Kong Olav hedres under kongelig slektstreff i Oslo

Søndag samles kong Olavs etterkommere til en helt spesiell markering.

FÅR STATUE: Kong Olav med hedres med statue på Rådhusplassen søndag klokken 16. Samtlige etterkommere er invitert til avdukingen.

Foto: Erik Berglund / Aftenposten  

*** FOTO IKKE BILDEBEHANDLET *** Foto: NTBScanpix
FÅR STATUE: Kong Olav med hedres med statue på Rådhusplassen søndag klokken 16. Samtlige etterkommere er invitert til avdukingen. Foto: Erik Berglund / Aftenposten *** FOTO IKKE BILDEBEHANDLET *** Foto: NTBScanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SEOGHØR.NO: På slottets hjemmeside står det i det offisielle programmet under førstkommende søndag oppført en enkel og anonym setning:

«Kongefamilien er til stede ved avdukningen av statuen av Kong Olav V på Rådhusplassen i Oslo»

Men dette er ikke et ordinært jobboppdrag for den norske kongefamilien. I virkeligheten er dette et historisk slektstreff, som markerer at det er 70 år siden kongefamilien returnerte til Norge etter krigen.

Kongefamilien steg da i land på Honnørbryggen foran Rådhuset.

Oslo kommune har i forbindelse med avdukingen av minnesmerket «Mann og bauta» invitert samtlige av kong Olavs etterkommere til Oslo for å bivåne avdukingen. I tillegg er etterkommerne invitert til en mottagelse i Oslo rådhus etter avdukingen.

DØDE I 1991: Her føres kong Olavs båre fra begravelsen i Oslo Domkirke til Akershus slott. Den militære æresvakt dannet rammen for kong Olavs siste ferd.

Foto: Per Svensson / Aftenposten  

*** FOTO IKKE BILDEBEHANDLET *** Foto: Aftenposten
DØDE I 1991: Her føres kong Olavs båre fra begravelsen i Oslo Domkirke til Akershus slott. Den militære æresvakt dannet rammen for kong Olavs siste ferd. Foto: Per Svensson / Aftenposten *** FOTO IKKE BILDEBEHANDLET *** Foto: Aftenposten Vis mer

Barna er med

I tillegg til dronning Sonja og kong Harald vil også kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit, Ari Behn og prinsesse Märtha være på plass med sine familier.

Prinsesse Astrid vil også stille mannsterk med hele Ferner-klanen i ryggen, avdøde prinsesse Ragnhild ektemann Erling Lorentzen, deres barn og barnebarn er også onvitert hjem til Norge fra Brasil.

Forrige gang de fleste i storfamilien var samlet var under kong Haralde og dronning Sonjas felles 75-årsfeiring.

KONGELIG SLEKTSTREFF: Kong Harald, dronning Sonja, kronprinsesse Mette-Marit, kronprins Haakon, prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus vinket til barnetoget på 17.mai. Søndag får de møte mange andre av sine slektninger i Oslo. Foto: NTB scanpix
KONGELIG SLEKTSTREFF: Kong Harald, dronning Sonja, kronprinsesse Mette-Marit, kronprins Haakon, prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus vinket til barnetoget på 17.mai. Søndag får de møte mange andre av sine slektninger i Oslo. Foto: NTB scanpix Vis mer

Som en hyggelig gest er også alle som har jobbet under kong Olav og fortsatt i live invitert til avdukingen på Rådhusplassen, noe de tidligere - og nåværende - ansatte ved Slottet er svært glade for.

Olav i bronse

Minnesmerket i bronse er en gave fra Oslo kommune, og monumentet er laget av billedhugger Olav Orud. Monumentet består av to elementer, mann og bauta. Kong Olav V står i dress, med hendene på ryggen og hatten i hånden. Ved siden av ham står bautaen.
Bautaen har fire relieffer, ett på hver side.

Det ene viser til ilandstigningen på Honnørbryggen i 1905. Det andre viser til kongen i uniform, da kongefamilien gikk i land i 1945. De to ander sidene illustrerer kongens interesse for ski og seiling.

Se og Hør vil selvsagt være på plass fra avdukingen og komme med oppdateringer på Seoghør.no.

LES OGSÅ: Eksen til Carl Philip slår tilbake.

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer