Kronprins Haakon:

Kommuneblemme: - Vært sånn i 15 år

Asker kommune valgte å holde Skaugum-dokumenter hemmelig.

SKAUGUM: Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon bor på Skaugum. Nå har nylig kronprinsen fått ja på en søknad om å erstatte et fjøs på området. Foto: Lise Åserud / NTB
SKAUGUM: Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon bor på Skaugum. Nå har nylig kronprinsen fått ja på en søknad om å erstatte et fjøs på området. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

Tidligere denne uken ble det kjent at kronprins Haakon (48) har fått ja på en søknad om å erstatte et fjøs på Skaugum, med et helt nytt lagerbygg - som skal brukes i kommersiell lagerdrift. Det meldte Budstikka.

Fjøset som kronprinsen ønsker å rive er bygget i 1992. Alle inntekter knyttet til gården og bygninsmassen tilfaller kronprinsens enkeltmannsforetak.

Det som var oppsiktvekkende med saken, var imidlertid at Asker kommune hadde valgt å holde søknaden hemmelig.

Nå innrømmer kommunnen at dette ikke er første gang de ikke har gitt offentligheten innsyn i Skaugum-dokumenter.

LAGMØTE: Under lagmøtet før vennskapskampen på Skaugum kommer Jan Åge Fjørtoft med en vittig kommentar. Reporter: Melina Pambou Sundfør. Video: Henrik Ljosland. Vis mer

- Vært sånn i 15 år

I en fersk sak fra Budstikka står det at Asker kommune har hatt som praksis i mange år å holde Skaugum-dokumenter hemmelig. Faktisk kan det ha pågått så lenge som i 15 år.

Ifølge kommunen skal det være snakk om rundt 15 til 20 saker, som handler om «alt fra teknisk anlegg i hovedhuset til søknadspliktige tiltak i hage og bruksendringer», ifølge Budstikka.

«Når det gjelder unntak fra offentligheten har kommunen hatt som praksis i mange år at alle saker relatert til Skaugum unndras offentlighet. Dette har med andre ord ikke kun omfattet kronprinsparets private bolig, men alt innenfor eiendommen. Dette har vært etter ønske fra Slottsforvaltningen - så også i denne saken», skriver kommunen i en e-post til lokalavisen.

- Jeg vet ikke helt når denne praksisen ble innført, men det har i alle fall vært sånn i 15 år. Det stammer fra gamle Asker kommune, sier Helena Langeland, avdelingsleder for Asker Nord i byggesaksavdelingen til Budstikka.

HUMPETE: Svenske kronprinsesse Victoria og prins Daniel er vertskap for besøket det norske kronprinsparet har lagt til Stockholm. Første dag med besøk får en noe humpete start. Video: Caroline Vagle / Se og hør Vis mer

- Kan alltid bli bedre

Langeland forteller videre at hun ikke vet hvem som innførte praksisen, men at det ble gjort i dialog med kongehuset.

- Det var et ønske fra deres side den gangen, som ble fulgt av kommunen, sier hun videre.

Avdelingslederen forteller også at de framover kommer til å gjøre vurderinger sammen med sine jurister, og påpeker at rutinene generelt sett er gode nok i dag, men at de etterstreber å bli bedre.

Slottets kommunikasjonssjef Guri Varpe forteller til lokalavisen at hun ikke visste om kommunens beslutning om å holde søknaden hemmelig.

- Vi er enige i kommunens vurdering i at det er riktig med innsyn i denne saken. Vi har ikke noe imot innsyn, og dokumentene kan etter vår mening behandles likt som andre tilsvarende saker, sier Varpe til avisen.

LES OGSÅ: Kronprinsparet ville flytte

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer