Den danske kongefamilien:

- Konflikten er ikke over

Mener kongefamilien ignorerte en gylden mulighet.

SAMLET: Den danske kongefamilien vinker til folket under dronningens bursdagsfeiring i april. Foto: Shutterstock/NTB
SAMLET: Den danske kongefamilien vinker til folket under dronningens bursdagsfeiring i april. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I fjor sto den danske kongefamilien for en rekke overskrifter. Da hadde dronning Margrethe (83) besluttet å frata prins Joachims (53) fire barn prins-og prinsessetitlene.

Prins Joachim hevdet han bare fikk fem dagers forvarsel, og var tydelig på at han både var sjokkert og lei seg over morens avgjørelse. Også ekskona grevinne Alexandra (58), kona prinsesse Marie (47) og eldstesønnen grev Nikolai (23) uttalte at de var i mot dronningens beslutning.

Til slutt gikk dronning Margrethe offentlig ut og beklaget.

ÅPNER OPP: I et eksklusivt intervju med danske B.T. sa prins Joachim og prinsesse Marie at barna deres føler seg «utstøtt». Foto: Bax Lindhardt / B.T. Vis mer

Siden har familien vært gjenforent på blant annet dronningens bursdagsfeiring, og sto i samlet flokk på slottsbalkongen for å vinke til folket.

Ting tydet kanskje på at de hadde begravet stridsøksen, men Ekstra Bladets kongehuskommentator Kim Bach, tror derimot det fremdeles er anspent stemning i familien.

- Forteller alt

Torsdag ble prins Joachims sønn grev Henrik (13) konfirmert i Paris.

Flere familiemedlemmer satte dermed snuten mot den franske hovedstaden, men flere bet seg merke i at et spesielt familiemedlem ikke var til stede.

Dette har kronprins Frederik aldri gjort før. Reporter: Caroline Vagle. Video: Se og Hør/Nora Skavhaug. Foto: NTB, Instagram/@detdanskekongehus. Vis mer

Forrige uke meldte kongehuset at dronning Margrethe ikke ville delta i barnebarnets konfirmasjon. Grunnen er den omfattende ryggoperasjonen og rehabiliteringen hun for tiden gjennomgår.

Kronprins Frederiks (54) familie var derimot til stede, men man har likevel ikke sett noen bilder av de to familiene sammen fra grev Henriks store dag.

STOR DAG: Familien var samlet i Paris for å feire den unge greven. Fra venstre: Grev Nikolai, komtesse Athena, prinsesse Marie, grev Henrik, prins Joachim og grev Felix. Foto: Splash News/NTB
STOR DAG: Familien var samlet i Paris for å feire den unge greven. Fra venstre: Grev Nikolai, komtesse Athena, prinsesse Marie, grev Henrik, prins Joachim og grev Felix. Foto: Splash News/NTB Vis mer

Bach mener det forteller alt.

- Det perfekte bildet for Instagram av de to familiene sammen ville vært en gylden mulighet til å vise at familiekonflikten er ferdig og alt er som det var før. Folk hadde jublet, mener kongehuskommentatoren overfor Ekstra Bladet.

Det er imidlertid ikke tradisjon for at de to familiene blir fotografert sammen under konfirmasjoner. Men etter tittelbråket ville det vært en opplagt mulighet til å vise at konflikten var lagt bak dem, mener Bach.

- Men den muligheten ble ikke benyttet, og når de hadde en så åpenbar mulighet til å vise at det er lagt bak dem, men ikke gjør det, så er det noe som ikke stemmer.

- Bildene symboliserer relasjoner.

SVARTE FEIL: Se og Hørs kongehusekspert Anders Stavseng intervjuet Kronprinsesse Mary av Danmark i Texas. Det gikk ikke helt som det skulle. Vis mer

Brøt tradisjon

Prins Joachim, prinsesse Marie og deres felles barn grev Henrik og komtesse Athena (11) har bodd i Paris de siste fire årene.

Tradisjonen i kongefamilien er å konfirmeres i Danmark, men etter grev Henriks eget ønske brøt han denne tradisjonen.

Bestemor dronning Margrethe har alltid deltatt på barnebarnas konfirmasjonsbilder, men måtte holde seg hjemme i Danmark på grunn av helsen.

KONGELIG: Det danske kronprinsparet og dronning Margrethe ankom åpningen av det danske Folketinget etter en turbulent uke. Video: Stig H. Justad Vis mer

- Det er selvfølgelig ergelig, men man kan jo forstå godt hvorfor hun ikke kunne komme, sa grev Henrik til Ekstra Bladet kort tid etter seremonien i kirken.

- Men jeg vet at hun sender lykkeønskninger fra Danmark.

LES OGSÅ: Stikk mot Kate

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer