Kong Harald:

Kongen er sykmeldt

- Håper han er frisk til jul, sier kronprinsen.

SYKEMELDT: Kong Harald er sykemeldt som følge av en virusinfeksjon. Foto: NTB Scanpix
SYKEMELDT: Kong Harald er sykemeldt som følge av en virusinfeksjon. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kong Harald (82) er sykmeldt på grunn av en virusinfeksjon. Det bekrefter kongehusets kommunikasjonssjef, Guri Varpe, overfor NTB.

Kommunikasjonssjefen svarer ikke på alvorlighetsgraden av sykdommen, og det er foreløpig uvisst hvorvidt kongen vil delta på det kommende statsrådet fredag.

- Per nå er han sykmeldt med en virusinfeksjon, forteller Guri Varpe til Se og Hør, men ønsker ikke å utdype om kongen vil dukke opp til statsråd fredag.

Da kronprinsen møtte pressen, inkludert Se og Hør, i Drammen torsdag, uttalte han følgende om kongens sykdom:

- Han har pådratt seg en liten virusinfeksjon og er sykmeldt noen dager, men vi håper han er frisk til jul.

Kan steppe inn for kongen

Kong Harald var ikke til stede under det ekstraordinære statsrådet på onsdag, da Sylvi Listhaug (41) og Terje Søviknes (50) ble utnevnt til nye statsråder.

Dersom kronprins Haakon (46) stepper inn for sin far på fredagens statsråd, vil det ikke være første gang. Da kong Harald ble sykmeldt i april i fjor som følge av overbelastning og smerter i den ene foten, steppet Haakon inn som regent for kongen i perioden han var syk.

Da måtte han ta over jobber som blant annet overrekkelse av Kongens fortjenstmedalje. Kronprinsen måtte også ta over kongens faste audiens og statsråd på Slottet.

FREDPRISUTDELING: Her er Kongeparet og kronprinsparet avbildet under fredsprisutdelingen i Oslo rådhus forrige uke. Foto: Andreas Fadum
FREDPRISUTDELING: Her er Kongeparet og kronprinsparet avbildet under fredsprisutdelingen i Oslo rådhus forrige uke. Foto: Andreas Fadum Vis mer

Kongen har altså hatt flere helseutfordringer de siste årene, men selv om kronprinsen ved flere anledninger har steppet inn for faren, har han ikke planer om å gi rollen sin videre til sønnen.

I et større intervju med Dagens Næringsliv tidligere i år, avslørte kongen nemlig at han ikke har noen plan om å abdisere.

- Jeg har avlagt en ed til Stortinget som jeg mener varer livet ut. Så enkelt er det, sa kongen til avisen den gang.

Ifølge kongen selv har vi her i Norge tradisjon for at kongen sitter så lenge han absolutt kan.

Da kong Haralds far, kong Olav, ble alvorlig syk, ble Harald utnevnt som regent. Likevel satt Olav løpet ut, fram til sin død i 1991.

Til DN fortalte kong Harald at det ikke blir noen forskjell med ham på tronen.

LES OGSÅ: Strålte i gammel favoritt

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer