SAMMEN
&nbsp;<span style="background-color: initial;">OM ALT: &nbsp;</span><span style="background-color: initial;">Noman og Frode &nbsp;</span><span style="background-color: initial;">har vært sammen &nbsp;</span><span style="background-color: initial;">i syv år, og &nbsp;</span><span style="background-color: initial;">samboeren oppmuntret &nbsp;</span><span style="background-color: initial;">Noman &nbsp;</span><span style="background-color: initial;">til å stå frem som &nbsp;</span><span style="background-color: initial;">homofil. Likevel &nbsp;</span><span style="background-color: initial;">var det først etter &nbsp;</span><span style="background-color: initial;">Kongens tale i fjor &nbsp;</span><span style="background-color: initial;">at TV-stjernen tok </span><span style="background-color: initial;">mot til seg. Foto: Tor Lindseth</span>
SAMMEN  OM ALT:  Noman og Frode  har vært sammen  i syv år, og  samboeren oppmuntret  Noman  til å stå frem som  homofil. Likevel  var det først etter  Kongens tale i fjor  at TV-stjernen tok mot til seg. Foto: Tor LindsethVis mer

Kong Harald 80 år:

- Kongen ga meg nytt liv

I over 20 år skjulte Noman Mubashir for verden at han er homofil. Så hørte han kong Haralds tale.

(Se og Hør): NRK- stjernen Noman Mubashir (42) står på Slottsplassen i Oslo og titter opp mot de store vinduene på Slottet. Det er isende kaldt i luften. Men Noman blir glovarm i hjertet når han tenker på 80-årsjubilanten kong Harald og hans tale under hagefesten i Dronningparken i fjor høst.

«Nordmenn tror på Gud, Allah, altet og ingenting» og «Nordmenn er jenter som er glad i jenter, gutter som er glad i gutter, og jenter og gutter som er glad i hverandre.»

– Jeg vet at Kongen mener hvert ord han sa. Det var rørende og vakkert! sier 42-åringen til Se og Hør.

INSPIRERT AV KONGEN: Noman Mubashir ble rørt av ordene til kong Harald i Dronningparken. Kort tid etter valgte han å stå frem som homofil. Foto: NTB Scanpix/Montasje
INSPIRERT AV KONGEN: Noman Mubashir ble rørt av ordene til kong Harald i Dronningparken. Kort tid etter valgte han å stå frem som homofil. Foto: NTB Scanpix/Montasje Vis mer

Kom ut av skapet

Noman bestemte seg der og da. Det var på tide å stå frem som homofil. Som samboer med sitt livs kjærlighet Frode. Som bonuspappa til to nydelige tvillinger på åtte år.

– Jeg skulle ønske at man i 2017 ikke måtte stå frem i media og fortelle at man var homofil. Men vi er ikke der ennå, sier Noman.

Turte ikke

Som 22-åring inntok Noman NRK-programmene «Migrapolis» og «Østlandssendingen» med et brak.

Han ble raskt et kjent og kjært navn. Så ble det prestisjeoppdrag som reporter i selveste «Sommeråpent».

– Jeg hadde lyst til å stå frem. Men jeg turte ikke – av hensyn til foreldrene mine, religionen min og det pakistanske miljøet.

Som ung gutt hadde Noman ingen å søke råd hos, eller dele den vonde hemmeligheten med. Homofile rollemodeller med innvandrerbakgrunn fantes ikke i media.

Så begynte ryktene å gå om den populære NRK-profilen ...

- GÅR PÅ COOP MEGA MED LOUIS VUITTON: Bertine Zetlitz og Noman Mubashir fikk prisen for årets best kledde mann og kvinne i 2016. Med det kommer et stort ansvar, forteller de til Se og Hør. Video: Per Ervland Vis mer Vis mer Vis mer

- Privat betrodde jeg meg til venner og enkelte kolleger. Jeg datet litt, og hadde Gaysir-profil på nettet. Men offisielt og «på jobb» fremsto jeg som den jeg alltid hadde vært. Det ble en offentlig hemmelighet at jeg var homofil.

Angstanfall

Noman ville gjerne stå frem. Og visste at han måtte gjøre noe. Som ungdom kunne han våkne på natten av pusteproblemer, våt av svette.

- Hadde jeg vært heterofil, ville jeg nok vært gift og hatt to-tre barn før jeg var 30 år. Men det var ikke mulig for meg, sier Noman. Foto: NTB Scanpix
- Hadde jeg vært heterofil, ville jeg nok vært gift og hatt to-tre barn før jeg var 30 år. Men det var ikke mulig for meg, sier Noman. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Som voksen forsto han at dette var angstanfall, skapt av hemmeligheten han bar på.

– Jeg klarte ikke komme ut skapet. I stedet holdt jeg på å utvikle selvforakt, og brukte samfunnets fordommer mot meg selv. Jeg ble mørk og destruktiv. Jeg hadde så utrolig lyst på kjæreste og familie.

- Hadde jeg vært heterofil, ville jeg nok vært gift og hatt to-tre barn før jeg var 30 år. Men det var ikke mulig for meg, sier Noman.

Reddet av kjærligheten. Redningen kom helt ut av det blå. På sosiale medier hadde Noman kommet i kontakt med en mann.

De to var på samme alder, hadde samme humor – og attpåtil var begge samfunnsengasjerte, likte å reise, oppdage nye steder og var familiekjære.

Men på ett område var forskjellen som dag og natt.

Fikk tvillinger i «gave»

Nomans store kjærlighet Frode Strømø (42) hadde nemlig ett år gamle tvillinger fra et tidligere forhold.

– Det var et gledessjokk. Familien kom som en gave. Jeg er veldig, veldig glad for at jeg fikk familie. Det er jo ingen menneskerett, sier Noman og blir litt blank i øynene.

I REISERADIOEN: Noman sammen med kollegene i NRKs «Reiseradioen» i 2010. (f.v:) Rune Gokstad , Ida Kjøstelsen, Marte Stokstad, Øystein Bache. Foran f.v.: Noman Mubashir, Knut Folkestad, Olav Viksmo Slettan og Ragnhild Silkebækken. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
I REISERADIOEN: Noman sammen med kollegene i NRKs «Reiseradioen» i 2010. (f.v:) Rune Gokstad , Ida Kjøstelsen, Marte Stokstad, Øystein Bache. Foran f.v.: Noman Mubashir, Knut Folkestad, Olav Viksmo Slettan og Ragnhild Silkebækken. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix Vis mer

– Frode og jeg tok ting veldig sakte og forsiktig. Men plutselig var det oss, og dermed var ikke jeg den viktigste i livet mitt lenger. Barna går foran alt, sier Noman.

Noman valgte likevel å fortsette dobbeltlivet.

Samboer Frode – til daglig juridisk direktør i et stort internasjonalt konsern – presset på.

Men TV-stjernen turte fortsatt ikke å komme ut av skapet.

ENDELIG SEG SELV: Noman Mubashir ventet i over 20 år med å stå fram som homofil, fordi han var redd for reaksjonene. I dag er han glad og stolt av å kunne være en rollemodell, ikke minst for unge mennesker i det muslimske Norge. Foto: Tor Lindseth.
ENDELIG SEG SELV: Noman Mubashir ventet i over 20 år med å stå fram som homofil, fordi han var redd for reaksjonene. I dag er han glad og stolt av å kunne være en rollemodell, ikke minst for unge mennesker i det muslimske Norge. Foto: Tor Lindseth. Vis mer

Respekten for hva foreldrene måtte gå gjennom i sine miljøer – og frykten for hetsen mot ham selv, som Noman visste ville komme – ble for sterk.

Men så gikk kong Harald opp på talerstolen i Dronningparken, og holdt sin tale til folket. Og Nomans liv ble snudd på hodet.

Gratulasjoner – og hets

Talen ble hyllet i mediene, og VG ringte kjente nordmenn med innvandrerbakgrunn og spurte om hva de syntes om Kongens sterke ordvalg.

– Jeg svarte at jeg tilhører tre ulike minoriteter; muslim med pakistanske røtter og homofil. Ikke den enkleste kombinasjonen siden det har plaget meg i mange år, så det rører meg dypt at Kongen snakker varmt om alle tre grupper, sier Noman.

Og som 42-åring var NRK-stjernen «ute av skapet». Strømmen av gratulasjoner– og hets – startet.

– Jeg fikk over 1000 meldinger på sosiale medier. Og jeg svarte hver og en av dem. Det var utrolig mange sterke skjebner blant dem som kontaktet meg, sier Noman alvorlig.

DANSELØVE:
 Noman &nbsp;var med i «Skal &nbsp;vi danse» - og &nbsp;strålte på &nbsp;parketten med &nbsp;Nadya Khamitskaya. &nbsp;Det &nbsp;endte med en hederlig 5.-plass. Foto: Tor Lindseth.&nbsp;
DANSELØVE: Noman  var med i «Skal  vi danse» - og  strålte på  parketten med  Nadya Khamitskaya.  Det  endte med en hederlig 5.-plass. Foto: Tor Lindseth.  Vis mer

– Vondt å bli truet på livet

En morgen lå det plutselig en drapstrussel underskrevet med fullt navn i innboksen hans. Noman skulle tas av dage fordi han hadde stått frem som homofil.

– Politiet tok det veldig alvorlig. Det var vondt og skikkelig skremmende. Voldsalarm, og politi utenfor huset, ble en del av hverdagen en periode, forteller 42-åringen.

LES OGSÅ: Å fortelle det til mine foreldre var ikke lett