Kong Harald:

Kongens operasjon vellykket

Slottet opplyser at kongens tilstand er fin etter hjerteklaffoperasjonen.

Publisert
Sist oppdatert

RIKSHOSPITALET (Se og Hør): Kong Harald (83) ble i dag hjerteklaffoperert ved Rikshospitalet. Operasjonen var vellykket, og kongens tilstand er god. Det melder Slottet i en pressemelding.

Kongen var våken under operasjonen, og inngrepet ble utført via lysken med lokalbedøvelse.

Det var et medisinsk team ledet av kongens livlege, overlege Bjørn Bendz, sammen med overlegene Lars Aaberge og Christian Eek ved Kardiologisk avdeling ved Rikshospitalet, som gjennomførte operasjonen.

- Operasjonen ble utført i et hybridrom – det vil si en blanding av et røntgenlaboratorium og en operasjonsstue. Det ble først lagt inn en midlertidig pacemaker. Deretter ble selve inngrepet utført via en pulsåre i lysken. En ny biologisk hjerteklaff ble satt inn via tilgangen i lyskepulsåren og plassert inne i den gamle klaffen, sier kongens livlege Bjørn Bendz i pressemeldingen.

VELLYKKET OPERASJON: Kong Harald fikk fredag byttet hjerteklaff. Her sammen med dronning Sonja på Askøy sommeren 2019. Marit Hommedal / NTB
VELLYKKET OPERASJON: Kong Harald fikk fredag byttet hjerteklaff. Her sammen med dronning Sonja på Askøy sommeren 2019. Marit Hommedal / NTB Vis mer

- Den gamle klaffen ble således presset ut til siden av den nye velfungerende klaffen. Etter inngrepet ble Hans Majestet Kongen overført til Intensivavdelingen for videre observasjon, fortsetter han.

Slottet melder videre at kong Harald vil være sykmeldt ut oktober.

RIKSHOSPITALET: Fredag formiddag kom nyheten om at kong Harald (83) er sykmeldt. Det opplyste kongehuset på sine nettsider. Vis mer

Tredje operasjon

Det ble torsdag klart at kong Harald skulle opereres fredag. Han ble for to uker siden innlagt på grunn av tung pust, men ble skrevet ut mandag forrige uke.

Dette er ikke første gang kong Harald har fått gjennomført en slik operasjon. Det samme skjedde nemlig i 2005, da han måtte operere hjerteklaffen mellom hjertet og hovedpulsåren. Den gang fikk han en kunstig hjerteklaff, laget av biologisk materiale.

Under operasjonen i 2005 ble han i utgangspunktet utskrevet fra sykehuset etter en tilsynelatende vellykket operasjon. Etter få dager fikk han imidlertid smerter i brystet igjen, noe som senere viste seg å være væskeansamling rundt hjertet.

OPERASJON: Doktor Wasim Zahid forklarer hvilken hjerteoperasjon kong Harald skal gjennomgå fredag 9. oktober. Video: Privat Vis mer

Kongen måtte da foreta en ny operasjon for å få fjernet væskeansamlingen, ifølge Se og Hørs kongehusekspert, Anders Johan Stavseng.

Dermed er dagens hjerteoperasjon kongens tredje.

I 2005 var kongen sykmeldt i mellom to og tre måneder, ifølge Se og Hørs kongehusekspert Caroline Vagle. Den gang var kongen i narkose under en åpen hjerteoperasjon.

Lav risiko for komplikasjoner

Det var altså kongens kunstige hjerteklaff som ble byttet fredag formiddag. At dette gjøres er ikke uvanlig, ettersom kunstige, biologiske hjerteklaffer har en levetid på mellom 10 og 15 år.

Hjertelege Wasim Zahid fortalte overfor Dagbladet torsdag at inngrepet, som kalles «TAVI», er vanlig, og forbundet med lav risiko for komplikasjoner.

- Det er svært erfarne og veldig flinke leger ved Oslo universitetssykehus som skal utføre inngrepet. Jeg hadde ikke følt meg utrygg om noen i min familie skulle gjort dette, fortalte han.

LES OGSÅ: - Tror forlovelsesringener et PR-stunt

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer