Kong Harald skal hjerteklaffopereres

Hans Majestet Kongen blir i dag lagt inn på Rikshospitalet for å gjennomgå en operasjon for å skifte en hjerteklaff.

Publisert
Sist oppdatert

Torsdag kom nyheten om at kong Harald (83) skal opereres.

Han ble lagt inn på Rikshospitalet i dag, for å gjennomgå en operasjon for å skifte en hjerteklaff. Operasjonen skal etter planen gjennomføres i morgen, fredag, ifølge en pressemelding fra Slottet.

Videre står det at dette ikke er første gang kong Harald har fått gjennomført en slik operasjon. Det samme skjedde nemlig i 2005, da han måtte operere hjerteklaffen mellom hjertet og hovedpulsåren. Den gang fikk han en kunstig hjerteklaff, laget av biologisk materiale.

KONGEN: – Norge er kjent som et tillitssamfunn. Nå er det et særskilt behov for å vise hverandre tillit.Video: NRK Vis mer

Våken under operasjon

Slike kunstige biologiske hjerteklaffer har en levetid på mellom 10 og 15 år. Det er derfor ikke uvanlig at slike inngrep må gjentas etter noe tid.

Operasjonen vil denne gangen ikke være en åpen hjerteoperasjon. Kongen vil være våken, og inngrepet utføres via lysken med lokalbedøvelse.

Det er et medisinsk team ledet av Kongens livlege, overlege Bjørn Bendz ved Hjerte-, lunge- og karklinikken ved Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet, som vil gjennomføre operasjonen.

– Hans Majestet Kongen har gått til jevnlige kontroller, og utredningen vi har foretatt den siste tiden har vist at dette inngrepet er nødvendig for å bedre Kongens pust. Denne typen inngrep gjøres det flere hundre av i året på Rikshospitalet, og de norske operatørene er svært erfarne, sier Kongens livlege Bjørn Bendz.

<strong>MÅ OPERERE:</strong> Kong Harald skal undergå hjerteoperasjon fredag. Foto: Berit Roald / NTB
MÅ OPERERE: Kong Harald skal undergå hjerteoperasjon fredag. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

Hans Kongelige Høyhet Kronprinsregenten gjennomfører etter planen besøket til Trondheim, for å delta på festgudstjenesten i Nidarosdomen i anledning ny preses i Den norske kirke. Hennes Majestet Dronningen avlyser den planlagte reisen til Trondheim.

Kronprinsregenten gjennomfører de konstitusjonelle oppgavene i Hans Majestet Kongens fravær.

Se og Hør har vært i kontakt med Slottets kommunikasjonssjef, Guri Varpe, som sier at det ikke vil bli gitt noen kommentarer utover det som står i pressemeldingen.

- God bedring!

Tirsdag ble det gjort endringer i Slottets program, hvor det ble klart at kongens planlagte møte med utenriktsministeren ble avlyst. I stedet ble kronprins Haakon (47) stedfortreder.

Ifølge planen sto det imidlertid at kongen skulle være tilbake fra sykemeldingen fredag, men det utgår altså nå.

- Kong Harald har som kjent slitt med pusten; det var derfor han ble lagt inn på sykehuset for snart to uker siden. Utredninger har vist at han trenger å bytte ut en hjerteklaff, noe han også har gjort tidligere. Legene sier det er normalt å måtte gjøre inngrepet igjen etter 10-15 år, og det er altså det som skal skje i morgen sier Se og Hørs kongehusekspert Caroline Vagle.

RIKSHOSPITALET: Fredag formiddag kom nyheten om at kong Harald (83) er sykmeldt. Det opplyste kongehuset på sine nettsider. Vis mer

- Kongens livlege sier dette er et vanlig inngrep, som det gjøres flere hundre av i året. Jeg tenker derfor kongen er i de beste hender, og vi må bare ønske god bedring!

Innlagt for tung pust

I slutten av september ble kong Harald igjen lagt inn på Rikshospitalet i Oslo, denne gang grunnet tung pust.

Det ble tidlig utelukket at kongen var syk grunnet coronasykdom.

Som følge av sykehusinnleggelsen ble kongen sykmeldt, og kronprins Haakon (47) tok over kongens oppgaver, blant annet å lede statsråd på Slottet. Samme dag skulle kongen etter planen ha besøkt Maihaugen på Lillehammer sammen med dronning Sonja, men dronningen måtte reise alene som følge av kongens innleggelse.

Dagen i forveien var kongen kvikk og rask da han debarkerte Kongeskipet Norge sammen med dronning Sonja og kronprins Haakon, og mye tydet på at kongens innleggelse ikke var planlagt på forhånd.

<strong>UTSKREVET:</strong> Kongen ble mandag skrevet ut fra Rikshospitalet. Fredag kommer han tilbake for å operere hjertet. Foto: Jil Yngland / NTB
UTSKREVET: Kongen ble mandag skrevet ut fra Rikshospitalet. Fredag kommer han tilbake for å operere hjertet. Foto: Jil Yngland / NTB Vis mer

I begynnelsen av dette året ble han innlagt på Rikshospitalet grunnet svimmelhet, men ble skrevet ut etter en uke. Mens kongen kom seg på bena igjen steppet kronprins Haakon inn for sin far og fungerte som regent.

23. januar ble kongen friskmeldt, og bare halvannen uke senere gjorde han sin første offentlige opptreden etter innleggelsen.

Flere helseplager

Kong Harald har sjelden vært alvorlig syk, men har gjennom årene hatt noen helseplager.

Det mest alvorlige var da han før jul i 2003 fikk påvist kreft i urinblæra, som senere ble fjernet i en vellykket operasjon, før det rakk å spre seg.

Våren 2005 ble kongen som nevnt hjerteoperert. Samtidig ble det gjennomført en bypass-operasjon med en blodåre fra leggen til kongen. Inngrepet var vellykket, men kongen måtte tilbake på operasjonsbordet etter kort tid for å fjerne en væskeansamling i posen rundt hjertet.

KONG HARALD 80 ÅR: I anledning Kong Haralds 80-årsdag tok Se og Hør turen ut i Oslo, der fikk vi høre det norske folk dele bursdagsgratulasjoner og synge for å hylle kongens fødselsdag, tirsdag 21. februar. Reporter: Stine Hartmann Video/klipp: Johannes Apelseth / Brusjan Film / Arkivfoto: NTB Scanpix Vis mer

Kongen har de siste årene vært sykmeldt i mindre perioder grunnet diverse, men ikke alvorlige, helseplager.

I november 2017 ble han blant annet innlagt på Rikshospitalet med en infeksjon, før han i april året etterpå ble sykmeldt som følge av overbelastning og smerter i en fot.

LES OGSÅ: Derfor deler hun bilder av barna

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer