Coronaviruset:

Kongehuset gjør endringer i siste liten

- Det er av respekt for de inviterte.

VIRUSFRYKT: Det svenske kongehuset har besluttet å utsette en representasjonsmiddag i frykt for coronaviruset. Middagen er foreløpig utsatt på ubestemt tid. Her er kong Carl Gustaf og dronning Silvia avbildet sammen med kronprinsesse Victoria og prins Daniel. Foto: NTB scanpix
VIRUSFRYKT: Det svenske kongehuset har besluttet å utsette en representasjonsmiddag i frykt for coronaviruset. Middagen er foreløpig utsatt på ubestemt tid. Her er kong Carl Gustaf og dronning Silvia avbildet sammen med kronprinsesse Victoria og prins Daniel. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Corona-frykten brer om seg i Europa, mens stadig flere tilfeller av smitte dukker opp i Skandinavia og ellers i verden. I Norge har 19 mennesker testet positivt for viruset, mens det i våre naboland Sverige og Danmark er bekreftet 14 og fire tilfeller respektivt.

Selv om dødeligheten er lav, og det i hovedsak er eldre og syke som har omkommet, er frykten reell. Munnbind og Antibac er revet ut av butikkhyller og apotek, og flere steder er det innført forholdsregler for hvordan man kan begrense smitte. I Frankrike har de blant annet forbudt samlinger på mer enn 5000 mennesker.

Hos «söta bror» gjør det svenske kongehuset sitt for å sørge for at ingen blir syke. Mandag ettermiddag skriver svenske Expressen at de har valgt å utsette en representasjonsmiddag i frykt for viruset.

Utsatt på ubestemt tid

- Anledningen er coronaviruset. Dette ble bestemt i dag. Nå jobber vi for at alle skal få denne informasjonen personlig, sier Margareta Thorgren, informasjonssjef ved det svenske hoffet, og fortsetter:

- I en representasjonsmiddag er veldig mange forskjellige nasjonaliteter invitert, og det er av respekt for dem at vi gjør dette, forklarer hun.

Middagen er altså ikke skrinlagt, men skal avholdes på et senere tidspunkt. Det er derimot ikke kjent når dette vil skje. Middagen skulle ha funnet sted allerede på onsdag, og hoffet beklager at de har sett seg nødt til å utsette den.

- Det er en veldig sen avgjørelse, med tanke på at det skulle vært nå snart. Men mange lurer på hvilke ulike beslutninger som nå tas, og dette gjør vi av respekt for de inviterte gjestene, sier hun videre.

Kan innstille reiser

Hoffet skal videre følge de rådene som kommer, og vil etter planen følge svenske UD og Folkehelseinstituttets offisielle råd om viruset. Derfor kan det hende at potensielle reiser til utlandet stoppes.

- Det er en del planlagte reiser fremover, statsbesøk og offisielle reiser, som foreløpig ikke er offentliggjort. Derfor skal vi følge rådene fremover. Vi har ikke bestemt noe ennå, men vi følger rådene som kommer, sier Thorgren.

TAR INGEN SJANSER: Dersom viruset sprer seg videre, kan det svenske kongehuset avlyse planlagte statsbesøk fremover. Foto: NTB scanpix
TAR INGEN SJANSER: Dersom viruset sprer seg videre, kan det svenske kongehuset avlyse planlagte statsbesøk fremover. Foto: NTB scanpix Vis mer

Vårt eget kongepar, kong Harald (83) og dronning Sonja (82), er for tiden på statsbesøk til Jordan. Som følge av coronaviruset har flere valgt å utsette planene sine, samt avbestilt fremtidige reiser.

Dette gjelder altså ikke kongeparet. Det bekreftet kommunikasjonsdirektør Guri Varpe ved Slottet til NTB søndag formiddag.

TROSSER VIRUSFRYKTEN: Her er kong Harald og dronning Sonja i Amman mandag formiddag. De poserer sammen med kong Abdullah, dronning RanjaAmman, Jordan 20200302. 
Kong Harald og dronning Sonja ble tatt i mot av Jordans kong Abdullah og dronning Rania og kronprins Hussein bin Abdullah. Foto: NTB scanpix
TROSSER VIRUSFRYKTEN: Her er kong Harald og dronning Sonja i Amman mandag formiddag. De poserer sammen med kong Abdullah, dronning RanjaAmman, Jordan 20200302. Kong Harald og dronning Sonja ble tatt i mot av Jordans kong Abdullah og dronning Rania og kronprins Hussein bin Abdullah. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Statsbesøket planlegges gjennomført. Vi følger situasjonen i dialog med vertslandets myndigheter, fortalte Varpe til NTB.

Etter planen skal paret tilbringe flere dager i Jordan. På kongehusets nettsider opplyses det om at besøket finner sted fra 2 til 4. mars. Kongehusekspert i Se og Hør, Caroline Vagle, har uttalt at det norske kongehuset også følger nøye med på virusrådene som kommer.

- Kongen og dronningen er allerede på plass i Jordan, hvor det faktisk ikke registrert et eneste smittetilfelle. Det er med andre ord vel så trygt å være her som hjemme i Norge. Landet har dessuten innført innreiseforbud for personer som reiser via Sør-Korea, Kina, Iran og Italia.

LES OGSÅ: Svensk Hollywood-frue i sorg

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer