NYE DEMONSTRASJONER: I dag ble kongeparets kortese angrepet av illsinte demonstranter i byen Porto Williams. Foto: Anders Johan Stavseng / Se og Hør
NYE DEMONSTRASJONER: I dag ble kongeparets kortese angrepet av illsinte demonstranter i byen Porto Williams. Foto: Anders Johan Stavseng / Se og Hør Vis mer

Kongeparet i Chile:

Kongeparets bil angrepet

Møter nye demonstrasjoner i Chile.

Publisert

Saken oppdateres!

PUERTO WILLIAMS/OSLO (Se og Hør): Etter at kongeparet ankom sitt offisielle statsbesøk i Chile onsdag, har de blitt møtt med en rekke demonstrasjoner.

I går fikk de nærkontakt med demonstrantene i Byen Puntas Arenas, da veien ble blokkert av demonstrantene på et torg i byen.

I dag ble kongen og dronningens kortese angrepet av illisinte demonstranter i den lille byen Porto Williams, sør i landet.

Ifølge Se og Hørs reporter var det på vei fra flyplassen at kortesen ble angrepet av demonstranter som ropte slagord og veivet med plakater. Flere av dem var iført kongekrone på hodet.

DEMONSTRANTER: Demonstrantet sperret veien for kongekortesjen. Foto: Anders Johan Stavseng / Se og Hør
DEMONSTRANTER: Demonstrantet sperret veien for kongekortesjen. Foto: Anders Johan Stavseng / Se og Hør Vis mer

- 30 til 40 demonstranter dukket nærmest opp ut av intet, omringet bilene og slo løs på taket av bilene.

- Demonstrasjoner alle steder

Se og Hørs reporter forteller at det så langt i dag har vært demonstranter alle steder kongeparet har vært, og at politiet og militæret har jobbet hele dagen med å holde dem unna kongeparet.

«INGEN TERRORISTER»: Demonstrantene har plakater hvor de understreker at de ikke er terrorister, men at de er familier som beskytter havet og sitt levebrød. Foto: Anders Johan Stavseng / Se og Hør
«INGEN TERRORISTER»: Demonstrantene har plakater hvor de understreker at de ikke er terrorister, men at de er familier som beskytter havet og sitt levebrød. Foto: Anders Johan Stavseng / Se og Hør Vis mer

- Demonstrantene er trolig harmløse, men livvaktene er i høy beredskap. Dette er ikke hverdagskost. Demonstrantene slo mot alle bilene i følget, og det må ha føltes skremmende for kongen og dronningen, som satt i baksetet av en personbil da bilen ble angrepet.

ANGREP BILEN: Det er i denne bilen kongeparet satt da de ble angrepet av demonstranter. Foto: Anders Johan Stavseng / Se og Hør
ANGREP BILEN: Det er i denne bilen kongeparet satt da de ble angrepet av demonstranter. Foto: Anders Johan Stavseng / Se og Hør Vis mer

Ifølge Se og Hørs reporter har kongeparet i etterkant av hendelsen møtt byens ordfører. Til stede var også leder for en av urbefolknings-gruppene som har deltatt i demonstrasjonene. Lederen av denne gruppa brukte noen minutter på å forklare deres situasjon, deres historiske tilknytning til stedet, og om årsakene til at de demonstrerer.

Møtet gikk helt rolig for seg, og kongeparet fikk også overrakt et brev fra demonstrantene.

BREV: Kongeparet fikk overrakt et brev fra demonstrantene. Foto: Anders Johan Stavseng / Se og Hør
BREV: Kongeparet fikk overrakt et brev fra demonstrantene. Foto: Anders Johan Stavseng / Se og Hør Vis mer

Kommunikasjonssjef ved slottet, Guri Ofstad Varpe, sier følgende til Se og Hør om demonstrasjonen søndag kveld:

- Under kongeparets besøk til Puerto Williams var det anslagsvis 40 - 50 demonstranter, som protestere mot oppdrettsnæringen. Kongeparet fikk også overrakt brev fra byens ordfører og representanter fra urbefolkningen. De møtte blant annet «Abuela» (bestemor), en over 90 år gammel kvinne som er den siste gjenlevende av urfolket yaganerne som snakker språket yagán. Disse ønsket å protestere mot etablering av oppdrettsnæring i området.

Hun legger også til at kong Harald og dronning Sonja har vært opptatt av retten til å ytre seg, og behovet for dialog med demonstrantene.

- Når det gjelder spørsmål om urolighetene rundt kortesjen og andre spørsmål som er relatert til sikkerhetssituasjonen, henviser vi til Den kongelige politieskorte, avslutter Varpe.

Ropte slagord

Også onsdag og lørdag har kongeparet møtt på store demonstrasjoner. Lørdag fikk kongeparet nærkontakt med demonstrantene i byen Puntos Arenas, som er kritiske til norsk lakseoppdrettnæring i regionen.

Et av budskapene deres var «velkommen kongen, men ikke deres laks». Demonstrantene mener nemlig at norske laksebedrifter ødelegger miljøet og presser bort urbefolkningen. Miljøorganisasjoner, urinnvånere og Greenpeace raser mot næringen.

- Først var det bare noen få rolige demonstranter, som forsøkte å overdøve den norske nasjonalsangen med slagord mot laksenæringen. Men så eksploderte det, fortalte Se og Hørs reporter i Chile i går.

KAOS: Politiet måtte holde opprørere unna det norske kongeparet i Chile. Video: Anders Johan Stavseng Vis mer

Det skal ha vært da kongeparet bevegde seg over torget, at demonstranter trengte seg på fra alle kanter. De ropte slagord rettet mot kongeparet og landets president.

- Politiet behandlet noen av dem ganske røft, og slepte dem med seg. Kongeparets sikkerhetsvakter og politiet slo ring om kongeparet, og det ble ganske kaotisk.

MØTT AV DEMONSTRANTER: Kongeparet har møtt demonstranter ved flere anledninger under statsbesøket i Chile. Her blir de omringet lørdag. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
MØTT AV DEMONSTRANTER: Kongeparet har møtt demonstranter ved flere anledninger under statsbesøket i Chile. Her blir de omringet lørdag. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

Kongeparet løste situasjonen ved at de tok med seg den norske ambassadøren bort til demonstrantene.

- Det er bra at dere vil ta vare på miljøet, sa dronningen blant annet til demonstrantene.

SLO RING OM KONGEPARET: Kongeparets sikkerhetsvakter og det lokale politiet slo ring om kongeparet lørdag. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
SLO RING OM KONGEPARET: Kongeparets sikkerhetsvakter og det lokale politiet slo ring om kongeparet lørdag. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

LES OGSÅ: - Folk tror jeg er gal

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer