Det danske kongehuset:

Kona etter tittel­strippingen: - Bekymret

Mener ektemannen ble dømt lenge før rettssaken startet.

TAR EKTEMANNEN I FORSVAR: Christian Kjær ble strippet for sine kongelige titler forrige uke, en sak som vekket mye oppmerksomhet. Nå tar kona ham i forsvar, etter det som utvilsomt har vært intense dager for familien. Her er de fotografert i anledning dronning Margrethes 75-årsdag for noen år siden. Foto: Hanne Juul / Aller Media DK
TAR EKTEMANNEN I FORSVAR: Christian Kjær ble strippet for sine kongelige titler forrige uke, en sak som vekket mye oppmerksomhet. Nå tar kona ham i forsvar, etter det som utvilsomt har vært intense dager for familien. Her er de fotografert i anledning dronning Margrethes 75-årsdag for noen år siden. Foto: Hanne Juul / Aller Media DK Vis mer
Publisert

I helgen ble det kjent at dronning Margrethe (79) av Danmark hadde gått drastisk til verks, da hun fjernet samtlige av de kongelige titlene til Christian Kjær (76). Han har i en årrekke fungert som kammerherre, og var før det en nær venn av flere medlemmer i det danske kongehuset.

Da han giftet seg med Susan Astani-Kjær (48) i 2014, var det avdøde prins Henrik som var forlover i bryllupet. Og da dronning Margrethe feiret 75 år under sola, var paret selvskrevne gjester på festen i Fredensborg Slot.

Derfor vekket det store reaksjoner at Kjær, som er kjent som velstående advokat, nå er foruten kongelige titler. Han må levere fra seg sitt ridderkors og kammerherrenøkkelen. Det hele bunner i at han tidligere i år ble dømt for å ha kjørt ned en trafikkdirigent.

Nå er flere bekymret for den tidligere kammerherren. Blant andre går hans kone hardt ut mot behandlingen han nå har mottatt de siste dagene.

Bekymret kone

- Christian er så trist at jeg er bekymret for hans helse, skriver hun i et Facebook-innlegg, som sparker hardt mot måten han skal ha blitt behandlet på den siste tida.

I innlegget refererer hun også til fornærmede i saken - som til slutt sørget for at Kjær mistet titlene sine.

BEKYMRET: Den rike advokatens kone skriver at hun er bekymret for ektemannen, etter helgens mye omtalte drama. Her er de fotografert i Kjærs 75-årslag. Foto: Dan Mariegaard / Aller Media DK
BEKYMRET: Den rike advokatens kone skriver at hun er bekymret for ektemannen, etter helgens mye omtalte drama. Her er de fotografert i Kjærs 75-årslag. Foto: Dan Mariegaard / Aller Media DK Vis mer

- Pressen har hatt en fest på Christians regning, og har dømt ham lenge før denne saken kom opp i retten. Når det er to personer rotter seg sammen mot en, og de i tillegg får oppmerksomhet fra landets journalister fordi de har makten til å gjøre det til en absurd historie, kan man like gjerne gi opp, fortsetter hun.

Overfor BT har hun dessuten nå sagt at paret har planer om å selge sitt 650 kvadratmeter store hus.

Hun er ikke den eneste som er bekymret for Kjærs tilstand etter mediestormen. Advokatens mangeårige venn, tennisproffen Peter Bastiansen, forteller til Ekstra Bladet at han reiste sporenstreks hjem til Kjær etter at nyheten sprakk fredag kveld.

- LEG SEG: Tennisspiller Peter Bastiansen har kjent Christian Kjær i over 40 år. Han legger ikke skjul på at kameraten er nedfor nå. Foto: Jesper Sunesen / Billed Bladet
- LEG SEG: Tennisspiller Peter Bastiansen har kjent Christian Kjær i over 40 år. Han legger ikke skjul på at kameraten er nedfor nå. Foto: Jesper Sunesen / Billed Bladet Vis mer

- Stemningen var dårlig. Han var veldig lei seg og skuffet. Det er ikke gøy å motta noe bare for å måtte sende det tilbake igjen, sier han til avisa, og understreker at han mener at dronning Margrethes til tittelstripping ikke var berettiget.

Han tror ikke det ville skjedd om prins Henrik fortsatt levde.

- Jeg synes det er merkelig. I min verden er det en mindre sak, men han er dømt, og det er det vel noen konsekvenser med, sier han.

Bastiansen avviser derimot at han er bekymret for kameratens helsetilstand. De to har kjent hverandre i mer enn 40 år, og Kjær ser, ifølge vennen, bedre ut nå enn på mange år.

Ord mot ord

Da den nå mye omtalte rettssaken var for retten i februar, krevde Kjærs forsvarer frifinnelse på alle punkter.

Ifølge hans forklaring var han på vei fra eiendommen sin til bakeriet søndag morgen 18. august. Det skal ha oppstått uenigheter om trafikale anvisninger rundt et kryss, der frivillige fra den lokale sykkelklubben i gule vester forsøke å dirigere trafikken i forbindelse med løpet.

CHRISTIAN kJÆR

  • Født 22.april 1943. Kjent som politiker, advokat, kammerherre og forretningsmann.

  • Var ridder av 1.grad av Danneborg og kammerherre inntil nylig. Ble fratatt titlene etter fengselsdommen.

  • Gift med 27 år yngre Susan Astani-Kjær.

  • Har tre barn fra tre forskjellige ekteskap.

Det endte med at en av dem ble påkjørt i lav fart. Ifølge tiltalen skal vedkommende ha falt og pådratt seg et blåmerke på høyre kne.

Kjær selv mente han ble utsatt for vold.

- Han ble så sint, jeg har aldri sett noe liknende. Så tar han staven sin og slår meg på kinnet, skal han ha sagt i retten, ifølge danske TV 2.

På spørsmål om hvorfor han ikke anmeldte volden, skal han ha svart at han synes politiet hadde nok å ta seg til.

Vil straffe kommunen

Tingretten var uenig med Kjærs forsvarer i kravet om frifinnelse. Han ble tildelt 30 dagers betinget fengsel og 10 000 kroner i bot. I tillegg er han fratatt lappet i ett år.

Utenfor rettslokalet skal Kjær ha avfeid overfor pressen at dommen kom til å få konsekvenser for hans ærestitler.

Kjær var på ingen måte fornøyd med dommen, og i midten av april fortalte hans kone, Susan Astani-Kjær, at familien vurderer å flytte for å straffe kommunen.

- Etter denne urettferdige behandlingen og opplevelsen vurderer vi å legge ut eiendommen for salg og flytte, sa hun til danske Se og Hør.

Overfor Ekstra Bladet opplyste Christian Kjærs sekretær at han ikke ønsker å kommentere dronningens beslutning.

LES OGSÅ: Dansk prinsesse til angrep på kongekollegene

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer