SJELDENT SYN: Mandag delte det thailandske kongehuset en rekke bilder av kong Maha Vajiralongkorn og hans «elskerinne», Sineenat Wongvajirabhakdi. Bildene har fått massiv oppmerksomhet og førte blant annet til at nettsiden til kongehuset brøt sammen i løpet av kort tid. Her ser man duoen posere på et av bildene som ble offentliggjort. Foto: NTB Scanpix
SJELDENT SYN: Mandag delte det thailandske kongehuset en rekke bilder av kong Maha Vajiralongkorn og hans «elskerinne», Sineenat Wongvajirabhakdi. Bildene har fått massiv oppmerksomhet og førte blant annet til at nettsiden til kongehuset brøt sammen i løpet av kort tid. Her ser man duoen posere på et av bildene som ble offentliggjort. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Maha Vajiralongkorn:

Kongen sjokkerer: Offentliggjør «elskerinne»

Internett gikk av hengslene da Thailands konge viste fram en kjæreste på si.

Publisert

Kongen av Thailand, Maha Vajiralongkorn (67), er ikke fremmed for å skape kontroversielle overskrifter.

Tidligere har vi hørt om alt fra nakenskandaler til vill festing og overdådige luksusvaner - og en skulle tro at oppstyret roet seg da han i mai giftet seg med sin tidligere general, Suthida Vajiralongkorn na Ayudhya (41).

EKTEPAR: I mai giftet den thailandske kongen seg med sin utkårede, Suthida Vajiralongkorn na Ayudhya. Her er de avbildet under bryllupet. Foto: NTB Scanpix
EKTEPAR: I mai giftet den thailandske kongen seg med sin utkårede, Suthida Vajiralongkorn na Ayudhya. Her er de avbildet under bryllupet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Før bryllupsseremonien var sistnevnte uoffisielt kjent som kongens såkalte «gemalinne» som er en tittel på en offisiell, kongelig «konkubine». Titlene beskriver en kvinne som er i et forhold med en mann - uten å være gift med ham - altså det vi her hjemme gjerne kaller kjæreste.

Bare én måned etter giftermålet kom det derimot frem at kongen hadde utnevnt en annen kvinne til å bli sin nye gemalinne. Hun heter Sineenat Wongvajirabhakdi (34), og er ifølge New York Times den første offisielle gemalinnen siden 1921.

Sjeldent innblikk

Nå har nemlig den 67 år gamle kongen bestemt seg for å offentliggjøre forholdet til 34-åringen, og det har ikke gått ubemerket hen. Mandag ble det publisert 60 bilder på nettsiden til det thailandske kongehuset, som gir befolkningen et sjeldent innblikk i kongens forhold på si.

Ifølge Reuters var det så stor interesse for bildene at nettsiden brøt sammen kort tid etter at bildene ble offentliggjort.

Det er kanskje ikke så rart at bildene får stor oppmerksomhet. Dette er langt fra hverdagskost i Thailand, der kongelig utroskap i utgangspunktet blir sett på som en majestetsfornærmelse. Ugjerningen kan straffes med opptil femten år i fengsel, ifølge CNN.

JAGERFLY: Et av bildene som ble lagt ut av det thailandske kongehuset mandag, viser 34-åringen i et jagerfly. Foto: NTB Scanpix
JAGERFLY: Et av bildene som ble lagt ut av det thailandske kongehuset mandag, viser 34-åringen i et jagerfly. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det ser ikke kongen ut til å bry seg nevneverdig om. Blant de ferske bildene stiller han opp sammen med Wongvajirabhakdi i både formelle og mindre formelle sammenhenger, i tillegg til bilder der 34-åringen er om bord i et jagerfly og skyter med automatgevær.

MILITÆRUTDANNING: Wongvajirabhakdi har tittelen major fra sin tid i det thailandske forsvaret. Foto: NTB Scanpix
MILITÆRUTDANNING: Wongvajirabhakdi har tittelen major fra sin tid i det thailandske forsvaret. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I en biografi som ble offentliggjort sammen med bildene, kommer det frem at «elskerinnen» ble født i 1985, i den thailandske provinsen, Nan. Hun skal ha blitt uteksaminert som militærsykepleier i 2005, før hun deretter tjenestegjorde i det thailandske forsvaret.

FORMELT: Her er duoen avbildet sammen i mer formelle klær. Foto: NTB Scanpix
FORMELT: Her er duoen avbildet sammen i mer formelle klær. Foto: NTB Scanpix Vis mer
HUNDEKOS: Vajiralongkorn og Wongvajirabhakdi ikledd militærklær. Foto: NTB Scanpix
HUNDEKOS: Vajiralongkorn og Wongvajirabhakdi ikledd militærklær. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Til NRK forteller seniorforsker Marte Nilsen, ved PRIO, at kongens noe utradisjonelle offentliggjøring er helt unik. Hun mener det er overraskende at han velger å annonsere forholdet bare et halvt år etter at han giftet seg med dronningen.

- At kongehusets offisielle nettsted brøt sammen samme dag som de offisielle bildene av Sineenat ble publisert, er en god indikator på oppmerksomheten som finnes rundt denne saken, forteller Nilsen.

Videre forteller Nilsen at kongens relasjon til gemalinnen ikke er noe som blir snakket om offentlig, da det ville vært et brudd på nettopp loven om majestetsfornærmelse.

Hvorvidt kongens dobbeltspill får noen rettslige konsekvenser, vites ikke. Det er heller ikke kjent hva monarkens kone mener om saken.

Skandaleprins

Det har stort sett handlet om korte ekteskap, nakenskandaler, overdådige luksusvaner, vill festing og laber politisk interesse når mediene har kastet seg over den thailandske kongen - et noe utradisjonelt, og ikke minst kontroversielt rykte for en tronarving å ha - og kanskje særlig i Thailand.

I 2007 skrev BBC om hvordan det lenge hadde vært en stille bekymring over arvefølgen i Thailand, ettersom det ble snakket om at den daværende kronprinsen ikke evnet å leve opp til sin fars utøvelse av kongerollen.

OMSTRIDT: Bildet av den avdøde kongen Bhumibol Adulyadej, daværende kronprins Maha Vajiralongkorn og dronning Sirikit er tatt i 1999. Foto: AFP PHOTO / PORNCHAI KITTIWONGSAKUL
OMSTRIDT: Bildet av den avdøde kongen Bhumibol Adulyadej, daværende kronprins Maha Vajiralongkorn og dronning Sirikit er tatt i 1999. Foto: AFP PHOTO / PORNCHAI KITTIWONGSAKUL Vis mer

67-åringen, som i den kulørte delen av pressen gjerne blir omtalt som en «playboy», skapte eksempelvis internasjonale overskrifter da han i 2007 dukket opp i en lekket video med sin daværende kone - som ikke hadde på seg annet enn en truse.

Ifølge The Guardian var anledningen kjæledyrets (puddelen Foo Foo) fødselsdag, der mating av hund sto på programmet. Vajiralongkorn skal også ha utnevnt Foo Foo til kaptein av det thailandske luftforsvaret.

Kongen har for øvrig tidligere vært gift med tre andre kvinner, og han har i alt sju barn.

LES OGSÅ: Kongehusenes største skandaler

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer