Kong Harald:

Kong Harald skal opereres

Kongen skal lørdag opereres i beinet, opplyser kongehuset.

OPERERES: Kong Harald skal lørdag opereres. Foto: NTB
OPERERES: Kong Harald skal lørdag opereres. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kong Harald (83) skal lørdag opereres for en skadet sene over høyre kne, og blir sykmeldt i 14 dager. Det opplyser kongehuset i en pressemelding fredag ettermiddag.

Kongen ble fredag lagt inn på Rikshospitalet. Sykmeldingen varer fram til 14. februar. Kronprins Haakon (47) vil fungere som regent og gjennomføre kongens konstitusjonelle oppgaver i denne perioden.

Se og Hør har vært i kontakt med kommunikasjonssjef ved Slottet, Guri Varpe, som ikke har noen kommentar utover pressemeldingen.

Sykmeldt

Nyheten om kongens operasjon og innleggelse kommer dagen etter at kongehuset torsdag meldte at kong Harald hadde blitt sykmeldt som følge av smerter i beinet.

Også i 2018 ble han sykmeldt som følge av overbelastning og smerter i den ene foten.

KONGEN: – Norge er kjent som et tillitssamfunn. Nå er det et særskilt behov for å vise hverandre tillit.Video: NRK Vis mer

På de årlige julebildene som blir tatt av kongefamilien, dukket kong Harald opp med stokk i fjor.

- Kong Harald har slitt med gangen lenge, noe som er helt uavhengig av sykdomsforløpet hans det siste året. Jeg tenker at det er bra at han nå tar i bruk stokk, fortalte Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, da.

30 år på tronen

Nylig feiret kong Harald og dronning Sonja (83) 30 år som Norges kongepar. Det gjorde de blant annet ved å la seg avbilde i sin private stue.

«Vi tenker med glede tilbake på flere hundre reiser og besøk rundt i det vakre landet vårt gjennom disse åra. Vi minnes møter med mennesker – på fjelltopper og vidder, ved kysten og i dype skoger, i by og i bygd. Vi har delt både gode, morsomme opplevelser – og triste og vanskelige», lød deler av hilsenen fra ekteparet til folket.

Et av disse møtene var nå nylig til Gjerdrum, for å snakke til de pårørende og nødetatene etter jordskredet i jula.

Var innlagt

Kong Harald har hatt flere helseutfordringer de siste åra, selv om det sjelden har vært alvorlig sykdom. I slutten av september i fjor ble han innlagt på Rikshospitalet grunnet tung pust. Han var da sykemeldt ut oktober.

Han måtte da hjerteklaffopereres.

Dette er ikke første gang kong Harald har fått gjennomført en slik operasjon. Det samme skjedde nemlig i 2005, da han måtte operere hjerteklaffen mellom hjertet og hovedpulsåra. Den gang fikk han en kunstig hjerteklaff, laget av biologisk materiale.

Det var altså kongens kunstige hjerteklaff som ble byttet i fjor. At dette gjøres er ikke uvanlig, ettersom kunstige, biologiske hjerteklaffer har en levetid på mellom 10 og 15 år.

Kongen var også innlagt på sykehus i starten av 2020 - da grunnet svimmelhet.

LES OGSÅ: Her er kongen i karantene - se bildene

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer