DYRE I DRIFT: Den norske kongefamilien har de siste årene fått økt sine overføringer fra staten. Foto: Det kongelige hoff
DYRE I DRIFT: Den norske kongefamilien har de siste årene fått økt sine overføringer fra staten. Foto: Det kongelige hoffVis mer

Kongelig milliardsluk

Kongehuset har kostet skattebetalerne over en milliard på tre år.

SEOGHØR.NO: Kapital har i siste nummer gjennomgått bevilgningene til Det kongelige hoff samt de kongelige apanasjene, og tallene viser seg å være enorme.

Neste år bevilger staten over 300 millioner kroner til drift av kongeskipet, Det kongelige hoff,  samt eiendommer - og da er ikke utgiftene til vakthold og Garden tatt med i beregningene.

Flere europeiske kongehus har måttet stramme inn livreima på grunn av den økonomiske krisen, og kongehusene i blant annet Spania og England har man tåle kutt i overføringene.

I Norge  har imidlertid utgiftene økt - og kronprinsparet har fra de i 2004 fikk bevilget 15 millioner til apanasje og stab økt denne posten til 26,6 millioner på ti år. Dette er en økning på 77 prosent, skriver Kapital.

Finanstidskriftet har også tatt for seg dronning Sonja og kong Haralds utgifter, som også øker.

Kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet ønsker ikke å utdype noe rundt de årlige økningene i bevilgningene til Stab og apanasje til kongehuset - men henviser til søknadsbrevene Slottet hvert år sender departementet.

Kapital avslører også at Staten også tar private regninger, som 12 millioner kroner til oppussing av fasaden på Skaugum og ni millioner i vedlikeholdsutgifter til Kongsseteren.

Begge eiendommene er i kongefamiliens private eie, og vedlikehold og oppussing skal i utgangspunktet dekkes av den årlige apanasjen.

PUSSET OPP: Kronprinsparets privatbolig har blitt pusset for 12 millioner, og ekstraregningen er betalt av staten. Foto: Se og Hør
PUSSET OPP: Kronprinsparets privatbolig har blitt pusset for 12 millioner, og ekstraregningen er betalt av staten. Foto: Se og Hør Vis mer