Kongefamilien:

Kongeparet om katastrofen: - Vanskelig å finne ord

Kong Harald og dronning Sonja berømmer redningsmannskapene.

BESØK: Kongeparet og kronprinsen besøker søndag Gjerdrum, Olavsgaard hotell og Clarion Gardermoen etter den tragiske rasulykken i Ask i Gjerdrum kommune. Foto: Foto: Lise Åserud / NTB
BESØK: Kongeparet og kronprinsen besøker søndag Gjerdrum, Olavsgaard hotell og Clarion Gardermoen etter den tragiske rasulykken i Ask i Gjerdrum kommune. Foto: Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

GJERDRUM (Se og Hør): Kong Harald (83), dronning Sonja (83) og kronprins Haakon (47) ankom søndag skredrammede Gjerdrum kommune.

Senere dro kongeparet videre til Olavsgaard hotell og kronprinsen til Clarion Gardermoen. På begge disse hotellene møter kongefamilien både pårørende og evakuerte.

- Helt forferdelig

Da kongeparet kom ut av Olavsgaard hotell var de tydelig preget.

- Nå har vi lagt en bevegende dag bak oss. Det er helt forferdelig, og vanskelig å sette ord på det som har skjedd, sier kong Harald, og fortsetter:

- Jeg har problemer med å finne ting å si. Det er helt forferdelig. Så, det er vanskelig å sette ord på dette synes jeg, sier kong Harald til pressekorpset utenfor Olavsgaard hotell.

Dronning Sonja forteller at hun ble rørt av å se at lokalsamfunnet markerte med fakler langs veien da kongefamilien ankom Gjerdrum.

PÅ BESØK: Kongeparet samt kronprinsen var på besøk i Ask i Gjerdrum kommune søndag. Foto: Lise Åserud / NTB
PÅ BESØK: Kongeparet samt kronprinsen var på besøk i Ask i Gjerdrum kommune søndag. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

- Denne lille kommunen på syv tusen har en hjertevarme som vi har opplevd så sterkt i dag, sier dronning Sonja, og roser nødetatene.

- Imponerende

I forbindelse med sitt besøk ved Clarion Gardermoen møtte kronprinsen også pressen.

- Det er ikke vanskelig å forstå at de berørte lever i en vanskelig situasjon. Jeg har truffet pårørende til folk som er bekreftet omkommet, og pårørende til folk som er savnet og folk som har mistet huset sitt. Det er også mange her som er evakuert. Det å leve med den usikkerheten er selvfølgelig veldig vanskelig, sier kronprinsen.

- Det er tydelig for meg at det er mange i Norge som er berørt. Det er mange her som gir uttrykk for at den støtten som har kommet fra folk i hele Norge er noe de setter pris på.

SKREDULYKKEN: Ødeleggelsene er enorme etter kvikkleireskredet i Ask i Gjerdrum natt til onsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
SKREDULYKKEN: Ødeleggelsene er enorme etter kvikkleireskredet i Ask i Gjerdrum natt til onsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

- Det er imponerende å se hvor godt de arbeider, sier kronprinsen som opplever at samarbeidet mellom de forskjellige etatene har fungert bra.

- En stor takk til redningsarbeiderne, legger han til.

- Sterke innrykk og voldsomme historier

På spørsmålet om hvordan det føles å være der i dag, svarer kronprinsen følgende:

- Det er ekstremt sterke inntrykk og voldsomme historier fra de som har vært midt oppi dette. Det er vondt å kjenne på hvordan de har det. Det er ikke så lett. Samtidig er det fint å se hvordan folk sender klær. Det er mange mennesker som vil stille opp for de som er rammet.

GJERDRUM-ULYKKEN: Kong Harald, dronning Sonja og kronprins Haakon tenner lys i Gjerdrum kirke for minnes ofrene etter jordraset i Ask. Foto: Lise Åserud / NTB
GJERDRUM-ULYKKEN: Kong Harald, dronning Sonja og kronprins Haakon tenner lys i Gjerdrum kirke for minnes ofrene etter jordraset i Ask. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

- Jeg ser også et sterkt lokalsamfunn, hvor det har vært bra å bo, et godt miljø og hvor naboer stiller opp for hverandre. Det tror jeg er viktig i en situasjon som dette.

- Hvilken historie har gjort sterkest inntrykk?

- Det er selvfølgelig de som er direkte rammet selv og de pårørende til de omkomne og savnede. Det gir selvfølgelig inntrykk. Det aller verste er selvfølgelig hvis menneskeliv går tap. Men det er også en stor belastning for de som mister hjemmene sine, så det er mange dimensjoner her.

- INNTRYKK: Kronprins Haakon fortalte til pressen at skredulykken hadde gjort sterkt inntrykk på ham. Her er han avbildet på Clarion Gardermoen søndag. Foto: Tor Erik Schrder / NTB
- INNTRYKK: Kronprins Haakon fortalte til pressen at skredulykken hadde gjort sterkt inntrykk på ham. Her er han avbildet på Clarion Gardermoen søndag. Foto: Tor Erik Schrder / NTB Vis mer

- Det gjør veldig inntrykk å se hvordan vi stiller opp for hverandre i dette landet når det er behov, og hvor bra apparatet fungerer, fortsetter kronprinsen.

Tidligere søndag morgen ble én ny person bekreftet omkommet i Gjerdrum. I skrivende stund er totalt seks personer bekreftet omkommet etter skredet onsdag morgen.

Adresserte skredulykken i nyttårstalen

Kong Harald spilte inn sin nyttårstale på nytt for å snakke direkte til dem som har vært berørt av ulykken.

- Denne kvelden vil jeg først og fremst sende en hilsen til alle dere som er berørt av skredulykken i Gjerdrum. Den forferdelige hendelsen gjør dypt inntrykk på oss alle. Jeg føler med dere som går inn i det nye året med sorg og uvisshet, sa kongen innledningsvis.

Over tusen mennesker er evakuert som følge av leirskredet, som skjedde natt til onsdag. Politiet har bekreftet at de foreløpig har funnet to omkomne personer i ruinene. Fortsatt er det flere som er savnet etter den tragiske ulykken.

Politiet kategoriserer fortsatt arbeidet de driver med som en redningsaksjon, og har håp om å finne overlevende.

LES OGSÅ: Her er kongen i karantene

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer