Den svenske kongefamilien:

Kongefamilien bryter historisk tradisjon

Det blir ingen nasjonaldagsfeiring på Skansen i år.

INGEN FEST I ÅR: Hvert år pleier den svenske kongefamilien å være på Skansen i Stockholm. I år blir imidlertid feiringen helt annerledes - grunnet coronaviruset. Her er kronprinsesse Victoria, ektemannen prins Daniel og dattera Estelle på nasjonaldagen i fjor. Foto: NTB Scanpix
INGEN FEST I ÅR: Hvert år pleier den svenske kongefamilien å være på Skansen i Stockholm. I år blir imidlertid feiringen helt annerledes - grunnet coronaviruset. Her er kronprinsesse Victoria, ektemannen prins Daniel og dattera Estelle på nasjonaldagen i fjor. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sveriges nasjonaldag 6. juni har den svenske kongefamilien en årelang tradisjon for å delta på et direktesendt TV-show fra Skansen i Stockholm - som for mange svensker går for å være nasjonaldagens absolutte høydepunkt.

I år brytes imidlertid den historiske tradisjonen, skriver Expressen. Årsaken er naturligvis coronaviruset. Den svenske kongefamilien pleier tradisjonelt å være hedersgjester blant publikum under nasjonaldagsfeiringen på Skansen - men i år er feiringen med publikum avlyst, og den svenske kongefamilien vil ikke være til stede.

- Deler av kongefamilien vil være involvert i en TV-sending, men de kommer ikke til å være fysisk til stede på Skansen, sier hoffets informasjonssjef Margareta Thorgren til Expressen.

Nasjonaldagen 6. juni går for å være blant de viktigste begivenhetene for den svenske kongefamilien i løpet av året - men i år bli altså feiringen ganske annerledes enn det svenskene normalt er vane med.

80-ÅRSDAG: Dronning Margrethe II av Danmark fyller 80 16. april. Egentlig skulle dagen feires med venner og bekjente. Men, som resten av verden har også de kongelige nå måttet ty til digitale løsninger. Video: Det danske kongehus Vis mer

TV-program

Det er stiftelsen Sveriges Nationaldag som har ansvaret for den offisielle nasjonaldagsfeiringen i Sverige, og det er de som nå har tatt beslutningen.

SVT vil riktignok sende et TV-program fra Solliden-scenen med flaggheising, høytidelige taler, sanger og artistopptredener, skriver Expressen.

KORTESJE: Vanligvis kjører kongefamilien kortesje fra slottet til Skansen, men det blir det ikke noe av i år. Her er deler av familien på vei til Skansen 6. juni 2019. Foto: NTB Scanpix
KORTESJE: Vanligvis kjører kongefamilien kortesje fra slottet til Skansen, men det blir det ikke noe av i år. Her er deler av familien på vei til Skansen 6. juni 2019. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kongefamilien pleier vanligvis å kjørte i kortesje fra slottet til Skansen i Stockholm, der de deltar i direktesendingen, men slik blir det altså ikke i år. Som nevnt vil noen av kongefamiliens medlemmer medvirke i en TV-sending i stedet.

Hoffets informasjonssjef bekrefter overfor Expressen at årets nasjonaldagsfeiring vil se helt annerledes ut for kong Carl Gustaf og resten av kongefamilien.

- JEG STREVER: Hennes Kongelige Høyhet prinsesse Madeleine røpet hos «Skavlan» at hun aldri har vent seg til å være i oppmerksomhetens sentrum. - Jeg strever med det, sier svenskeprinsessen. Video: NRK Vis mer

- Det kommer ikke til å bli som vanlig. De feirer vanligvis på Skansen, og etterpå er det mottakelse på det kongelige slott, men det blir det ikke, sier Thorgren til avisa, som samtidig understreker at hoffet følger situasjonen nøye.

Det er foreløpig ukjent hva vår egen kongefamilie skal gjøre på Norges nasjonaldag 17. mai, og det har enda ikke kommet noe program for den norske kongefamilien. Onsdag ble det imidlertid kjent at Slottsplassen stenges av for publikum 17. mai.

LES OGSÅ: YouTube-par i dramatisk ulykke

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer