Prinsesse Diana:

Knusende dom:
- Bedro og overtalte

Journalisten Martin Bashir brøt BBC retningslinjer under intervjuet med prinsesse Diana i 1995.

BEKLAGER: BBC beklager for intervjuet journalisten Martin Bashir gjorde med prinsesse Diana i 1995. Foto: Pa Photos / NTB
BEKLAGER: BBC beklager for intervjuet journalisten Martin Bashir gjorde med prinsesse Diana i 1995. Foto: Pa Photos / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har allerede gått et halvt år siden det ble kjent at avdøde prinsesse Dianas omstridte intervju med BBC i 1995 skulle granskes av kanalen.

I det eksklusive Panorama-intervjuet med journalisten Martin Bashir fortalte prinsessen for første gang offentlig om det skakkjørte ekteskapet med prins Charles.

Bashir valgte denne uken å slutte i BBC. Det bekreftet kanalen i en uttalelse overfor Today, hvor helseproblemer ble oppgitt som årsaken til at han har valgt å si opp.

Nå er granskingen av intervjuet ferdig. Reuters skriver at granskningen slår fast at intervjuet Bashir gjorde med prinsesse Diana brøt med kanalens retningslinjer.

Granskningen slår også fast at han opptrådte upassende, og BBC-direktør Tim Davie sier kanalen ber om unnskyldning for det mye omtalte intervjuet med Diana i 1995.

Sky News skriver at rapporten konkluderer med at Bashir skal ha «lurt og overtalt» prinsesse Dianas bror for å få i stand intervjuet. Dette skal han ha gjort blant annet ved å legge frem falske kontoutskrifter, noe som er et alvorlig brudd på BBCs retningslinjer.

THE CROWN: Fjerde sesong av serien om dronning Elizabeths regjeringstid har omsider kommet frem til åttitallet og forholdet mellom prins Charles og lady Diana. Video: Netflix Vis mer

Omstridt intervju

Intervjuet med prinsessen vekket stor oppsikt verden over og ble sett av over 20 millioner mennesker i Storbritannia.

Dianas bror Charles Spencer var den som først ønsket en gjennomgang av metodene som ble brukt for å få i stand intervjuet med søsteren. Han har i mange år hevdet at Diana skal ha blitt lurt til å stille opp, blant annet ved å bruke falske dokumenter.

Det har de nå fått medhold i.

DUKKER OPP: I traileren til prins Harrys nye dokumentarserie om mental helse, «That me you can´t see», dukker Meghan og Archie opp. Video: Apple+ Vis mer

- Angrer dypt

Bashir selv sier i en uttalelse torsdag at han angrer på at han la frem de falske papirene.

«Dette er andre gang jeg fullt ut har samarbeidet om en granskning om ting som har skjedd for mer enn 25 år siden. Jeg beklaget den gang, og jeg gjør det igjen, etter at det har blitt kjent at jeg la frem bankpapirer. Det var en dum ting å gjøre, og det er en handling jeg angrer dypt på», uttaler han, ifølge Sky News.

ANGRER: Bashir sier i en uttalelse torsdag at han beklager for feilen han gjorde. Foto: Ian West / Pa Photos / NTB
ANGRER: Bashir sier i en uttalelse torsdag at han beklager for feilen han gjorde. Foto: Ian West / Pa Photos / NTB Vis mer

Han sier også at prinsesse Diana i utgangspunktet var positivt til å gjennomføre et intervju, uavhengig av papirene han la frem.

Den britiske kringkasteren utnevnte i fjor den tidligere høyesterettsdommeren John Dyson til å lede undersøkelsen. Journalisten ble også anklaget for å ha betalt ansatte rundt Diana til å spionere på henne.

- Skritt i riktig retning

Han var en lite kjent journalist på den tiden han intervjuet Diana, men har siden hatt en suksessrik karriere.

- BBC er fast bestemt på å få frem sannheten om disse hendelsene, og det er derfor vi har bestilt en uavhengig gransking, sa BBC-sjef Tim Davie i fjor.

PÅ YOUTUBE: Prins William og hertuginne Kate er nå å finne på Youtube. Video: Youtube / The Duke and Duchess of Cambridge Vis mer

Også den avdøde prinsessens sønn, prins William, har tidligere uttalt seg om granskingen, og mente det var et steg i riktig retning.

- Det burde bidra til å få frem sannheten bak handlingene som førte frem til Panorama-intervjuet og de påfølgende avgjørelsene tatt av BBC på den tida, sa han i en uttalelse i fjor.

LES OGSÅ: Røper gladnyhet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer