Prins Philip er død:

Kong Harald kondolerer

Den norske kongefamilien sender sine kondolanser.

GÅTT BORT: Prins Philip har gått bort 99 år hammel. Se og Hørs kongehusekspert tror dødsfallet kan bli samlende for de britiske kongehuset. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag delte den britiske kongefamilien den triste nyheten om at dronning Elizabeths (94) ektemann, prins Philip er gått bort, 99 år gammel.

Kort tid senere har den norske kongefamilien nå sendt sine kondolanser.

«Kongefamilien har med stor sorg mottatt budskapet om at Hans Kongelige Høyhet Hertugen av Edinburgh er gått bort», heter det på Kongehusets nettsider.

- Våre tanker går til Dronning Elizabeth og den nærmeste familie ved Prins Philips bortgang. Våre kondolanser går også til det britiske folk, sier Hans Majestet Kong Harald (84).

KONDOLERER: Kong Harald avbildet sammen med dronning Elizabeth i 2014. Prins Philip sitter på raden bak. Foto: Terje Bendiksby / NTB
KONDOLERER: Kong Harald avbildet sammen med dronning Elizabeth i 2014. Prins Philip sitter på raden bak. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

Videre kommer det frem at kong Harald har besluttet at det i forbindelse med dødsfallet skal flagges på halv stang fra Slottsbalkongen i dag og på begravelsesdagen.

1994: Kong Harald, dronning Elizabeth, dronning Sonja og prins Philip i Skottland i 1994. Foto: Tom Kidd/REX/NTB
1994: Kong Harald, dronning Elizabeth, dronning Sonja og prins Philip i Skottland i 1994. Foto: Tom Kidd/REX/NTB Vis mer

Tette bånd

Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, forteller at den norske kongefamilien har tette bånd til den britiske.

- Kong Olavs mor, dronning Maud, var britisk, og han hadde i alle år svært tett kontakt med familien der borte. Han var fetteren til dronning Elizabeths far, og dermed er hun tremenning med kong Harald, forteller Vagle, og fortsetter:

I OSLO: Dronning Elizabeth og prins Philip på besøk i Oslo i 2001. Foto: Tim Rooke/REX/NTB
I OSLO: Dronning Elizabeth og prins Philip på besøk i Oslo i 2001. Foto: Tim Rooke/REX/NTB Vis mer

- Også i dag har familiene god kontakt, og vi vet at vårt kongepar trives godt sammen med prins Charles og hans kone Camilla. De besøker gjerne hverandre privat, og har en nær relasjon.

Vagle er ikke i tvil om at dronning Elizabeth er i dyp sorg over tapet av ektemannen.

- Han har stått støtt ved hennes side nesten et helt liv, og tomrommet han etterlater seg vil bli stort. De to har det siste året nærmest levd i tosomhet på grunn av pandemien.

STILLER OPP: Her gjør dronning Elizabeth sin første kongelige opptreden etter Megan Markles mye omtalte Oprah-intervju. Video: Buckingham Palace Vis mer

Også den svenske kongefamilien kondolerer fredag.

- Dronningen og jeg har med stor sorg mottatt beskjeden om hans kongelig høyhet hertugen av Edinburghs bortgang. Prins Philip har gjennom mange år vært en god venn til vår familie, et vennskap vi har satt stor pris på. Hans innsats for sitt land er et eksempel for oss alle. Vi viser vår medfølelse til hennes majestet dronninga, den kongelige familien og Storbritannias folk, sier kong Carl Gustaf (74).

LES OGSÅ: Avslører årsaken til innleggelsen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer