Kong Harald:

Kong Harald innlagt på sykehus

Kong Harald er sykmeldt i to uker.

INNLAGT: Kongen er innlagt på sykehus, opplyser Slottet. Foto: NTB Scanpix
INNLAGT: Kongen er innlagt på sykehus, opplyser Slottet. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kong Harald (82) er syk og avlyser flere oppdrag, melder kongehuset.

«Hans Majestet Kong Harald ble i dag innlagt på Rikshospitalet på grunn av svimmelhet. Det er ikke funnet alvorlig sykdom», heter det i uttalelsen fra kongehuset.

Det er forventet at kong Harald vil bli utskrevet før helga, men han blir sykmeldt i to uker. I denne perioden er kronprins Haakon (46) regent.

- Vi har ingen ytterligere kommentar utover det som har kommet frem i pressemeldingen, sier kommunikasjonssjef Guri Varpe til Se og Hør.

Avlyser oppdrag

Etter planen skulle kongen ha reist til Trondheim fredag for å være til stede under EM i håndball for menn. Dette utgår nå, i tillegg til alt annet på programmet de neste to ukene.

Ovennevnte oppdrag ser det ikke ut til at kronprinsen vil overta - etter kongehusets offisielle program å dømme. Han tar derimot over kongens faste audienser framover.

Nylig avlyste han også et annet oppdrag, den gang på bakgrunn av «påkjenningene den siste tiden».

TUNG TID: Det er ingen tvil om at kongen har hatt det tungt den siste tiden. Her er han og dronningen i Ari Behns bisettelse 3. januar. Foto: NTB Scanpix
TUNG TID: Det er ingen tvil om at kongen har hatt det tungt den siste tiden. Her er han og dronningen i Ari Behns bisettelse 3. januar. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det er ingen tvil om at den siste tida har vært tøff for kongen og resten av kongefamilien, etter at det første juledag ble kjent at prinsesse Märtha Louises (48) eksmann, Ari Behn, hadde tatt sitt eget liv. Det har kong Harald snakket åpent om i tida etter.

- Vi er sterkt preget av Ari Behns død denne jula. Det har varmet å oppleve folks medfølelse og tente lys på Slottsplassen. Det er trøst i alle de gode minnene og vakre ordene som har blitt formidlet om pappaen til tre av våre kjære barnebarn, sa en beveget kong Harald i nyttårstalen.

- Av og til er ikke livet til å holde ut. For enkelte blir det så mørkt at ingenting hjelper. Ikke engang kjærligheten til sine aller nærmeste. Noen ser ingen annen utvei enn å forlate livet. De som står igjen må leve videre. Fattigere - uten den de var glad i, fortsatte kongen i talen.

TALTE: Ari Behns eldste datter, Maud Angelica, brøt ut i gråt da hun framførte sine minneord om Ari Behn. Bilder fra NRK. Vis mer

I bisettelsen fredag 3. januar var han tydelig beveget.

Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, legger ikke skjul på at det har vært en tøff tid for familien.

- Det er godt å høre at legene ikke har funnet noe alvorlig. Hele kongefamilien har jo vært gjennom en svært tøff periode den siste tiden, og jeg finner det ikke rart om kongen rett og slett er sliten, sier Vagle.

STEPPER INN: Kronprins Haakon stepper inn som regent mens kong Harald er sykmeldt Foto: NTB Scanpix
STEPPER INN: Kronprins Haakon stepper inn som regent mens kong Harald er sykmeldt Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Belastningen ved å miste et familiemedlem, er tøft i seg selv. I tillegg skal han være monark og gi alt for Norge i en alder av snart 83. La oss håpe han føler seg bedre etter å ha fått ro et par uker. Enn så lenge er hans plikter i trygge hender hos kronprinsregenten, legger hun til.

Nylig sykmeldt

Kong Harald ble også sykmeldt for tre uker siden, den gang på grunn av en virusinfeksjon. Lille julaften ble han friskmeldt, og feiret jul sammen med kongefamilien som planlagt.

Første juledag dukket kong Harald opp i Holmenkollen kapell, og viste seg for første gang siden sykmeldingen. 3. januar var også kongen til stede under bisettelsen av sin tidligere svigersønn Ari Behn.

Da kong Harald ble sykmeldt i april 2018 som følge av overbelastning og smerter i den ene foten, steppet kronprins Haakon inn som regent for kongen i perioden han var syk.

Da måtte han ta over jobber som blant annet overrekkelse av Kongens fortjenstmedalje. Kronprinsen måtte også ta over kongens faste audiens og statsråd på Slottet.

PREGET: Kong Harald fokuserte på psykisk helse i årets nyttårstale, og snakket om Ari Behn. Video: NRK. Vis mer

Kongen har hatt flere helseutfordringer de siste årene, og selv om kronprinsen ved flere anledninger har steppet inn for faren, har han ikke planer om å gi rollen sin videre til sønnen.

I et større intervju med Dagens Næringsliv i fjor, avslørte kongen at han ikke har noen plan om å abdisere.

- Jeg har avlagt en ed til Stortinget som jeg mener varer livet ut. Så enkelt er det, sa kongen til avisa.

LES OGSÅ: Derfor er han ikke med

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer