Kongelig jente-boom

Jentene tar styringen i Europas kongehus. Både i Norge, Belgia, Spania og Nederland er det jenter som skal arve tronen.

DRONNING? Prinsesse Leonor er nummer to i arverekken etter kronpprins Felipe i Spania. Foto: AP/SCANPIX
DRONNING? Prinsesse Leonor er nummer to i arverekken etter kronpprins Felipe i Spania. Foto: AP/SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Girl power!


I Europa i dag er det tre regjerende dronninger - og fire konger. Men om noen tiår vil det være kvinner på de fleste tronene.


I Norge er det lille Ingrid Alexandra (2) som er arving etter sin far, kronprins Haakon. Hun vil bli den første regjerende dronning her til lands i moderne tid.


I I Spania er det lille Leonor som etterhvert skal overta tronen. Hennes far, kronprins Felipe arver tronen etter kong Juan Carlos, men deretter er det Leonors tur. Med mindre hun får en bror før tronfølgerloven endres.


I Belgia har kronprins Philippe og kronprinsesse Mathilde fått datteren Elisabeth (4). Den lille jenta skal en gang bli regjerende dronning etter sin far. I dag er det kong Albert som regjerer i det tospråklige landet.


I Nederland har det vært tre regjerende dronninger på rad. Trenden blir brutt når kronprins Willem-Alexander etterfølger sin mor, dronning Beatrix. Men deretter er det igjen duket for en kvinnelig regent, nemlig prinsesse Catharina (2).


Når man i tillegg vet at kronprinsesse Victoria skal overta etter sin far i Sverige, så er det åpenbart at det blir en feminin ledelse i Europas kongehus fremover.


Bare Danmark - som nå har dronning Margrethe - blir det menn som skal styre i overskuelig fremtid. Først er det kronprins Frederik, deretter hans lille sønn, prins Christian.


Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer