Kontroversielle «Prins Pils»

I Nederland er Willem-Alexander kjent som en øltørst mann, med forkjærlighet for raske biler og flotte damer.

MISLIKER PRESSEN: Kronprins Willem-Alexander har et turbulent forhold til pressen. Under en fotoseanse med nederlandske fotografer og journaliser hylte Willem-Alexander at «alle i pressen kan dra til helvete». Foto: All Over Press
MISLIKER PRESSEN: Kronprins Willem-Alexander har et turbulent forhold til pressen. Under en fotoseanse med nederlandske fotografer og journaliser hylte Willem-Alexander at «alle i pressen kan dra til helvete». Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
SEOGHØR.NO: Mandag offentliggjorde dronning Beatrix (75) at hun abdiserer som Nederlands dronning i en TV-sendt tale til folket.

Dermed tar kronprins Willem-Alexander (45) et steg opp i det rojale hierarkiet. Willem-Alexander blir den første kongen i Nederland på 123 år når han overtar tronen 30. april.

Men veien til tronen har vært lang – og preget av kontroverser.

I Nederlandsk presse fikk 45-åringen tidlig kallenavnet «Prins Pils» – fordi han var en i overkant øltørst ung mann. I mange år var Willem-Alexander først og fremst kjent som en playboy-prins som elsket raske biler – og vakre kvinner.

På universitetet studerte kronprinsen historie – men måtte bruke seks år på studiet som var stipulert til fire år.

Etter endt studietid brukte Willem-Alexander det meste av sin tid på ferieturer og seiling.
Kronprinsens ble kritisert for sine prioriteringer og sin livsstil – og hans forhold til pressen har aldri vært godt etter dette.

Under en fotoseanse med nederlandske fotografer og journaliser hylte Willem-Alexander at «alle i pressen kan dra til helvete».

Mest kontroversielt var dog kronprinsens valg av hustru. Kronprinsesse Maximas (41) far Jorge Zorrigueta var landbruksminister under Argentinas militærdiktatur fra 1979 til 1981. Det antas at opptil 30.000 mennesker ble drept under militærdiktaturet – og de fleste av politikerne som var ministre under regimet ble senere fengslet.

Maximas far har så langt unnsluppet fengsel. Men han er ikke velkommen i Nederland.

Han har blant annet gått glipp av datterens kongelige bryllup. Jorge vil heller ikke være velkommen når datteren blir Nederlands dronning 30. april i år.
 
LES OGSÅ: Kongefamiliens vinterferie vekker oppsikt


Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer