Kong Harald sykmeldt med vond fot:

Kong Harald er sykmeldt

Det opplyser Slottet i en pressemelding.

SYKMELDT UT UKEN: Kong Harald er sykmeldt ut uken, og må avlyse en rekke planlagte arrangementer. Her sammen med dronning Sonja under statsbesøket i Buenos Aires, Argentina i starten av mars. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
SYKMELDT UT UKEN: Kong Harald er sykmeldt ut uken, og må avlyse en rekke planlagte arrangementer. Her sammen med dronning Sonja under statsbesøket i Buenos Aires, Argentina i starten av mars. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Se og Hør): Kong Harald (81) er sykmeldt.

Det melder Slottet i en pressemelding onsdag ettermiddag.

Kongen er sykmeldt ut uken som følge av overbelastning og smerter i den ene foten.

Slottet, ved kommunikasjonssjef Sven G. Gjeruldsen, forteller til Dagbladet at de ikke kommer til å gå ut med flere opplysninger på nåværende tidspunkt.

Kronprinsen tar over

Mens kong Harald er sykmeldt, kommer kronprins Haakon (44) til å være regent i hans sted, i henhold til Grunnlovens § 41.

Som følge av sykmeldingen, er kongen nødt til å avlyse flere av sine planlagte oppdrag.

Kong Harald skulle egentlig holde en mottakelse på Slottet torsdag ettermiddag, for mottakere av Kongens fortjenestemedalje.

Fredag skulle han også ha sin faste audiens og statsråd på Slottet. Han blir trolig heller ikke med på Samlagets 150-årsfeiring i Det Norske Teateret lørdag kveld.

Det blir trolig altså kronprins Haakon som tar over disse pliktene.

Litt syk - mest frisk

Kongen har de siste årene hatt flere helseplager, men har vært ved godt mot og har stort sett vært frisk. Så sent som i november ble kong Harald innlagt på sykehus, etter å ha pådratt seg en infeksjon.

«Hans Majestet Kongen ble fredag innlagt på Rikshospitalet i Oslo på grunn av en infeksjon. Tilstanden er tilfredsstillende, og Kongen er i bedring», het det i en melding fra presseansvarlig ved Slottet, Sven G. Gjeruldsen, til Se og Hør den gang.

Noen dager senere ble kongen skrevet ut fra Rikshospitalet, og formen hans skal den gang ha vært fin.

I 2003 ble det kjent at kongen hadde fått kreft i urinblæren. Han ble operert i desember det året, og operasjonen ble betegnet som vellykket. I 2004 pådro kongen seg en urinveisinfeksjon, som han ble innlagt på Rikshospitalet for.

Infeksjonen ble den gang behandlet med antibiotika. I 2005 ble han også syk. Da fikk han satt inn en kunstig hjerteklaff.

KONG HARALD 80 ÅR: I anledning Kong Haralds 80-årsdag tok Se og Hør turen ut i Oslo, der fikk vi høre det norske folk dele bursdagsgratulasjoner og synge for å hylle kongens fødselsdag, tirsdag 21. februar. Reporter: Stine Hartmann Video/klipp: Johannes Apelseth / Brusjan Film / Arkivfoto: NTB Scanpix Vis mer

Kong Harald har ellers i livet vært frisk og oppegående, med unntak av enkelte forkjølelser og plager med ryggen.

Hans far hadde også flere helseproblemer i sin levetid. I 1990 ble kong Olav rammet av et hjerneslag, og i januar 1991 døde kongen på Kongsseteren etter å ha blitt rammet av et hjerneinfarkt.

Spøkte om egen helse

Sin egen helse vitset han selv med tidligere samme år, etter at nyhetsbyrået NTB ved en feil meldte at han var død.

NTB la raskt ut en beklagelse, og Slottet avkreftet det som sto skrevet i nyhetsmeldingen.

Under stortingsmiddagen i oktober lot likevel ikke kongen sjansen gå fra seg til å kommentere glippen.

- Som dere har skjønt, er ryktet om min bortgang betydelig overdrevet - selv om landets redaksjoner fikk et litt annet inntrykk i september. Den eneste som har gått ut av tiden her i kveld, er nok elgen vi snart får servert, åpnet kong Harald talen sin med.

LES OGSÅ: - Alle er bekymret for Kanye

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer