Kongelig:

Kongehusenes største skandaler

Skilsmisser, utroskap, nakenbilder og pengetrøbbel. Skandaler kan oppstå i de beste familier - også i de kongelige.

SKANDALER: Blant andre prinsesse Madeleine, prinsesse Diana og fyrst Albert har vært involvert i kongelige skandaler i årenes løp. Foto: NTB Scanpix
SKANDALER: Blant andre prinsesse Madeleine, prinsesse Diana og fyrst Albert har vært involvert i kongelige skandaler i årenes løp. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mens alle eventyr slutter med at prinsen får sin prinsesse, sluttet eventyret om prins Charles (69) og Diana med offentlig skittentøyvask og skilsmisse. Diana var en blussende ung 20-åring da hun giftet seg med 13 år eldre prins Charles i 1981. Men hun skjønte raskt at prinsen fremdeles var oppslukt av sin gamle flamme - Camilla Parker Bowles (71).

- Det var tre mennesker i dette ekteskapet, sa Diana da bruddet ble kjent.

Skittentøyvasken etter bruddet ville ingen ende ta, med lekkede telefonsamtaler og andre intime betroelser som aldri burde nådd offentligheten dersom dronning Elizabeth (92) hadde fått bestemme.

I 1996 ble Diana og Charles skilt - bare ett år før prinsessen drept i en bilulykke i Paris, 36 år gammel. Hun fikk rett i at Charles aldri hadde glemt sin Camilla - paret er som kjent godt gift i dag

Foto: Faksimile Time
Foto: Faksimile Time Vis mer
Foto: Faksimile People
Foto: Faksimile People Vis mer

Mindreårig

Sarah Fergusons (59) ektemann prins Andrew (58) har også vært ute i hardt vær flere ganger, helt på egen hånd. Den største skandalen kom for to år siden, da prinsen ble anklaget for å ha hatt sex med en 17-åring i 2001.

Og ikke bare det - hun skal ha fått 100 000 kroner i betaling fra Andrews milliardærvenn Jeffrey Epstein for å bli «lånt ut» til prinsen. Anklagene ble etter hvert frafalt.

Foto: Faksimile Se og Hør
Foto: Faksimile Se og Hør Vis mer

Lurt av avis

Sarah Ferguson har vært i medienes søkelys mer enn en gang. Hun ble fersket da hun prøvde å selge tilgang til prins Andrew for fem millioner kroner i 2010.

Det hun trodde var en rik arabisk sjeik, viste seg å være en journalist fra den nå nedlagte tabloidavisen News of the World. Sarah forklarte sin oppførsel med at hun var fanget i bunnløs gjeld, og prins Andrew tilga henne nok en gang.

På begynnelsen av 1990-tallet skapte den fraskilte kona til prins Andrew litt av en skandale. Hertuginne Sarah Ferguson ble nemlig avbildet på en solseng i Frankrike mens hennes økonomiske rådgiver sugde henne på tærne. Døtrene til Sarah og Andrew, Beatrice (nå 29) og Eugenie (28), skal ha vært til stede da bildene ble tatt, og dronningen skal naturlig nok ha vært rasende.

Foto: Faksimile The Sun
Foto: Faksimile The Sun Vis mer

Sett på naken

Prins Harry (33) er ikke tronfølger, og har derfor tillatt seg selv å være langt mer rampete enn sin storebror.

I 2005 møtte prinsen på kostymefest i naziuniform, noe som skapte stor oppstandelse verden over og prinsen måtte beklage seg offentlig. Senere ble han avbildet splitter naken på fyllefest i Las Vegas.

Men å bli voksen har roet ham, og nå har han startet et nytt og rolig med sin nybakte kone - hertuginne Meghan (37).

Foto: Faksimile The Sun
Foto: Faksimile The Sun Vis mer
Foto: Faksimile The Sun
Foto: Faksimile The Sun Vis mer

Skandalekongen

I 2010 skapte boken «Carl XVI Gustaf - den motvillige monarken» sjokkbølger både i og utenfor det sven-ske kongehuset. Forfatterne bak skandaleboken hevdet at kong Carl Gustaf (72) hadde hatt en elskerinne i flere år, besøkt illegale nattklubber og deltatt i sexmiddager med unge kvinner.

Den påståtte elskerinnen, Camilla Henemark (53), sto fram og bekreftet opplysningene i boken. Kongen forholdt seg lenge taus, men tok til slutt bladet fra munnen. Da nektet han for det aller meste - bortsett fra spørsmålene om strippeklubb-besøk, som han isteden svarte svært unnvikende på.

Dronning Silvia skal ha kjent til affæren, og fikk ifølge boka hjelp av sikkerhetspolitiet til å spionere på ektemannen.

Foto: Faksimile Se og Hør
Foto: Faksimile Se og Hør Vis mer
Foto: Faksimile Se og Hør
Foto: Faksimile Se og Hør Vis mer

Tyverisjokk

Svenskekongens søster, prinsesse Christina (74), fikk sjokk da hun i 2012 oppdaget at smykker til en verdi av over 800 000 kroner var stjålet fra safen hennes. Enda verre ble det da hun oppdaget at tyven var en god venn av ektemannen Tord Magnuson (77).

Tyven var en 19 år gammel somalisk flyktning som Tord hadde tatt seg ekstra godt av, og som hadde nøkler til ekteparets leilighet i Stockholms slott.

Foto: Faksimile Se og Hør
Foto: Faksimile Se og Hør Vis mer

Flyktet til USA

Svenske prinsesse Madeleine (36) gledet seg til å gifte seg med sin kjære Jonas Bergström (39). Men et halvt år etter at de forlovet seg, ble det avslørt at han hadde vært utro med en norsk kvinne.

UTROSKAPSSKANDALE: Prinsesse Madeleine rømte til USA etter sjokknyheten om forloveden, Jonas Bergström. Foto: NTB scanpix
UTROSKAPSSKANDALE: Prinsesse Madeleine rømte til USA etter sjokknyheten om forloveden, Jonas Bergström. Foto: NTB scanpix Vis mer

Prinsessen fikk hoffet til å sende ut pressemelding om at forlovelsen var brutt, og dro til USA for å komme seg unna alt og alle. I New York traff hun heldigvis en ekte drømmeprins, sin nåværende ektemann Chris O'Neill (44), så det ble en lykkelig slutt på skandalen.

Måtte ta tenkepauser

Dronning Margrethe (78) ble i år enke, etter et 50 år langt ekteskap med prins Henrik (1934-2018). Hun elsket sin mann, selv om han ikke var den enkleste å ha med å gjøre som prinsegemal.

Helt siden de ble gift i 1967, følte han seg snytt over at han aldri ble konge, noe som resulterte i utallige små og store skandaler.

Det vondeste for Margrethe var trolig da han meldte avbud til den store feiringen av 75-årsdagen hennes fordi han var syk, men dro på spontan guttetur til Venezia to dager etter. Prinsen tok flere tenkepauser fra ekteskapet på slottet i franske Cahors, og i fjor sommer sa han at han ikke ville gravlegges sammen med sin kone.

Da hadde han fått en demensdiagnose, men ønsket hans ble likevel respektert da han døde i februar.

Foto: Faksimile Se og Hør
Foto: Faksimile Se og Hør Vis mer

Havnet i avisene

Dronning Margrethes yngste sønn er som så mange andre - han tåler ikke å få hjertet sitt knust. Først ble prins Joachim (49) skilt fra sin kone Alexandra (54) i 2005, men det er jo slikt som skjer. Verre var det at han kastet seg på flaska.

Tobarnsfaren dro stadig på fest sammen med kompiser, og bilder av hans lettsindige oppførsel havnet gang på gang på avisenes forsider. Men da han fant kjærligheten med Marie Cavallier (42), sluttet han å drikke mye.

Slem bok

Før hun ble giftet inn i den spanske kongefamilien, hadde dronning Letizia (45) et nært og godt forhold til sine to søstre. Sjokket var stort da yngstesøsteren Erika (1975–2007) begikk selvmord, og en gravid og trist Letizia stilte i begravelsen.

Men så kom boken «Adiós Princesa», skrevet av Letizias fetter David Rocasolano. Han mente at Letizia var den direkte årsaken til Erikas selvmord.

Det spanske slottet skal ha prøvd å dysse ned boken og forhindre bokhandlerne i å selge den, men den gikk likevel som varmt hvetebrød. I boken ble det også avslørt at Letizia hadde tatt en hem-melig abort like før hun møtte Felipe.

MISTET SØSTEREN: Letizia, Sofia og Felipe i Erikas begravelse i 2007. Foto: NTB Scanpix
MISTET SØSTEREN: Letizia, Sofia og Felipe i Erikas begravelse i 2007. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hadde elskerinne i årevis

En gang var spanjolene nesten like glade i kongen sin som vi nordmenn er i vår. Men da landet opplevde en økonomisk krise i 2012, og det ble kjent at kong Juan Carlos (80) hadde dratt på en luksuriøs jakttur til Botswana for flere hundre tusen kroner, var det dråpen som fikk begeret til å renne over.

Spanjolene raste og forlangte kongens avgang.Situasjonen ble ikke bedre da det ble kjent at turen var organisert av danskfødte Corinna zu Sayn-Wittgenstein (53).

Hun skal nemlig ha vært kongens elskerinne i årevis. Kongen ble etter hvert så upopulær i hjemlandet at han valgte å abdisere. I 2014 trakk han seg, og overlot tronen til sønnen Felipe (50).

Foto: Faksimile Se og Hør
Foto: Faksimile Se og Hør Vis mer

Må sone

Spanskekongens datter prinsesse Cristina (53) og hennes ektemann, den tidligere håndball-stjernen Iñaki Urdangarin (50), havnet i en pinlig korrupsjonsskan-dale i 2013.

De ble mistenkt for å ha underslått 50 millioner kroner fra en veldedig organisasjon. Saken tok lang tid å behandle i rettsapparatet, og først i februar i år ble prinsessen frikjent. Hun ble likevel ilagt en bot på 2,6 millioner kroner, som senere ble halvert.

Ektemannen ble dømt til fem år og ti måneder i fengsel.

Krevde DNA-test

Alt lå til rette for et drømmebryllup da fyrst Albert av Monaco (60) giftet seg med vakre Charlene Wittstock (40) i 2011. Men Charlenes tårer under vielsen var slett ikke tårer av glede. Hun hadde nemlig forsøkt å stikke av fra bryllupet hele tre ganger.

Den siste gangen skal hun ha kommet seg helt til flyplassen i Nice før hun ble hentet. Her sto hun med en enveisbillett til hjembyen Cape Town da hun fikk passet sitt konfiskert. Etter at vielsen var gjennomført, dro de nygifte på bryllupsreise til Charlenes hjemland, og samtidig avslørte den franske avisen Le Journal du Dimanche at Charlene holdt ut for pengenes skyld.

Hun hadde nemlig undertegnet en kontrakt der hun forpliktet seg til å gi Albert en arving, mot å få leve livet stort sett som hun ønsker.

Fyrst Albert har fått to arvinger etter at han ble gift. Men lenge før det visste han at alt fungerte som det skulle - han fikk nemlig to barn utenfor ekteskap.

For 26 år siden fikk han datteren Jazmin Grace Grimaldi, med den amerikanske eiendomsmegleren Tamara Rotola, og for 14 år siden sønnen Alexandre Coste flyvertinnen Nicole Costefra Togo.

Barna ble kjent for offentligheten først etter at Alberts pappa, fyrst Ranier, døde i 2005. DNA-tester beviste at barna var hans, og Albert tok motvillig på seg farskapet for de to barna. I dag har begge et hyggelig forhold til sin far.

Saken fortsetter nedenfor.

Raus

Prinsesse Stephanie er viden kjent for sin store appetitt på livet - og på menn. Hun giftet seg med livvakten Daniel Ducruet (53) og fikk to barn med ham, men kastet ham på båten da det dukket opp bilder av ham naken i et basseng sammen med en belgisk stripper.

Deretter ble hun gravid igjen og nektet å oppgi hvem som var barnefaren. Etter hvert kom det fram at livvakten Jean-Raymond Gottlieb (51) var pappaen til Camille (20).

Prinsessen har alltid hatt sansen for sirkuslivet, og bodde en periode samme med den gifte sirkusdirektøren Franco Knie (63).

I 2003 giftet hun seg med sirkusartisten Adans Lopez Peres (42), men skilte seg fra ham ti måneder senere. Etter den tid har hun stort sett vært singel.

Orket ikke mer

13. september 1982 skulle bli en mørk dag i det lille fyrstedømmet Monaco. Da forulykket nemlig bilen som fyrstinne Grace satt i, og hun ble så hardt skadet at hun døde dagen etterpå.

Yngstedatteren Stephanie (53) var da17 år gammel, og satt også i bilen. Ryktene skulle ha det til at unge Stephanie kjørte bilen, og at slottet dekket over det for å skåne jenta.

Hele 20 år etter ulykken orket ikke Stephanie mer av ryktene.

- Jeg kjørte ikke, slo Stephanie fast overfor ukebladet Bunte den aller første gangen hun snakket offentlig om saken.

Sjokkerte med bryllup

Prinsesse Caroline (61), den eldste i den kongelige Monaco-søskenflokken, var også den første som gjorde opprør mot foreldrene.

I 1978 sjokkerte hun både dem og alle sine landsmenn, da hun som 19-åring giftet seg med den 17 år eldre playboyen Philippe Junot (nå 78), mot foreldrenes vilje.

Det endte som det gjerne gjør med slike opprørsbryllup - det ble brudd. Ekteskapet var over mindre enn to år etter bryllupet, men heldigvis for katolske Caroline ble det annullert. Det gjorde at hun i 1983 kunne gifte seg med Stefano Casiraghi (1960-1990), som dessverre omkom i en båtulykke.

ULYKKELIG: Prinsesse Caroline (i midten), datteren prinsesse Alexandra og ektemannen prins Ernst August i 2004. Ekteskapet skal være langt ifra lykkelig. Foto: NTB Scanpix
ULYKKELIG: Prinsesse Caroline (i midten), datteren prinsesse Alexandra og ektemannen prins Ernst August i 2004. Ekteskapet skal være langt ifra lykkelig. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Alvorlige problemer

Siden prinsesse Caroline ble enke i 1990, kunne hun gifte seg igjen i 1999 med prins Ernst August av Hannover (64). Og selv om dette ekteskapet nok varer til døden skiller dem ad, er det slett ikke noe lykkelig ekteskap.

Paret har null kontakt i dag, de har ikke bodd sammen siden 2009, og prinsen fotograferes stadig med kvinner ved sin side. Allerede da de levde sammen, brakte den tyske prinsen skam over Caroline. Han er kjent for å ha alvorlige alkoholproblemer og et voldsomt temperament.

I 2001 fikk han en bot på fire millioner kroner for å ha slått lens offentlig. Og dagen før bryllupet til daværende kronprins Felipe i Madrid i 2004, ble prinsen så full at han ikke orket å delta på selve seremonien.

LES OGSÅ: - Meghan etterlot Kate i tårer

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer