NY GAVEPOLICY: Alle gaver som mottas registreres i et gaveregister. Gaver til en anslått verdi av mer enn 1000 kroner vil bli publisert på kongehuset.no. Private gaver fra familie og venner vil ikke bli offentliggjort. Her er kongefamilien samlet på Skaugum under julefotograferingen i fjor. Foto: NTB scanpix
NY GAVEPOLICY: Alle gaver som mottas registreres i et gaveregister. Gaver til en anslått verdi av mer enn 1000 kroner vil bli publisert på kongehuset.no. Private gaver fra familie og venner vil ikke bli offentliggjort. Her er kongefamilien samlet på Skaugum under julefotograferingen i fjor. Foto: NTB scanpixVis mer

Kongefamilien sier nei til kommersielle gaver

Nå gjøres gaveregisteret offentlig, og det blir slutt på gratis luksusvarer.

SEOGHØR.NO: I et intervju med NRK Dagsrevyen fortalte kong Harald onsdag kveld at kongehuset ikke lenger kommer til å ta i mot gaver fra kommersielle aktører.

- Vi har jobbet hardt med gavesituasjonen. Og det er ganske komplisert. Men vi prøver å gjøre dette for helt klart vise at vi ikke har bindinger, sa kong Harald, ifølge Aftenposten.no.

Samtidig offentliggjorde Hoffet for første gang en oversikt over gaver de kongelige har mottatt fra 1. juni til 31. desember 2015.

Blant gavene finner man kunstbøker, vin, dadler, smykker og tepper.

Listen inneholder derimot ikke private gaver fra familie og venner, og heller ikke fjorårets omdiskuterte yacht-ferie.

Se hele listen her!

Saken fortsetter under bildet.

ALT BLIR REGISTRERT: Her gratulerer forsvarssjef Harald Sunde (t.v.) kong Harald og dronning Sonja med deres 75-årsdager på Slottet i 2012, mens han overrakte en gave på vegne av Forsvaret. Foto: NTB scanpix
ALT BLIR REGISTRERT: Her gratulerer forsvarssjef Harald Sunde (t.v.) kong Harald og dronning Sonja med deres 75-årsdager på Slottet i 2012, mens han overrakte en gave på vegne av Forsvaret. Foto: NTB scanpix Vis mer

Det skapte store overskrifter i august da kronprinsparet og barna dro på en overdådig ferie på en luksusyacht i Italia. Båten koster nemlig over to millioner kroner i uken å leie.

Se og Hør konfronterte den gang slottets kommunikasjonssjef Marianne Hagen med hvem som finansierte oppholdet på luksusyachten.

- Vi kommenterer ikke privat program. Kronprinsparet har ikke leid noen båt i sommer.

HAR MÅTTE TÅLE KRITIKK: Det har i flere sammenhenger blitt spekulert i om Mette-Marit har mottatt dyre klær og vesker som private gaver. Her under Nobelbanketten på Grand Hotel i 2014. Foto: NTB scanpix
HAR MÅTTE TÅLE KRITIKK: Det har i flere sammenhenger blitt spekulert i om Mette-Marit har mottatt dyre klær og vesker som private gaver. Her under Nobelbanketten på Grand Hotel i 2014. Foto: NTB scanpix Vis mer

På spørsmål om hvem som hadde invitert kronprinsfamilien på luksusyachten svarte hun ordknapp:

- Vi kommenterer ikke privat program.

Til Dagbladet sier Marianne Hagen nå at yachtferie ikke står på gavelista fordi den ikke var en gave.

- Kronprinsfamilien var og besøkte en venn. En venn av kronprinsparet hadde båten sin i Middelhavet i sommer, og de var om bord på ferie. Han inviterte kronprinsfamilien om bord noen dager. Det var et besøk. Det er ikke en gave. Det er ingen uheldig binding, sier hun til nettstedet.

Det var i mars i fjor at kongehuset bestemte seg for å starte med en ny gavepolicy, men de velger først nå, som de er sikre på at rutinene er gode, å offentliggjøre listen.

- Det er en lang tradisjon med gaver til Kongehus. Vårt kongehus får ofte gaver fra folk og vertskap, på reiser rundt om i landet og i forbindelse med merkedager. Dette har De kongelige satt stor pris på, skriver kongehuset.no i en pressemelding.

- Samtidig er samfunnet i forandring på dette området og vi forandrer oss med samfunnet. Kongehuset har derfor gått gjennom praksisen for mottak av gaver og for å fjerne eventuell tvil om uheldige bindinger, har vi nå vedtatt nye og klare retningslinjer for gaver til De kongelige, står det videre.

Kongehuset vil fortsette å ta i mot gaver i offisielle sammenhenger. Dette vil i hovedsak foregå i full åpenhet med presse tilstede. Andre gaver sendes til slottet. Private gaver fra kommersielle aktører blir returnert til giver.

KAKE OG BIL: Da Haakon fylte 18 år i 1991 fikk han en sort Peugeot 205 XS i gave.  Foto: NTB Scanpix
KAKE OG BIL: Da Haakon fylte 18 år i 1991 fikk han en sort Peugeot 205 XS i gave. Foto: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Kronprinsesse Mette-Marit er mer populær enn Madde

Lik Se og Hør på Facebook

Meld deg på vårt kjendisvarsel! Ønsker du siste nytt om kjendis og underholdning rett i innboksen? Meld deg på vårt kjendisvarsel og få siste nytt rett i innboksen.