STATSBESØK: Det norske kongeparet er i Portugal for et 3 dagers statsbesøk.   Foto: SCANPIX
STATSBESØK: Det norske kongeparet er i Portugal for et 3 dagers statsbesøk. Foto: SCANPIX Vis mer

Kongeparet kom med finværet

Kong Harald og dronning Sonja ankom Portugal i strålende solskinn.

SEHER.NO: Kong Harald (70) og dronning Sonja (70) er på statsbesøk i Portugal.

Det norske kongeparet ble tidlig tirsdag tatt i mot av Portugals president, Anibal Cavaco Silva og hans frue.

Se og Hørs hoffreporter, Kjell Arne Totland, er på plass i Portugal og han forteller til Seher.no at det skal være en stor gallamiddag for kongeparet tirsdag kveld.

- Statsbesøk til andre land er Kongens viktigste oppgave i utlandet - og første dagen er alltid preget av en del seremonielle ritualer - som kransenedleggelse og inspeksjon av æresgarde, gaveutveksling og gallamiddag - som hører med når et statsoverhode besøker et annet.

- Portugals president og frue har virkelig tatt imot kongeparet med imponerende pomp og prakt - og i kveld er det stor gallamiddag på det gamle kongeslottet, sier han.
Da Portugals tidligere president, Jorge Sampaio besøkte Norge i 2004, tabbet vår egen kronprins Haakon seg ut. Han omtale Portugal som et middelhavsland - noe presidenten selv ikke tok så høytidelig.

- Jeg la ikke merke til det i kronprinsens tale. Jeg fant det helt naturlig at han omtalte Portugal som en del av Middelhavet, sa han til TV 2 den gangen.

Kongeparet bor om bord i Kongeskipet under oppholdet, men har også en suite på Pestana Palacae i Lisboa som de kan benytte på dagtid.

LES OGSÅ: Derfor ble ikke kong Harald invitert