Kong Harald

Kongen med rørende kondolanse etter skogbrannene

Kong Haralds melding til den greske presidenten er følelsesladd.

KONDOLERER: Kong Harald har på vegne av seg selv og det norske folk sendt ut en kondolanse til Hellas' president etter de grusomme brannene. Foto: NTB scanpix
KONDOLERER: Kong Harald har på vegne av seg selv og det norske folk sendt ut en kondolanse til Hellas' president etter de grusomme brannene. Foto: NTB scanpix Vis mer

Minst 74 mennesker mistet livet i brannene ved Aten denne uken. Over 150 mennesker, deriblant barn, er skadd, ifølge Dagbladet. For flere av dem er tilstanden kritisk, og det ventes at dødstallene kan stige.

Flere har uttrykket sin sorg på vegne av Hellas og landets folk de siste, vonde dagene. Folk har fått livene sine ødelagt, kjære revet vekk og alle eiendeler fortært av flammer.

kommer kong Harald (81) med en kondolanse til det greske folk, adressert til president Prokopis Pavlopoulos.

Kondolerer etter flammene

Det er på Kongehusets nettsider at kondolansen nå er publisert. Den er skrevet på engelsk, og er svært følelsesladd.

«Deres eksellense,

Jeg ble lei meg av nyheten om de forferdelige skogbrannene som har truffet Attica-regionen i deres land, der så mange mennesker har mistet livet og folk fremdeles er savnet, mange er skadd og mye er ødelagt.

VOLDSOMT: Brannene i Hellas har tatt liv av 74 mennesker så langt. Foto: NTB scanpix
VOLDSOMT: Brannene i Hellas har tatt liv av 74 mennesker så langt. Foto: NTB scanpix Vis mer

På vegne av meg selv og det norske folk, sender jeg mine kondolanser og min dypeste sympati i denne vanskelige perioden for ditt folk og land, og ber om at du overleverer mine kondolanser og sympati til dem som er etterlatte, skadde og til dem som ellers er rammet av denne forferdelige tragedien», heter det i kongens melding.

Svenskenes konge har også kommet med en kondolansemelding.

«Dronningen og jeg vil uttrykke våre kondolanser etter de tragiske tapene av liv under de ødeleggende skogbrannene utenfor Aten», sier han i en uttalelse, ifølge Svensk Damtidning.

Tragisk

16.30 tirsdag ettermiddag kom meldingen om at antall omkomne var steget til 74. Det bekrefter greske brannmannskaper. Greske myndigheter oppga tirsdag formiddag at 50 mennesker var omkommet i brannene utenfor Aten.

SKOGBRANN: Skogbranner herjer i Hellas og over femti personer er døde nær den greske hovedstaden Aten. Dødstallene stiger. Video: NTB Scanpix Vis mer

Borgermesteren i havnebyen Rafina opplyste senere at minst 60 personer var døde. Over 600 brannmannskaper deltar i slukningsarbeidet rundt om i regionene som er utsatt, og forsterkninger dukker stadig opp fra resten av landet.

Brannene brøt ut mandag og har spredt seg voldsomt i løpet av få timer på grunn av vind, ekstrem tørke og høye temperaturer.

BLE SLUKT AV FLAMMEN: Dagbladets reporter er på stedet der 26 mennesker ble slukt av flammene i Hellas. Reporter: Jenny Mina Rødahl / Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Den første brannen brøt ut i en furuskog nær kystbyen Kineta, vest for Aten. Den andre startet i Penteli-området nordøst for Aten, skrev CBS News.

Mange døde mens de forsøkte å komme seg ut på havet eller ut av hus. 26 mennesker ble funnet døde i en villa i Mati, blant annet.

LES OGSÅ: - Du skulle tøffe deg