Kong Harald sender sin kondolanse til Belgia

- Denne tragedien i Europas hjerte minner oss nok en gang om viktigheten av å verne om våre sentrale demokratiske verdier, skriver kongen.

SENDER SIN KONDOLANSE: Kong Harald sørger over terrorangrepet i Brussel.  Foto: NTB scanpix
SENDER SIN KONDOLANSE: Kong Harald sørger over terrorangrepet i Brussel. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SEOGHØR.NO: Tirsdag morgen rammet to eksplosjoner flyplassen Zaventem i Brussel. Ifølge belgiske myndigheter ble 10 personer drept, mens 30 personer ble skadet under terrorangrepet.

Halvannen time senere ble det rapportert om eksplosjoner på flere T-banestasjoner i den belgiske hovedstaden. Politikilder melder om at dødstallet i skrivende stund er 43, men tallet er ikke bekreftet, ifølge Dagbladet.

Hele verden er i sorg over de grusomme angrepene mot den europeiske byen, og flere har ytret sine kondolanser til de mange pårørende i sosiale medier.

Også Norges kong Harald har vist sin støtte og gir sine dypeste kondolanser til byen og til Belgias kong Philippe (55). 

«Deres Majestet. Jeg har med stor sorg mottatt nyhetene om de grufulle angrepene i Brussel i dag, som resulterte i så mange drepte og skadede. Denne tragedien i Europas hjerte minner oss nok en gang om viktigheten av å verne om våre sentrale demokratiske verdier. På vegne av meg selv og det norske folk, sender jeg Deres Majestet min dypeste kondolanse, og jeg ber Dem om å viderebringe min kondolanse og dype medfølelse til de etterlatte og til det belgiske folk», sier Harald i en kondolansemelding på Kongehuset.no. 

Saken fortsetter under bildet.

TETT BÅND: Kong Harald og Belgias kong Philippe er ikke bare venner og kolleger, men også i slekt.  Foto: NTB scanpix
TETT BÅND: Kong Harald og Belgias kong Philippe er ikke bare venner og kolleger, men også i slekt. Foto: NTB scanpix Vis mer

Det er tette bånd mellom de europeiske kongehusene, men den belgiske kongefamilien er faktisk også av tjukkeste slekta. Eks-kong Albert er nemlig kong Haralds fetter – yngste sønn av kronprinsesse Märthas søster Astrid, som i sin tid ble Belgias dronning.

Dette betyr at Philippe og kronprins Haakon er tremenninger. I tillegg til nære slektsbånd, er også de to og deres koner gode venner.

Saken fortsetter nedenfor.

HOLDER SAMMEN: I 2014 besøkte det belgiske kongeparet, dronning Mathilde og kong Philippe, Oslo og det norske slottet.  Foto: NTB scanpix
HOLDER SAMMEN: I 2014 besøkte det belgiske kongeparet, dronning Mathilde og kong Philippe, Oslo og det norske slottet. Foto: NTB scanpix Vis mer

Sorg og sinne

Det var i åtte-tiden tirsdag morgen at det første angrepet på flyplassen i Brussel skal ha skjedd. Like etter ble det bekreftet at det ble utført av en selvmordsbomber.

I tillegg til kong Harald har også flere politiske personligheter delt sin sorg over terrorangrepet.

NATOs generalsekretær og tidligere statsminister, Jens Stoltenberg, skriver i en pressemelding at han sørger over angrepene.

«De menneskelige konsekvensene er tragiske. Mine tanker går til de som har mistet sine kjære, til alle de berørte og med hele det belgiske folk. Vi står sammen med våre allierte i Belgia på denne mørke dagen. Dette er et feigt angrep. Et angrep på våre verdier og våre åpne samfunn. Terrorisme vil ikke vinne mot demokratiet og ta fra oss vår frihet», skriver han, ifølge VG.

Også flere politikere har delt sine sin sorg og sitt sine på Twitter:

LES OGSÅ: Se, så stor prins Nicholas er!

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer