi er et kjendisblad, og bildene er fulle av glede. De viser en prinsesse som er vakker og som får en hel verden til å drømme, sa Laurence Pieau til nettstedet den gangen.

LES OGSÅ: Märtha og Aris eldste datter fyller 14