Kong Harald:

Kong Harald sykmeldt

Kongen er sykmeldt ut måneden.

SYKMELDT: Kong Harald er sykmeldt ut januar. Foto: Lise Åserud / NTB
SYKMELDT: Kong Harald er sykmeldt ut januar. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kong Harald (83) er sykmeldt ut måneden. Det melder Slottet i en pressemelding.

Sykmeldingen skyldes smerter i beinet. Hans Kongelige Høyhet Kronprinsregenten vil lede statsråd førstkommende fredag.

Det opplyses ikke om kongen har skadet seg eller om det er andre årsaker til smerten. I 2018 ble han sykmeldt som følge av overbelastning og smerter i den ene foten.

Kommunikasjonssjef ved Slottet, Guri Varpe, opplyser overfor Se og Hør at de ikke har noen ytterligere kommentar om kongens sykmelding.

På de årlige julebildene som blir tatt av kongefamilien, dukket for øvrig kong Harald opp med stokk før jul.

- Kong Harald har slitt med gangen lenge, noe som er helt uavhengig av sykdomsforløpet hans det siste året. Jeg tenker at det er bra at han nå tar i bruk stokk, fortalte Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, da.

30 år på tronen

Nylig feiret kong Harald og dronning Sonja (83) 30 år som Norges kongepar. Det gjorde de blant annet ved å la seg avbilde i sin private stue.

30 ÅR: Dronning Sonja og kong Harald feiret helt nylig 30 år på tronen. Foto: Jørgen Gomnæs / Det kongelige hoff / NTB
30 ÅR: Dronning Sonja og kong Harald feiret helt nylig 30 år på tronen. Foto: Jørgen Gomnæs / Det kongelige hoff / NTB Vis mer

«Vi tenker med glede tilbake på flere hundre reiser og besøk rundt i det vakre landet vårt gjennom disse årene. Vi minnes møter med mennesker – på fjelltopper og vidder, ved kysten og i dype skoger, i by og i bygd. Vi har delt både gode, morsomme opplevelser – og triste og vanskelige», lød deler av hilsenen fra ekteparet til folket.

Et av disse møtene fant sted nå nylig, da kongeparet besøkte Gjerdrum for å snakke med de pårørende og nødetatene etter jordskredet i jula.

Helseutfordringer

Kong Harald har hatt flere helseutfordringer de siste årene.

I slutten av september i fjor ble han innlagt på Rikshospitalet grunnet tung pust. Han var da sykmeldt ut oktober, og måtte hjerteklaffopereres.

Dette er ikke første gang kong Harald har fått gjennomført en slik operasjon. Det samme skjedde nemlig i 2005, da han måtte operere hjerteklaffen mellom hjertet og hovedpulsåren.

OPERASJON: Doktor Wasim Zahid forklarer hvilken hjerteoperasjon kong Harald skal gjennomgå fredag 9. oktober. Video: Privat Vis mer

Den gang fikk han en kunstig hjerteklaff, laget av biologisk materiale. Det var altså kongens kunstige hjerteklaff som ble byttet i fjor. At dette gjøres er ikke uvanlig, ettersom kunstige, biologiske hjerteklaffer har en levetid på mellom 10 og 15 år.

Kongen var også innlagt på sykehus i starten av 2020 - da grunnet svimmelhet.

Ingen plan om å abdisere

Kongen har hatt flere helseutfordringer de siste årene, og selv om kronprinsen ved flere anledninger har steppet inn for faren, har kongen ikke planer om å gi rollen sin videre til sønnen mens han ennå lever.

I et større intervju med Dagens Næringsliv i 2019, avslørte kongen at han ikke har noen plan om å abdisere.

- Jeg har avlagt en ed til Stortinget som jeg mener varer livet ut. Så enkelt er det, sa kongen til avisen.

LES OGSÅ: Hemmeligheten bak navnene

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer