Kong Olav

Kongefamiliens favorittdrikk

Slik lager du kong Olavs kongelige kakao med krem.

VARM DRIKKE: Kong Olav foretrakk kakao av den mektige slaget, og kanskje har kong Harald tatt med seg farens oppskrift til neste generasjon? Foto: Lise Åserud / NTB
VARM DRIKKE: Kong Olav foretrakk kakao av den mektige slaget, og kanskje har kong Harald tatt med seg farens oppskrift til neste generasjon? Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

Høsten er i full gang og vinteren rett rundt hjørnet, så hva passer vel bedre da enn en god og varm kopp kakao? Kong Olav skal i sin tid ha vært en stor fan av den varme sjokoladedrikken, og nå kan du imponere gode venner, familien eller kjæresten med kongelige kakao laget på hans oppskrift.

Det var nemlig ikke hvilken som helst kakao den såkalte folkekongen likte å meske seg med. Den er fyldig, rik og toppet med deilig krem. Ja, rett og slett en konge verdig!

MEKTIG: Kong Olavs kakao er svært mektig, og kan mer riktig benevnes flytende sjokolade. Foto: NTB
MEKTIG: Kong Olavs kakao er svært mektig, og kan mer riktig benevnes flytende sjokolade. Foto: NTB Vis mer

Oppskriften er hentet fra boken «Kong Olavs Kakao - Kongelige menyer for gode anledninger», og er som følger:

1 plate kokesjokolade (naturligvis av slaget Dronning)

1/2 dl vann

1 dl melk

3 dl krem

revet sjokolade (til topping)

Brekk sjokoladen i biter og kok den i vannet på svak varme. Rør til sjokoladen er smeltet. Tilsett melk og kok opp under omrøring. Server så varm sjokolade med krem og litt revet sjokolade på toppen.

17. MAI: Dronning Sonja hadde et spesifikt krav til kjendisdatteren som var kokkelærling på Kongsgaarden. Vis mer

Likte ikke potet

Boken med oppskriften på kongens kakao og andre kongelige menyer, er ikke den eneste som tar for seg kongelige menyer.

Faktisk kom det ut en bok for mange år siden med tittelen «Kongemat - en kulinarisk hyllest til Kong Olav V» av Simen Johannessen, som tar for seg kong Olavs spesielle matvaner.

KONGENS BORD: Kong Olav var glad i kjøtt og fisk, men sto helst over potetene. Foto: NTB
KONGENS BORD: Kong Olav var glad i kjøtt og fisk, men sto helst over potetene. Foto: NTB Vis mer

Forfatteren av boken tjente ifølge VG deler av verneplikten på Kongeskipet «Norge», og serverte mat ved større tilstelninger. Siden brukte han mye tid på å kartlegge hva den folkekjære kongen likte å spise og drikke.

- Man kan nesten si at kong Olav var tidlig ute med Fedon Lindberg-kuren. Kongen likte ikke poteter og var også veldig forsiktig med sausen. Til middag spiste han store kjøttstykker eller fisk - og masse grønnsaker, har Johannessen tidligere uttalt til VG.

BRITISKE MATVANER: Kong Olavs mor var britisk og han ble selv født i England. Han hadde hele sitt liv svært god kontakt med dronning Elizabeth og resten av familien, og tok med seg flere britiske mattradisjoner inn i den norske kongefamilien. Foto: Per Løchen / NTB
BRITISKE MATVANER: Kong Olavs mor var britisk og han ble selv født i England. Han hadde hele sitt liv svært god kontakt med dronning Elizabeth og resten av familien, og tok med seg flere britiske mattradisjoner inn i den norske kongefamilien. Foto: Per Løchen / NTB Vis mer

Videre forteller han at kongen var et vanemenneske, som hver dag spiste en rask frokost bestående av egg og bacon, ristet kongeloff, røkelaks, syltetøy, skinke og te.

Den nevnte loffen var etter oppskriften dronning Maud bragte med seg fra England, og som siden ble bakt av Baker Hansen og levert daglig til Slottet frem til kong Olav døde i 1991.

For øvrig skal lam, oksekjøtt, kreps og hummer ha vært blant kong Olavs favoritter. Til dessert ville han egentlig bare ha jordbær dyppet i sukker, og til nattmat - ja da sto det ofte biff tartar med to rå egg på menyen.

Det gikk litt i krøll på «Today show Australia» da de snakket om de kongelige: Video: Nine Network Vis mer

Elsker pølser

Det i skrivende stund ikke laget bøker om kong Haralds (84) matvaner, men det er en kjent sak at han elsker pølser.

– Etter å ha jobbet på kongeskipet vet jeg at pølse i brød er hans favoritt, burger kommer ikke langt bak, har Dan Aasen fortalt til Natt&Dag om kongens favorittmat.

FAVORITTMAT: Kong Harald er en stor fan av pølser, og var nok svært glad for at det ble arrangert pølsefest på Skimuseet i Holmenkollen i forbindelse med 80-årsdagen hans. Foto: Audun Braastad / NTB
FAVORITTMAT: Kong Harald er en stor fan av pølser, og var nok svært glad for at det ble arrangert pølsefest på Skimuseet i Holmenkollen i forbindelse med 80-årsdagen hans. Foto: Audun Braastad / NTB Vis mer

Også dronning Sonja (84) har røpet at ektemannen blir ekstra glad når det er pølser på menyen:

– Det blir jo ikke noe 17. mai uten pølse og lompe. Og da tenker jeg at det er vel noen som gleder seg, selvfølgelig barn, men jeg har en følelse av at kongen også gleder seg veldig til pølse og lompe, sa Sonja ifølge NTB i forbindelse med 17. mai-feiringen i 2020.

PRINSESSEDATTER: Leah Isadora Behn dukket opp på Vixen Awards 2021. Vis mer

LES OGSÅ: Røper dronningens snodige matvaner

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer