I går kom nyheten om at kong Harald (83) var blitt lagt inn på Rikshospitalet for å gjennomgå en operasjon. Det kom fram i en pressemelding fra Slottet, som samtidig kunne informere om at det er den ene hjerteklaffen som skal skiftes.
Kongen ankom Rikshospitalet i går ettermiddag, og operasjonen vil etter planen gjennomføres i dag.
Ifølge Se og Hørs kongehusekspert, Anders Johan Stavseng, er det foreløpig ikke observert noen fra kongefamilien på Rikshospitalet. Det er imidlertid forventet at dronning Sonja vil være ved kongens side i dag.
Følg saken live øverst i artikkelen!

Lege forteller: Slik er operasjonen
Dette er ikke første gang kong Harald har fått gjennomført en slik operasjon. Det samme skjedde nemlig i 2005, da han måtte operere hjerteklaffen mellom hjertet og hovedpulsåren. Den gang fikk han en kunstig hjerteklaff, laget av biologisk materiale.

Under operasjonen i 2005 ble han i utgangspunktet utskrevet fra sykehuset etter en tilsynelatende vellykket operasjon. Etter få dager fikk han imidlertid smerter i brystet igjen, noe som senere viste seg å være væskeansamling rundt hjertet.
Kongen måtte da foreta en ny operasjon for å få fjernet væskeansamlingen, forteller kongehuseksperten. Dermed er dagens hjerteoperasjon kongens tredje.
Våken under operasjon
Slike kunstige biologiske hjerteklaffer har en levetid på mellom 10 og 15 år. Det er derfor ikke uvanlig at slike inngrep må gjentas etter noe tid.
Operasjonen vil denne gangen ikke være en åpen hjerteoperasjon. Kongen vil være våken, og inngrepet utføres via lysken med lokalbedøvelse.

- Under operasjonen i 2005 åpnet legene opp brystkassa til kongen. Det vil ikke bli tilfelle under den nye operasjonen han skal gjennom. Han vil nå få satt inn en liknende ventil som i 2005, men dette vil skje ved en kikkhullsoperasjon, der kirurgene fører en ny ventil via blodårene fra lysken og inn til hjertet. Der plasserer de den nye ventilen, samtidig som de sprenger den gamle litt til side, fortalte hjertespesialist Wasim Zahid til Dagbladet i går.
De fleste som gjennomgår denne typen inngrep er ute av sykehuset etter få dager om alt går bra, ifølge hjertespesialisten.

Avslører årsaken til innleggelsen
Tung pust
Det er et medisinsk team ledet av kongens livlege, overlege Bjørn Bendz ved Hjerte-, lunge- og karklinikken ved Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet, som vil gjennomføre operasjonen.
- Hans Majestet Kongen har gått til jevnlige kontroller, og utredningen vi har foretatt den siste tiden har vist at dette inngrepet er nødvendig for å bedre Kongens pust. Denne typen inngrep gjøres det flere hundre av i året på Rikshospitalet, og de norske operatørene er svært erfarne, sa kongens livlege Bjørn Bendz tidligere i går.

Dette har ikke skjedd på 30 år
At kong Harald i dag skal opereres, skjer bare kort tid etter at han var innlagt på Rikshospitalet for tung pust. Det ble den gang tidlig utelukket at kongen var syk grunnet coronaviruset.
Som følge av sykehusinnleggelsen ble kongen sykmeldt, og kronprins Haakon (47) tok over kongens oppgaver, blant annet å lede statsråd på Slottet. Samme dag skulle kongen etter planen ha besøkt Maihaugen på Lillehammer sammen med dronning Sonja, men dronningen måtte reise alene som følge av kongens innleggelse.
LES OGSÅ: - Jeg burde vært en bedre far