Prins Edward og Sophie:

Kongelig gave slaktes: - Tonedøvt

- Mange synes gaven er upassende, uttaler kongehusekspert.

BILDEGAVE: Ikke alle lar seg imponere over gaven prins Edward og Sophie ga bort til Saint Lucias statsminister. Foto: Tim Rooke/ Shutterstock/ NTB
BILDEGAVE: Ikke alle lar seg imponere over gaven prins Edward og Sophie ga bort til Saint Lucias statsminister. Foto: Tim Rooke/ Shutterstock/ NTB Vis mer
Publisert

Kongelige både i inn- og utland blir fulgt nøye med på, og noen ganger får de også kritikk for ting de sier eller gjør. Nå er det dronning Elizabeths (96) yngste sønn, prins Edward (58), som får så hatten passer av enkelte.

Prins Edward og hans kone Sophie, grevinnen av Wessex, har den seineste tida vært på offisielt besøk i Karibia, der de blant annet har møtt Saint Lucias statsminister, Philip J. Pierre.

Under det offisielle besøket ga de statsministeren en gave, og det er denne gaven som nå skaper overskrifter. Både Independent og People har omtalt saken.

Ekteparet ga bort et signert bilde av seg selv, noe som får flere til å heve øyenbrynene.

Det gikk litt i krøll på «Today show Australia» da de snakket om de kongelige: Video: Nine Network Vis mer

Reagerer

Rossalyn Warren, redaktør i Reuters, er blant de som reagerer på Twitter.

«Når jeg besøker et annet land gir jeg også hotellet et innrammet bilde av meg selv som takk», skriver hun.

Det er også flere andre reaksjoner på Twitter, blant annet en som skriver at det hadde vært bedre å ikke gi noe som helst, enn å gi et signert bilde.

Fikk maleri

I tillegg til det signerte fotografiet, fikk Pierre også en såkalt «jubileumsboks».

Prins Edward og Sophies besøk er i forbindelse med dronning Elizabeths platinajubileum - for å markere dronningens 70 år lange regjeringstid.

Representantene fra den britiske kongefamilien fikk også en gave i retur. Saint Lucias statsminister ga dem et maleri av en skilpadde.

PRINS HARRY: Prins Harry prater med Oprah i en serie med Apple. Vis mer

Kongehusekspert: - Tanken er god

Caroline Vagle, Se og Hørs kongehusekspert, forteller at slike gaver av typen fotografi med signatur, ikke er uvanlig.

- Det er helt vanlig at de kongelige utveksler gaver med vertskapet i land de besøker, og disse bildene er en del av det, uttaler hun, og følger opp:

MALERI: Prins Edward og Sophie fikk et maleri av en skilpadde. Foto: Tim Rooke/ Shutterstock/ NTB
MALERI: Prins Edward og Sophie fikk et maleri av en skilpadde. Foto: Tim Rooke/ Shutterstock/ NTB Vis mer

- Tanken er nok god, og mange vil sikkert synes det er hyggelig å smykke seg med en slik hilsen fra kongelige. Men i dette tilfellet er det også mange som synes gaven er upassende på grunn av den grusomme fortiden med slaveri, en problemstilling jeg tenker de kongelige gjestene og deres rådgivere absolutt kunne forutsett.

ÅPNER SEG: Denne opptredenen med Taylor Swift og Bon Jovi har satt spor hos Prins William. Vis mer

Kongehuseksperten poengterer også at det ikke er første gang noe slikt vekker oppsikt.

- Det var mye kritikk da prins William og hertuginne Kate besøkte Karibia tidligere i år, og prins Edward og grevinne Sophie måtte nesten regne med det samme, uttaler Vagle.

«Tonedøvt»

Ifølge Independent har flere omtalt gaven i sosiale medier på en relativt kritisk måte. «Tonedøvt», «narsissistisk» og «fornærmende» er blant ordene som brukes til å beskrive gaven, skriver avisen.

Noen kommenterer også at statsministerens ansiktsuttrykk indikerer at han ikke var spesielt imponert over gaven.

10 ÅR: I anledning deres tiende bryllupsdag delte prins William og hertuginne Kate denne videoen. Vis mer

Ifølge avisen skal prins Edward og Sophie ha gått gjennom planen i forkant av reisen, nettopp for å unngå PR-feil, fordi prins William og hertuginne Kate fikk kritikk da de besøkte Karibia.

Avlyste deler av turen

Turneen til den britiske prinsen og hans kone skulle i utgangspunktet vært noe lenger. Fredag forrige uke meldte Sky News at paret avlyser deler av turen - de droppet det planlagte stoppet i Grenada.

Avgjørelsen skal ha blitt tatt i samråd med Grenadas regjering etter råd fra generalguvernøren, opplyste Buckingham Palace.

Utover det ble ingen ytterligere begrunnelse gitt. Sky News skrev imidlertid at kongefamilien skal ha blitt kritisert for tidligere kommentarer om slaveri. Det skrev også Reparasjonsstøttekommisjonen i Antigua og Barbuda ifølge kanalen.

FANGET PÅ KAMERA: Denne kommentaren fra Dronning Elizabeth skaper stor oppmerksomhet. Foto: PA Media. Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer

LES OGSÅ: Sammenliknes med Madde

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer