Kronprins Haakon:

- Kongen er i bedring

Nå kommenterer kronprinsen kong Haralds sykehusinnleggelse.

MØTTE PRESSEN: Kronprins Haakon beskriver den siste tiden som tung. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kong Harald (82) har siden onsdag forrige uke vært innlagt på Rikshospitalet grunnet svimmelhet. Det var forventet at han skulle utskrives før helgen, men det ble altså ikke tilfelle. I en pressemelding fredag ble det opplyst at kongen var i bedring, og at han er ventet å bli utskrevet denne uken.

Forrige uke kom det også fram at kong Harald er sykmeldt i to uker, og at det i denne perioden er kronprins Haakon (46) som fungerer som regent - og dermed vil ta over kong Haralds faste audienser framover.

Etter planen skulle kong Harald fredag ha vært til stede under EM i håndball for menn, men dette oppdraget utgikk som følge av sykmeldingen.

BESØK: Da kronprinsen besøkte flyktninghjelpen mandag, kommenterte han kong Haralds sykehusinnleggelse. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
BESØK: Da kronprinsen besøkte flyktninghjelpen mandag, kommenterte han kong Haralds sykehusinnleggelse. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

- Svimmel og uvel

Tirsdag i forrige uke avlyste kongen oppdraget sitt på oljefeltet Johan Sverdrup grunnet den siste tidas påkjenninger. Hans tidligere svigersønn, Ari Behn, gikk som kjent bort første juledag.

Mandag ettermiddag besøkte kronprins Haakon flyktninghjelpen i Oslo, og da kommenterte han kong Haralds helsetilstand.

- Takk for omtanken. Kongen er i bedring, og vi regner med at han skal være hjemme fra sykehuset i løpet av denne uken. Han har det etter forholdene ganske bra. Han var svimmel og uvel, det var årsaken til at han kom på sykehuset. Det har vært en tung periode. Men vi prøver så godt vi kan å ta vare på hverandre, sa kronprinsen til det oppmøtte pressekorpset.

I BEDRING: Kronprins Haakon kunne fortelle at kong Harald er på bedringens vei. Her er kronprinsen, som nå fungerer som regent, på et besøk hos Flyktninghjelpen mandag. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
I BEDRING: Kronprins Haakon kunne fortelle at kong Harald er på bedringens vei. Her er kronprinsen, som nå fungerer som regent, på et besøk hos Flyktninghjelpen mandag. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

Mandag ettermiddag sendte kongehuset ut en pressemelding der kongefamilien takker for alle hilsener, som har varmet spesielt gjennom julehøytiden.

- Kongefamilien takker alle, både i inn- og utland, som har sendt dem hyggelige jule- og nyttårshilsener. En spesiell takk ønsker familien å rette til alle dem som i denne tiden har sendt kondolanser og vist sin medfølelse etter Ari Behns bortgang, heter det i meldingen.

Helseutfordringer

Det var 8. januar det ble kjent at kong Harald var innlagt på sykehus og dermed avlyste en rekke oppdrag.

«Hans Majestet Kong Harald ble i dag innlagt på Rikshospitalet på grunn av svimmelhet. Det er ikke funnet alvorlig sykdom», het det i uttalelsen fra kongehuset da.

Kong Harald ble også sykmeldt rett før jul, den gang på grunn av en virusinfeksjon. Lille julaften ble han friskmeldt, og feiret jul sammen med kongefamilien som planlagt.

Kongen har hatt flere helseutfordringer de siste åra, og selv om kronprinsen ved flere anledninger har steppet inn for faren, har han ikke planer om å gi rollen sin videre til sønnen.

Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, sa onsdag at det ikke er rart om kongen er sliten etter den siste tidas påkjenninger.

PREGET: Kong Harald fokuserte på psykisk helse i årets nyttårstale, og snakket om Ari Behn. Video: NRK. Vis mer

- Belastningen ved å miste et familiemedlem, er tøft i seg selv. I tillegg skal han være monark og gi alt for Norge i en alder av snart 83. La oss håpe han føler seg bedre etter å ha fått ro et par uker. Enn så lenge er hans plikter i trygge hender hos kronprinsregenten, sa hun.

I et større intervju med Dagens Næringsliv i fjor, avslørte kongen at han ikke har planer om å abdisere.

- Jeg har avlagt en ed til Stortinget som jeg mener varer livet ut. Så enkelt er det, sa kongen til avisa da.

LES OGSÅ: Ble pappa i rekordfart

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer