Kongelig toppmøte i Davos

Mette-Marit og Haakon inntar neste uke vintersportstedet i Sveits.

DEBUTANT: Kronprinsesse Mary deltar på sitt aller første toppmøte til uka, men har god støtte i Mette-Marit og Haakon, som er for veteraner å regne, i Young Global Leaders-sammenheng. Foto: All Over Press
DEBUTANT: Kronprinsesse Mary deltar på sitt aller første toppmøte til uka, men har god støtte i Mette-Marit og Haakon, som er for veteraner å regne, i Young Global Leaders-sammenheng. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
SEOGHØR.NO: Kronprinsesse Mette-Marit og Kronprins Haakon er faste gjester når World Economic Forum samles i Davos hver vinter, og tradisjonen tro har det norske kronprinsparet satt av en hel uke til arrangementet i Alpene. I år samles forumet for 43. gang.

Den lille byen med 11000 innbyggere var opprinnelig et yndet reisemål for lungesyke ettersom leger anbefalte det gode klimaet, men nå er byen mest kjent for å være vertsby for de årlige møtene til World Economic Forum. 

I år får Mette-Marit og Haakon også mulighet til å mingle med flere av sine kolleger fra de europeiske kongehusene. Det er ventet at både kronprinsesse Mathilde av Belgia og kronprinsesse Mary av Danmark slutter seg til festlighetene i Davos. For Mary er det første gang hun deltar.

Mette-Marit ble utnevnt til «Young Global Leader» i 2010, og har deltatt på World Economic Forum i Davos de to siste årene. Kronprins Haakon har enda lengre fartstid. Han har vært medlem av etableringen i 2005, og siden høsten 2010 har han vært medlem i styret for «YGL».

- Det er alltid godt å være sammen med en erfaren ledsager, sa Mette-Marit da hun var i Davos for andre gang i januar i fjor og siktet til sin bedre halvdel.

I forbindelse med  toppmøtet møtes også Young Global Leaders, unge kongelige og ledere fra hele verden. Siden 2004 har The Young Global Forum, som er en del av World Economic Forum, utpekt verdens fremste unge ledere. Målet er å skape et nettverk som kan bidra til å løse noen av klodens humanitære utfordringer - og skape en lysere fremtid. Aldersgrensen er i utgangspunktet 40 år, så for Haakon og Mette-Marit blir det trolig det siste hovedmøtet de deltar på som YGL-representanter.

Topplederne fra hele verden skal diskutere helse, økonomi, utdanning og arbeidsledighet - for å nevne noe. Teamene blir belyst med en rekke foredrag og innledninger fra eksperter fra hele verden.

Kronprinsparet får muligheten til å møte igjen flere toppledere de har stiftet bekjentskap med tidligere. Tysklands forbundskansler Angela Merker, Englands stasminister David Cameron, tidligere generalsekretær i FN, Kofi Annan og senator John MacCain er bare noen av topplederne som Mette-Marit skal hilse på.

I tillegg til det faglige påfyllet fylles også nattklubbene i Davos til randen med kjentfolk, og den uformelle minglingen mellom deltagerne er vel så viktig som møtene på dagen.
LES OGSÅ: Kjemper mot ondskapVi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer