Kong Carl Gustaf:

Kongens hemmelige luksus

- Man vil ha noe for seg selv.

GLADLAKS: Kong Carl Gustaf har all grunn til å smile. Foto: Shutterstock Editorial / NTB
GLADLAKS: Kong Carl Gustaf har all grunn til å smile. Foto: Shutterstock Editorial / NTB Vis mer
Publisert

At kongelige rundt i Europa har litt mer å rutte med kommer nok ikke som en stor overraskelse. Kongelige har ofte tilgang på flere forskjellige boliger, smykker og diademer som går i arv, samt den årlige apanasjen de får fra staten.

Kongehuset i Sverige mottok i 2022 hele 149 millioner svenske kroner fra staten - og pengesekken ble vesentlig større i 2023 med 168 millioner kroner totalt, skriver Expressen.

HUMPETE: Svenske kronprinsesse Victoria og prins Daniel var vertskap for besøket det norske kronprinsparet hadde lagt til Stockholm. Første dag med besøk fikk en noe humpete start. Video: Caroline Vagle / Se og hør Vis mer

En av årsakene til økningen er at kong Carl Gustaf i år feirer 50 år på den svenske tronen.

Til tross for at apanasjen er kjent så vites ikke nøyaktig hva de tjener og hva de har i formue. Det man vet er at de liker dyre og ekstravagante ting.

Koster opp mot 3 millioner

Både kongen og dronning Silvia er glad i det gode liv. Dronningen eier blant annet tre Kelly-vesker fra det eksklusive merket Hermés. En veske kan koste alt fra 90 000 kroner opp til 3 millioner.

BLEMME PÅ DIREKTEN: Prinsesse Madeleine var på besøk i hjemlandet Sverige. Under et intervju av åpningen gikk det litt i ball for prinsessen. Video: Pelle T Nilsson. Vis mer

Svenskekongen har en luksuriøs bilsamling som er anslått å være verdt hele 30 millioner svenske kroner.

I dokumentaren «Kungen med två ansikten» uttaler han at han ikke synes det svenske folket skal vite mer om hans privatøkonomi.

- Man vil ha noe for seg selv, uttalte han.

Anslått formue

Business Insider har tidligere redegjort for hva de ulike kongelige overhodene har i formue. Den gangen ble det anslått at kong Carl Gustaf har en formue på svimlende 600 millioner kroner.

Det gjør han i så fall til den rikeste monarken i Norden. Det er riktig nok den svenske staten som eier kongeparets private bosted Drottningholm og Stockholms slott - men møblene og andre verdisaker tilhører kongefamilien.

KONGELIG: Utroskapsskandalen knyttet til grevinne Alexandra har skapt furore i Danmark. Reporter: Caroline Vagle. Video: Nora Skavhaug. Foto: Facebook/Det danske kongehus, Instagram/@denmarkinfrance, Dan Mariegaard. Vis mer

I «Kungen med två ansikten» blir det sagt at nøyaktig hva som er eid av staten og hva som er eid av kongefamilien er uklart.

Hva kongens formue faktisk består av er heller ikke bekreftet.

LES OGSÅ: Dropper gifteringen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer