<strong>JUBILANT:</strong> 70-årsjubilanten kong Carl Gustaf og hans dronning Silvia. Bildet er tatt i forbindelse med fødselsdagen. Foto: Peter Knutson/kungahuset.se
JUBILANT: 70-årsjubilanten kong Carl Gustaf og hans dronning Silvia. Bildet er tatt i forbindelse med fødselsdagen. Foto: Peter Knutson/kungahuset.se Vis mer

Kong Carl Gustaf er mer populær enn på lenge

Tilliten til 70-årsjubilanten kong Carl Gustaf har skutt i været de siste seks årene ifølge svensk kongeekspert.

Publisert
Sist oppdatert

SEOGHØR.NO: Den aller siste dagen i april fylte Sveriges konge, kong Carl Gustaf 70 år.

Allerede i begynnelsen av uken startet feiringen med forestillingen «En afton om Östersjön – hoppfullhet och hot», som var en gave til jubilanten fra Dramaten. Siden da har det gått slag i slag for bursdagskongen.

<strong>FEIRER EN HEL UKE:</strong> Kong Carl Gustaf og dronning Silvia fra feiringen i Dramaten på mandag. Foto: NTBscanpix
FEIRER EN HEL UKE: Kong Carl Gustaf og dronning Silvia fra feiringen i Dramaten på mandag. Foto: NTBscanpix Vis mer

Blant annet var han fredag kveld på konsert med Den kongelige Operaen og Stockholms konsert hus på Nordiska museet sammen med kone, barn og svigerbarn.

Det er imidlertid lørdag den virkelige festen går av stabelen - og det fra tidlig morgen til sen kveld.

Det hele starter med Te deum i Slottskyrkan, og etterfølges av av feiring i Yttre borggården på Slottet i Stockholm og lunsj i Stocholms rådhus. På kvelden blir det bankett med kongelige gjester fra hele Europa.

Det norske kronprinsparet og kongeparet har avlyst på grunn av den tragiske helikopterulykken i Hordaland, og kongen har bedt Märtha og Ari representere den norske kongefamilien under feiringen av Svenskekongen. 

<strong>GODE VENNER:</strong> Da kong Harald og dronning Sonja feiret 25 år som kongepar i januar, var det svenske kongeparet og danske dronning Margrethe selvskrevne gjester. Lørdag møtes de gode vennene i Stockholm for å feire Carl Gustaf.  Foto: NTB scanpix
GODE VENNER: Da kong Harald og dronning Sonja feiret 25 år som kongepar i januar, var det svenske kongeparet og danske dronning Margrethe selvskrevne gjester. Lørdag møtes de gode vennene i Stockholm for å feire Carl Gustaf. Foto: NTB scanpix Vis mer

Fra Danmark kommer dronning Margrethe sammen med kronprins Frederik og hans Mary. I tillegg har blant annet det belgiske kongeparet og Spanias tidligere kongepar, Sofia og Juan Carlos, meldt sin ankomst til Sverige for å hylle Carl Gustaf på hans store dag.

Svenskekongen er en sosial herremann, og takker sjelden nei til festlig lag. Da han feiret 60 år var han den siste av alle som forlot festen klokken halv sju på morningen - og det blir neppe blir mindre fest og moro denne gangen!

Kvelden vil garantert by på overraskelser for jubilanten, og barna har nok funnet på noen sprell i forbindelse med pappas 70-årsfeiring.

<strong>30 ÅR SIDEN:</strong> Dette bildet av svenskekongen, hans kone og tre barn, ble tatt i forbindelse med hans 40-årsdag for 30 år siden.  Foto: NTBscanpix
30 ÅR SIDEN: Dette bildet av svenskekongen, hans kone og tre barn, ble tatt i forbindelse med hans 40-årsdag for 30 år siden. Foto: NTBscanpix Vis mer

Da han fylte 50 år, rappet prins Carl Philip for sin far, mens prinsesse Madeleine kom ridende inn på sin ponni. Dessuten holdt dronning Silvia en fantastisk tale for ektemannen, som skal ha blitt  kveldens store «snakkis».

Den største bursdagsgaven kom imidlertid i forrige uke. Tirsdag 19.april fødte nemlig prinsesse Sofia kongens femte barnebarn, prins Alexander Erik Hubertus Bertil!

De siste årene har det virkelig vært babyboom i det svenske kongehuset, og det er liten tvil om at bestefartilværelsen har vært berikende for kongen.

Og det er nettopp familien som er det viktigste i livet, når han nå fyller 70 år. Selv vokste han opp uten sin far, som døde på tragisk vis i en flyulykke da Carl Gustaf bare var åtte måneder gammel.

Også moren, prinsesse Sibylla, var fraværende i barndommen. Ifølge Expressen sviktet hun sine barn etter at hun ble enke, og flyttet ut av familiens leilighet, og levde i isolasjon.
Omsorgen ble gitt til barnevakten Ingrid «Nenne» Björnberg. Hun flyttet inn sammen med barna, og tok på seg oppgaven med å og oppfostre dem.

<strong>LITEN GUTT:</strong> Carl Gustaf som liten gutt sammen med sin mor Sibylla.  Foto: NTBscanpix
LITEN GUTT: Carl Gustaf som liten gutt sammen med sin mor Sibylla. Foto: NTBscanpix Vis mer

- «Nenne» kunne knapt forlate huset før Carl Gustaf begynte å strigråte. Han var helt utrøstelig, og klamret seg til meg som en ape, har Carl Gustafs storesøster prinsesse Birgitta fortalt.

Bare 27 år gammel fikk den unge mannen, et tungt ansvar på sine skuldre. Farfar kong Gustaf Adolf døde, og Carl Gustaf måtte overta som konge i 1973. Da han samme dag ble hyllet av tusenvis av mennesker foran Slottet i Stockholm, proklamerte han sitt valgspråk: «For Sverige– i tiden».

<strong>UNG KONGE:</strong> Kong Carl Gustaf ble Sveriges konge i 1973 - bare 27 år gammel.  Foto: NTBscanpix
UNG KONGE: Kong Carl Gustaf ble Sveriges konge i 1973 - bare 27 år gammel. Foto: NTBscanpix Vis mer

Den store merkedagen sto han i ensom majestet, men tre år senere fikk han endelig sin dronning.

Året før han ble konge møtte nemlig Carl Gustaf den tysk-brasilianske Silvia Sommerlath i forbindelse med OL i München - og for å bruke hans egne ord fra forlovelsesintervjuet med svenske medier: «det sa bare klikk».

JA! 19.juni 1976 fikk kong Carl Gustaf sin Silvia - og Sverige sin dronning. I år kan de feire 40 års bryllupsdag.  Foto: NTBscanpix
JA! 19.juni 1976 fikk kong Carl Gustaf sin Silvia - og Sverige sin dronning. I år kan de feire 40 års bryllupsdag. Foto: NTBscanpix Vis mer

Carl Gustaf og Silvia giftet seg i juni 1976, og allerede sommeren etter fikk kongeparet sin første datter, kronprinsesse Victoria. I årene som fulgte, kom sønnen Carl Philip og yngstedatteren Madeleine. 19.juni i år kan kongeparet feire 40 år som rette ektefolk!

Det har vært 40 år med mange oppturer, men også nedturer. I årenes løp har kong Carl Gustaf flere ganger havnet i hardt vær, med blant annet en rekke upassende uttalelser. I 2010 var det den kontroversielle boken «Den motvillige monarken» som skapte bølger, hvor det kom fram en rekke graverende påstander om kongen.

<strong>FAMILIELYKKE:</strong> I 2012 kom kongeparets første barnebarn, prinsesse Estelle. Hun fikk sin debut på slottsbalkongen i forbindelse med morfars 66-årsdag. 
 Foto: All Over Press
FAMILIELYKKE: I 2012 kom kongeparets første barnebarn, prinsesse Estelle. Hun fikk sin debut på slottsbalkongen i forbindelse med morfars 66-årsdag. Foto: All Over Press Vis mer

Men siden den tid har vinden snudd. Alle tre kongebarn har giftet seg og fått barn, og det er en svært sammensveiset familie som i dag feirer ektemann, pappa og bestefars 70-årsdag.

- Positive nyheter og positive hendelser påvirker alltid kongehuset, og monarkiet, på en bra måte. Og det er klart alle de hyggelige hendelsene også har ført kongefamilien nærmere hverandre.

- De omgås mer nå enn før, både for de små barnas skyld, men også for deres egen. Barna og barnebarna har betydd veldig mye for kongen.

- Han elsker å være farfar og morfar, og ser fram i mot å omgås mer med barnebarna jo eldre de blir, sier Svensk Damtidnings kongeekspert Johanna Lejon til Se og Hør.

Hun forteller også at det 70-årsjubilanten i dag er høyt verdsatt hos sitt folK:

- Tilliten til kongen hos det svenske folk er som dag og natt, hvis man sammenligner med da det blåste som verst i 2010. I dag stiller betydelig flere seg positive til ham!

Se og Hør er på plass i Stocholm for å dekke 70-årsfeiringen, og du kan følge med både her på seoghør.no, i sosiale medier og i bladet førstkommende tirsdag.
LES OGSÅ: Kysset som gikk verden rundt

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer