FÅR AUDIENS: Kong Harald får et nytt møte med indianerhøvdingen Daví Kopenawa. Foto: NTBScanpix
FÅR AUDIENS: Kong Harald får et nytt møte med indianerhøvdingen Daví Kopenawa. Foto: NTBScanpixVis mer

Kong Harald avbryter høstjakta

Får besøk av jungelens konge.

SEOGHØR.NO: Kong Harald får snart gjenvisitt av Amazonas-høvingen Daví Kopenawa.

Tidligere i år besøkte kong Harald den lille landsbyen Demini i Brasils regnskog, og overnattet i en enkel hengekøye i flere netter.

For Harald var det en gammel guttedrøm som endelig gikk i oppfyllelse:

– Dette er en gammel drøm jeg har hatt helt siden mine dager i Verdens naturfond. Nå bød anledningen seg. Så da slo jeg til, uttalte kong Harald.

Harald fikk se hvordan indianerne levde, og han spiste maten de tilbredte på tradisjonelt vis.

– Det var helt fascinerende å høre dem etterligne alle dyrene som finnes her for å lokke dem til seg; alt fra jaguar til apekatt og papegøye, uttalte Harald.

Ved avreise ble han dekorert med arapapegøyefjær rundt skulderen som en særskilt æresbevisning.

INDIANERORDEN: Kong Harald mottok en æresbevisning bestående av en kopenawafjær av Daví. Foto: NTBScanpix
INDIANERORDEN: Kong Harald mottok en æresbevisning bestående av en kopenawafjær av Daví. Foto: NTBScanpix Vis mer

GUTTEDRØM: Kong Harald hadde en drøm om å besøke indianere, og ved hjelp av Regnskogfondet gikk guttedrømmen i oppfyllelse.
GUTTEDRØM: Kong Harald hadde en drøm om å besøke indianere, og ved hjelp av Regnskogfondet gikk guttedrømmen i oppfyllelse. Vis mer

ENKEL STANDARD: Kong Harald måtte ta til takke med en hengekøye da han besøkte indianerstammen i Amazonas. Foto: NTBScanpix
ENKEL STANDARD: Kong Harald måtte ta til takke med en hengekøye da han besøkte indianerstammen i Amazonas. Foto: NTBScanpix Vis mer

Det var Regnskogfondet som fikk ordnet besøket hos Yanomami-indianerne, og i slutten av måneden kommer Daví Kopenawa til Norge i forbindelse med framleggingen av en rapport om urfolk og menneskerettigheter i Amazonas.

Regskogfondets leder Dag Hareide forteller at Daví også har fått audiens på Slottet - selv om besøket kommer midt i den tradisjonsrike høstjakta.

- Kongen avbryter høstjakta i Valdres og kommer ned til Oslo for å møte Daví i audiens, sier Hareide til Se og Hør.

AVBRYTER JAKTA: Kong Harald avbryter den tradisjonelle jakta for å møte indianerkongen i audiens. Foto: Se og Hør arkiv
AVBRYTER JAKTA: Kong Harald avbryter den tradisjonelle jakta for å møte indianerkongen i audiens. Foto: Se og Hør arkiv Vis mer

Daví Kopenawa snakker portugisisk, og må ha tolk når han skal kommunisere med kong Harald.

Davíer sjamal, og har en sterk historie å fortelle. Han er leder for sin stamme med 120 mennesker. Kong Harald gleder seg nok stort til å møte indianerhøvdingen igjen.

- Det var et veldig hjertelig møte sist de møttes. Vi sa han kunne ta med seg pil og bue og bli med kongen på høstjakt, men det var selvsagt en spøk, ler Hareide.

Det var kronprins Haakon som avslørte besøket for pressen da han sammen med kronprinsesse Mette-Marit og prinsesse Ingrid Alexandra åpnet det flunkende nye Miljøhuset i Oslo, hvor en samtale med Regnskogsfondets Dag Hareide sto på programmet.

- Kongen er fortsatt utrolig glad for den turen, fortalte Haakon.

AVSLØRTE BESØKET: Kronprins Haakon og Mette-Marit i samtale med Regnskogfondets Dag Hareide på Miljøhuset i Oslo. Her ser Mette-Marit på bilder fra kong Haralds tur til Amazonas. Foto: Andreas Fadum
AVSLØRTE BESØKET: Kronprins Haakon og Mette-Marit i samtale med Regnskogfondets Dag Hareide på Miljøhuset i Oslo. Her ser Mette-Marit på bilder fra kong Haralds tur til Amazonas. Foto: Andreas Fadum Vis mer