<strong>TYVERI:</strong> To uvurderlige kongekroner og et rikseple fra 161 er forsvunnet - det samme er gjerningsmennene. Foto: NTB Scanpix/Svensk politi
TYVERI: To uvurderlige kongekroner og et rikseple fra 161 er forsvunnet - det samme er gjerningsmennene. Foto: NTB Scanpix/Svensk politi Vis mer

Det svenske kongehuset:

- Kong Carl Gustaf og dronning Silvia er nok i sjokk

Det er stjålet kongekroner for uvurderlige summer.

Publisert
Sist oppdatert

Like før en messe i går, ble domkirken i Strängnäs ranet, skriver Aftonbladet.

Det er to uvurderlige kongekroner og et rikseple fra 1611 som er forsvunnet - det samme er gjerningsmennene.

- Kong Carl Gustaf og dronning Silvia er nok i sjokk over at to kongekroner er stjålet. Selv om de ikke inngikk i riksregaliene er de to kronene og rikseplet likevel viktige kronjuveler for Sverige, sier Se og Hørs kongehusekspert, Anders Johan Stavseng.

- 1-0

Ranet ble gjennomført bare et kvarter før messen i domkirken startet ved lunsjtider i går.

Kronjuvelene sto i et låst monter, i en bemannet kirke. Alarmen ble utløst, og politiet fikk beskjed klokka 11.45 i går, forteller Thomas Agnevik i politiet til Aftonbladet.

Agnevik sammenligner forbrytelsen med tyveri i smykkebutikker, hvor tyvene opptrer meget profesjonelt først, for så å spre spor etter seg i dagene som kommer.

- Å gå inn i en kirke, slå i stykker et monter for så å stikke, ja, jeg vet ikke om jeg vil kalle dem proffe ennå.

Selv om politiet ikke har fanget tyvene ennå, er ikke Thomas Agnevik bekymret.

- Det er 1-0 til dem akkurat nå, men vi veit ikke hvordan det ligger an i morgen.

<strong>TRYGGE:</strong> De norske kronregaliene er utstilt i Erkebispegården ved Nidarosdomen. Et slikt brekk som i Sverige, skal ikke kunne skje i Norge, ifølge kongehuseksperten. Foto: NTB Scanpix
TRYGGE: De norske kronregaliene er utstilt i Erkebispegården ved Nidarosdomen. Et slikt brekk som i Sverige, skal ikke kunne skje i Norge, ifølge kongehuseksperten. Foto: NTB Scanpix Vis mer

James Bond-stil

De fleste ansatte var sannsynligvis ikke klar over hva som foregikk i kirken bare noen minutter før messen, og da politiet kom til stedet, hadde tyvene allerede flyktet med tyvegodset i en båt, skriver den svenske avisen.

Kongehuseksperten mener tyveriet ble utført i James Bond-stil.

- Nå sørger nok kongeparet for å ta en ekstra titt på sikkerheten rundt de kongelige riksregaliene, som stilles ut i Skattkammeret på Stockholms slott. Disse kronene bæres ikke, men tas frem ved begravelser, bryllup og dåp. Sist vi så en krone i dagslys var under prinsesse Adriennes dåp i juni.

Det som ble stjålet er fra Karl IX og Kristina den eldres grav. Det er gjenstander smykket med gull, edelsteiner og perler.

Nøyaktig hvor mye kronjuvelene er verdt i penger er vanskelig å si, mener Agnevik.

- Det er for vanskelig å omsette disse tingene inn i en slags verdi. Det er unike objekter, sier politiets pressetalsmann til Aftonbladet.

Flyktet i båt

Et annet vitne, Tom Rowsell, skal ha spist lunsj med noen venner og forteller til Aftonbladet at han reagerte umiddelbart da de så de to mennene.

- Vi spiste lunsj, og en av vennene mine så at to personer løp i to forskjellige retninger. Jeg så en hvit liten båt og mennene hoppet i båten og kjørte bort, sier han til den svenske avisen.

Det var ikke vold i forbindelse med tyveriet, og ingen ansatte i domkirken ble skadet.

- Kong Carl Gustaf vil nok ikke miste kongekrona – det er kanskje det viktigste symbolet en konge har, legger Stavseng til.

Det er bare seks år siden kongens søster prinsesse Christina ble frastjålet et uvurderlig diadem på Stockholms slott. Tyven var ektemannens Tord Magnussons mannlige asylsøker-venn på 19 år, som i etterkant innrømmet å ha stjålet det. Diademet har fremdeles ikke kommet til rette.

LES OGSÅ: Går fra sin sjette undertøysmodell

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer