Kongelig kjempefest i Luxembourg

«Alle» kommer i kronprinsbryllupet i Luxembourg til helgen.

STORMFORELSKET: - Jeg har funnet min drømmeprins, strålte Stephanie de Lannoy på pressekonferansen i forkant av bryllupet med kronprins Guillaume. Foto: Stella Pictures
STORMFORELSKET: - Jeg har funnet min drømmeprins, strålte Stephanie de Lannoy på pressekonferansen i forkant av bryllupet med kronprins Guillaume. Foto: Stella Pictures Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
SEOGHØR.NO: Kongelige fra hele verden har meldt sin ankomst til årets store kongelige begivenhet, bryllupet mellom kronprins Guillaume (30) og Stèphaine de Lannoy (28) i Luxembourg.

Paret gifter seg først borgerlig med en liten privat seremoni fredag 19. oktober – og kvelden avsluttes med slottsball hos storhertugparet Henri og Maria Teresa. Til ballet – og under vielsen i Notre-Dame-katedralen lørdag 20.oktober vil samtlige europeiske kongehus feire de nygifte.

Hele den norske kongefamilien er tilstede sammen med prinsesse Caroline av Monaco, kronprins Frederik og kronprinsesse Mary samt dronning Margrethe og prins Henrik fra Danmark. Fra Spania kommer kronprins Felipe og kronprinsesse Letizia, mens Belgia og Nederland stiller med hele kongefamilien. Som vanlig stiller ikke Storbritannia med sine mest kjente kongelige, men med prins Edward og grevinne Sophie av Wessex.

- Tjukke slekta!
Båndene mellom Luxembourg og Norge har alltid vært tette, og Guillaume var senest gjest på Slottet i Oslo da prinsesse Märtha (41) feiret sin 40-årsdag med slottsball i fjor.

- Her er vi hos tjukke slekta! sa kong Harald (75) selv da han i 1996 kom på statsbesøk til Luxembourgs daværende storhertugpar. Nå avdøde storhertuginne Josephine Charlotte var nemlig Haralds kusine – og søster av vår egen kronprinsesse Märtha. Luxembourgs nåværende statsoverhode, storhertug Henri, er følgelig kronprins Haakons tremenning.

Storhertuginne Josephine Charlotte var datter av dronning Astrid av Belgia, som var født prinsesse av Sverige – hvilket betyr at også den svenske kongefamilien har familiære bånd med de kongelige i Luxembourg.

Estelles første utenlandstur.
I likhet med de norske kongebarna har også de svenske et godt vennskap med kronprins Guillaume – og han var blant annet hedersgjest under bryllupet mellom kronprinsesse Victoria (34) og prins Daniel (38) i 2010 og i dåpen til prinsesse Estelle i våres. Derfor stiller også den svenske kongefamilien mannsterke i bryllupet. Dronning Silvia, kronprinsesseparet og prins Carl Philip (31) har meldt sin ankomst.

Ifølge velinformerte Svensk Damtidning planlegger Victoria og Daniel også å ta med seg åtte måneder gamle Estelle til Luxembourg. Det blir i så fall prinsessens første utenlandsreise.

Programmet.

Fredag 19. oktober går Luxembourgs troarving hånd i hånd med sin blivende fru fra palasset til
rådhuset, hvor den borgelige vielsen vil finne sted klokken 15.30. Denne sermonien er imidlertid helt privat, og sendes ikke på TV. Klokken 20.00 er det gala på Palais Grand-Ducal i Luxembourg med kongelige gjester fra hele verden.

Lørdag 20. oktober klokken 11 ringer kirkeklokkene, og den kirkelige vielsen er i gang. Da skal folket få være med å dele det lykkelige øyeblikket, og storskjermer settes opp på torget Guillaume for at flest mulig skal få se. Klokken 13.00 hilser de nygifte folket fra slottsbalkongen. Fra klokken 18.00 er det folkefest i gatene før bryllupet avsluttes med fyrverkeri og konsert på Place Guillaume II.

NRK sender direkte fra vielsen på lørdag med Kommentatorer Marit Kolberg og kongehusekspert Kjell Arne Totland.
 
Her er de kongelige gjestene:
Kong Harald og dronning Sonja
Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit
Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn
Dronning Silvia
Kronprinsesse Victoria og prins Daniel
Prins Carl Philip
Dronning Margrethe og prins Henrik
Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary
Dronning Beatrix av Nederland
Kronprins Willem-Alexander (45) og kronprinsesse Máxima (41).
Kronprins Félipe og kronprinsesse Letizia av Spania
Prinsesse Caroline av Hannover
Belgias kongefamilie
Prins Rashid og prinsesse Zeina av Jordan
Kronprinsesse og kronprins Radu av Romania
Prins Edward og grevinne Sophie av Wessex, Storbritannia
Kongen og dronningen av Bulgaria
Ekskong Konstantin og dronning Anne-Marie av Hellas
Prins Hans-Adam II og prinsesse Marie Aglaë av Liechtenstein
Prinsesse Lalla Salma av Marokko
Prins Hassan og prinsesse Sarvath av Jordan
Kronprins Naruhito av Japan

Bli fan av Seoghør.no på Facebook her

Sjekk ut våre mobilsider. Send sms med kodeord: SHMOBIL til 2255

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på [email protected], ring vår tipstelefon 22555522 eller send sms/mms med kodeord TIPS til 2255.

LES OGSÅ: Har minnestund i bryllupet  Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer