«Endgame»:

- Kong Charles er «rasisten»

Derfor ble boka trukket tilbake.

KOM PÅ TRYKK: Kong Charles skal ha blitt navngitt i den nederlandske oversettelsen av den nye boka om Harry og Meghan. De omstridte uttalsene handlet om hudfargen til Charles' barnebarn Archie. Foto: John Rainford/Splash News/NTB
KOM PÅ TRYKK: Kong Charles skal ha blitt navngitt i den nederlandske oversettelsen av den nye boka om Harry og Meghan. De omstridte uttalsene handlet om hudfargen til Charles' barnebarn Archie. Foto: John Rainford/Splash News/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag ble den allerede mye omtalte boka «Endgame: Inside the Royal Family and the Monarchy's Fight for Survival» skrevet av Omid Scobie gitt ut verden over, hvor avsløringer om den britiske kongefamilien kommer på løpende bånd.

Det er imidlertid ikke alle som får tak i boka med det første. Den har nemlig blitt trukket fra nederlandske butikker grunnet en «feil».

Xander, utgiverne av den nederlandske oversettelsen av boka, har sagt at den er satt på vent. Årsaken til det er at det oppsto en feil i den nederlandske oversettelsen, som nå skal bli rettet.

Fredag fikk publikum seg en overraskelse da de så Meghan Markle og Prins Harry på tribunen. Reporter: Celina Morken. Video: Rød Løper / Tiktok. Vis mer

Sky News meldte at denne feilen skal dreie seg om at den nederlandske versjonen av boka navngir en person som skal ha diskutert prins Archies (4) hudfarge.

I ettertid skrev The Sun at enda en person som skal ha tatt del i samtalen er navngitt i den nederlandske oversettelsen.

Nå er én av personene som ble nevnt ved navn avslørt. Og skandalen kan knapt bli større.

Forfatteren: - Ikke nevnt navn

Etter å ha byttet ut et liv med kongelige plikter i Storbritannia til fordel for en ny start i USA, stilte prins Harry (39) og hertuginne Meghan (42) opp til et intervju med Oprah Winfrey (69) i 2021.

BEKYMRET FOR HUDFARGE: Oprah Winfreys intervju av Meghan Markle og Prins Harry vekker oppsikt. Video: CBS Vis mer

Under intervjuet kom paret med flere avsløringer om kongefamilien, deriblant at et medlem av kongefamilien skal ha vært bekymret for hva slags hudfarge parets sønn prins Archie skulle få.

I den nederlandske versjonen av boka står det hvem som angivelig skal ha kommet med disse uttalelsene. To navn er nevnt, ifølge The Sun.

En av personene som blir navngitt i den oversatte versjonen, og som hevdes å stå bak uttalelsen, er kong Charles (75).

Det melder flere medier, deriblant nederlandske De Telegraaf, som baserer dette på en melding på X fra den nederlandske kongelige reporteren Rick Evers.

SPEKULASJONER: Kjolen Meghan brukte under intervjuet med Oprah skaper spekulasjoner. Video: CBS Vis mer

Evers har publisert skjermdumper av den nederlandske oversettelsen av boka, hvor Charles' navn blir nevnt.

Om kong Charles og den andre navngitte personen faktisk har kommet med uttalelsene om Archies hudfarge, vites imidlertid ikke.

Forfatter Omid Scobie forklarer på sin side at han aldri har navngitt personene bak utsagnet i boka.

STILLER OPP: Her gjør dronning Elizabeth sin første kongelige opptreden etter Megan Markles mye omtalte Oprah-intervju. Video: Buckingham Palace Vis mer

- Boka er oversatt til flere språk, og dessverre snakker jeg ikke nederlandsk. Men hvis det har oppstått feil med oversettelsen, så vil utgiverne rette opp i det, har han fortalt RTL Boulevard, ifølge Sky News.

- Jeg har skrevet den engelske versjonen. Det er ingen versjon, skrevet av meg, der det er nevnt navn.

Scobie skriver derimot i boka at Meghan sendte et brev til kong Charles (75) etter intervjuet med Winfrey, hvor hun uttrykte bekymring knyttet til ubevisste holdninger innad i kongefamilien.

Ifølge boka nevnte Meghan to navn i brevet.

«Lover i Storbritannia hindrer meg fra å fortelle hvem de er», forklarer Scobie i boka.

PRINS HARRY: Prins Harry prater med Oprah i en ny serie med Apple. Vis mer

Uttalte seg

Harry og Meghan ønsket ikke å røpe hvem som sto bak kommentarene om Archie under Oprah-intervjuet, men Winfrey har tidligere uttalt at Harry har fortalt henne at det verken var prins Philip eller dronning Elizabeth, skriver Sky News.

Avsløringen fra Harry og Meghan førte til at kongehuset, som sjeldent uttaler seg, så seg nødt til å kommentere påstandene. Den gang ble det forklart at det som kom fram i intervjuet var «bekymringsfullt».

Også prins William (41) tok bladet fra munnen.

- Vi er absolutt ikke en rasistisk familie, svarte prins William på spørsmål om brorens og svigerinnens påstander.

FORTVILET: Oprah Winfreys intervju av Meghan Markle og Prins Harry vekker oppsikt. Video: CBS Vis mer

LES OGSÅ: - La meg være i fred