<strong>DET STØRSTE I 2010:</strong> Kronprinsesse Victoria fikk sin Daniel Westling i juni. Foto: Stella Pictures
DET STØRSTE I 2010: Kronprinsesse Victoria fikk sin Daniel Westling i juni. Foto: Stella Pictures Vis mer

Kongeåret 2010 - og det neste

Her er Se og Hørs kongeekspert Kjell Arne Totlands revy fra 2010 og vyer for 2011.

Publisert
Sist oppdatert
SEHER.NO: 2010 ble et begivenhetsrikt og spennende år på kongefronten – og 2011 tegner til å bli minst like spennende.

Se og Hørs hoffreporter Kjell Arne Totland ser tilbake på året som gikk – og kikker inn i året som nå ligger foran oss.

- I egenskap av Se og Hørs hoffreporter kan jeg se tilbake på et spennende og til tider hektisk år fylt av større og mindre begivenheter, sier Totland til Seher.no.

Her er de viktigste kongelige begivenhetene i 2010, slik Kjell Arne Totland beskriver dem:

Det begynner med bryllup:

«Det aller største var nok kronprinsessebryllupet i Stockholm i juni. Jeg har fulgt Victoria tett i alle år – og hun har alltid vært en favoritt. Derfor var det en stor glede endelig å få se henne som brud. Og sjelden har verden sett et lykkeligere kongelig brudepar enn Victoria og hennes Daniel. De sjarmerte oss alle i senk med sin jublende lykke og sine mange kjærtegn. Og jeg vil aldri glemme jubelbruset , da Victoria takket det svenske folket for sin prins.»


Og det var flere som giftet seg.

«Greske prins Nikolaos' bryllup på øya Spetses i august var også en stor opplevelse. Så romantisk – og så typisk gresk. Et lite skår i gleden var det imidlertid at vår egen Mette-Marit like før avreise måtte melde avbud pga akutt sykdo
m.»

Og så var det en dronning som fykte rundt år.

«En annen stor kongelig begivenhet som skulle bli preget av mange avbud, var dronning Margrethes 70-årsdag i april.  Vulkanutbruddet på Island og askeskyene som lammet flytrafikken over hele Europa, gjorde at mange av gjestene ble forsinket og noen aldri nådde fram. Men festene i Dronningens by var som alltid både glitrende og uforglemmelige.»

Det er vanskelig å unngå å kjomme inn på det svenske kongehusets utfordringer i et tilbakeblikk på året som gikk.

«Bortsett fra Victorias fantastiske bryllup skulle 2010 på mange måter bli et «annus horribilis» for Sveriges kongehus. I april så prinsesse Madeleine seg nødt til å bryte forlovelsen med Jonas Bergstrøm etter avsløringene av hans utroskap med norske Tora – og i høst kom skandaleboken om kong Carl Gustaf med påstander om både utroskap og ville fester med lettkledde ungpiker.  Selv synes jeg imidlertid det mest sjokkerende i boka var avsløringene av kongegjengens samrøre med kriminelle og straffedømte elementer. Hvis påstandene om slike mafiakontakter medfører riktighet, betyr det at Sveriges statsoverhode har satt seg selv i fare for både kidnapping og utpressing.»


Også i Norge var det nok å skrive om rundt kongehuset i 2010.

«Vår egen kongefamilie hadde et travelt år i 2010 – med mange representasjonsoppdrag og en rekke reiser både i Norge og utenlands. I mars fulgte jeg kronprinsparet på offisielt besøk i Malaysia – og i oktober kongeparet på statsbesøk i Slovakia

Ikke alt var like hyggelig.

«Haakon og Mette-Marit måtte tåle kritikk da de i november valgte å ta barna ut av skolen og dra på to måneders «dannelsesreise» under fjernere himmelstrøk. Mange synes kronprinsparet viser en forbausende mangel på musikalitet i sine valg - spør seg hvilke rådgivere de har i slike saker.»

Dessuten:

«Prinsesse Märtha Louise og hennes Ari høstet også storm i året som gikk – og det omtrent samtidig. Märtha da hun i et intervju med Stavanger Aftenblad hevdet at hun ikke bare kunne  samtale med engler og hester, men også med de døde - og Ari , da han stilte opp som modell for en svensk kleskjede. Men trolig ler de begge av alt oppstyret – hele veien til banken…»


I to av Europas mest profilerte monarkier var forlovelser det største som skjedde i fjor.

«De kongelige forlovelsene i Monaco og i Storbritannia var store nyheter i 2010 – og de kommende bryllupene blir to av de største kongelige begivenhetene i 2011. I Se og Hør har vi så smått begynt å planlegge dekningen av William og Kates bryllup i London i april – og dekningen av fyrst Alberts bryllup i Monaco i juli blir nok ikke mindre.»

Og så venter vi på en snarlig fødsel.

«En av de første kongelige «nyhetene» i 2011 blir jo ellers den kongelige tvillingfødselen i Danmark. Kronprinsesse Mary er dagsventende – og ved Rigshospitalet i København er man i full beredskap. Vi håper selvsagt at fødselen går bra – og gleder oss til de første bildene av mor og barn.»


Et viktig og hyggelig jubileum skal også markeres.

«I august 2011 er det 10 år siden Haakon og Mette-Marit giftet seg – og dette skal behørig markeres. Men det er ennå ikke kjent hvordan feiringen blir - eller om det blir mange tilreisende gjester.»


Og en spennende reise. 

«I 2011 skal kongeparet også ut på en av sine største USA-reiser noensinne. Senhøstes skal Harald og Sonja etter planen på tre ukers rundreise i Det norske Amerika. Men først skal alle de skandinaviske statsoverhodene møtes til storslått festivitas i New York.»


Bli fan av Seher.no på Facebook her

Sjekk ut våre nye mobilsider på http://m.seher.no

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på [email protected], ring vår tipstelefon 93076767 eller send sms/mms med kodeord SEHERTIPS til 1901.

LES OGSÅ: Her er skandaleåret 2010

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer