Kongelige bryllup:

Kjendisene som giftet seg kongelig

Ikke alle kongelige har blått blod.

KJENTE BRUDER: Grace Kelly (t.v.) og Sofia Hellqvist (t.h.) var i likhet med Meghan Markle begge kjent før de fikk giftet seg kongelig. Foto: NTB Scanpix
KJENTE BRUDER: Grace Kelly (t.v.) og Sofia Hellqvist (t.h.) var i likhet med Meghan Markle begge kjent før de fikk giftet seg kongelig. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

(Se og Hør): Med barnebøker, tv-programmer og eventyr om prinser og prinsesser, er det ikke rart at mange går med en drøm om å gifte seg inn i en kongelig familie.

Ettersom kongelige på mange måter er helt normale mennesker og har behov for kjærlighet som alle andre, går den prins- og prinsessedrømmen i oppfyllelse for et knippe mennesker.

Man trenger ikke speide lenger enn til Skaugum for å se et ekte eventyr. Mette-Marit Tjessem Høiby fra Kristiansand møtte Norges kronprins på festival, og vil i framtiden bli vår nye dronning.

BLIND DATE: Under forlovelses-intervjuet med prins Harry og Meghan Markle kom det frem at deres første møte var en «blind date» og at prinsen ikke visste hvem skuespilleren var før de møttes. Video. NTB / Scanpix / AP Vis mer

Hennes svigerfar, kong Harald, skapte også furore da han i sin tid offentliggjorde at han ønsket å gifte seg med ei «normal» jente - Sonja Haraldsen.

Mens våre egne kongelige har tradisjon for å velge mennesker som ikke er offentlige personer til make, har enkelte prinsesser allerede hatt offentlige og synlige karrierer.

VANT OSCAR: Før Grace Kelly ble fyrstinne av Monaco, var hun en av verdens mest ettertraktede skuespillere. Her med sin nyvunnede Oscar-statuett. Foto: NTB scanpi
VANT OSCAR: Før Grace Kelly ble fyrstinne av Monaco, var hun en av verdens mest ettertraktede skuespillere. Her med sin nyvunnede Oscar-statuett. Foto: NTB scanpi Vis mer

Dette er et knippe kongelige som allerede var kjente før de giftet seg inn i et kongehus.

Verdensstjerne

I november 1929 ble Grace Patricia Kelly født i Philadelphia i Pennsylvania, som nummer tre av fire barn. Hun skulle fort bli kjent for hele verden som Grace Kelly, fyrstinne av Monaco og en av verdens mest kjente skuespillere.

Lenge før hun giftet seg med en fyrste fra Monaco, hadde Kelly en kometkarriere med roller i flere store produksjoner. Det var i 1950 at skuespillerkarrieren hennes startet, og selv om den bare varte i seks år, er hun blitt kåret til verdens 13. største kvinnelige filmlegende.

Det var i små tv-serier og på teaterscenen at Kelly briljerte på starten av 1950-tallet. Gjennombruddet kom derimot tre år seinere, med rollen i filmen «Mogambo».

Med en Oscar-nominasjon og en Golden Globe-pris for rollen, utmerket hun seg fort. Det er heller ikke til å stikke under stol at hennes blonde hår og Marilyn Monroe-aktige utseende bidro til oppskytningen mot Hollywoods stjernehimmel.

Først med rollen i «Bak kulissene» fra 1954, fikk Kelly sikret seg en Oscar for beste kvinnelige hovedrolle. Kjærlighetslivet hennes speilet karrieren. Hun spilte mot blant andre Clark Gable, Gary Cooper, Bing Crosby og Ray Milland.

MAGISK: Kelly giftet seg med fyrst Rainer III i 1956, og paret var sammen helt til fyrstinnen avgikk med døden. Foto: NTB scanpix
MAGISK: Kelly giftet seg med fyrst Rainer III i 1956, og paret var sammen helt til fyrstinnen avgikk med døden. Foto: NTB scanpix Vis mer

«Grace nedla nesten alltid sine motspillere. Her i byen var hun var kjent for å gjøre det», hevdet forfatteren Gore Vidal i James Spadas biografi «Grace Kelly - The Secret Life of a Princess». Sidesprang skal hun også ha hatt etter at hun ble fyrstinne av Monaco. Ektemannen skal også angivelig ha vært utro.

Totalt elleve filmer spilte hun i, før hun som 26-åring valgte å pensjonere seg fra livet på «the silver screen». Hun trakk seg tilbake fordi hun hadde møtt sitt livs store kjærlighet, fyrst Rainer III av Monaco.

SKJØNNHET: Grace Kelly rakk å bli kjent som skuespiller, moteikon og fyrstinne før hun døde på starten av 1980-tallet. Foto: AP Photo, NTB scanpix
SKJØNNHET: Grace Kelly rakk å bli kjent som skuespiller, moteikon og fyrstinne før hun døde på starten av 1980-tallet. Foto: AP Photo, NTB scanpix Vis mer

De to møtte hverandre under filmfestivalen i Cannes i 1955. Hun ble invitert til å delta på en photoshoot i palasset hans, og etter flere forsinkelser møtte de hverandre for første gang.

De holdt kontakten i etterkant, og på vinteren samme år kom fyrsten på besøk til USA. Flere hevdet at han aktivt var på jakt etter en kone, for å sørge for at fyrstedømmet Monaco ikke ble en del av Frankrike.

For å redde landet måtte han nemlig produsere en tronarving. Under besøket fridde han i all hemmelighet til Kelly, som han bare hadde kjent i noen måneder. Bryllupet fant sted i 1962 og ble vist rundt om i hele Europa. Hun fikk 142 offisielle titler som følge av ekteskapet, blant annet fyrstinne og hertuginne av flere steder.

Paret levde godt sammen i over 20 år, og fikk de tre barna Caroline, Albert II og Stephanie. Fyrstefamilien var på «alles» lepper, og Kelly ble omtalt som både moteikon og et godt forbilde.

Forholdet skulle derimot få en brå slutt. 14. september i 1982 døde stjerna, kun 52 år gammel. Dagen før hennes bortgang fikk hun et hjerneslag mens hun kjørte og mistet kontroll på bilen og krasjet. Kellys datter Stephanie var også i bilen, men overlevde.

Fyrst Rainer III døde den 6. april 2005. Han og Kellys sønn, fyrst Albert, er nå Monacos monark. Han er gift med fyrstinne Charlene og har fire barn.

Stemplet som falsk i reality

I 2014 ble det kjent at den svenske prinsen Carl Philip endelig hadde funnet sin utkårede. Den da 35 år gamle prinsen var kjent for å trave på byen, og det var forventet at han skulle slå seg til ro.

Hans valg av make var derimot nokså utradisjonelt. Da han forlovet seg med Sofia Hellqvist, etter flere år som av-og-på-kjærester, fikk trolig enkelte bakoversveis. Hun hadde nemlig en fortid som deltaker i den utskjelte realityserien «Paradise Hotel». Hun var med i 2005 og endte på en tredjeplass.

Hun kom seg imidlertid ikke plettfri gjennom realitydeltakelsen. Flere omtalte henne nemlig som falsk og kynisk da hun var med.

Likevel ble dette første gang at en tidligere «Pærra»-deltaker kunne smykke seg med den gjeve tittelen prinsesse.

Hun har også en fortid som glamourmodell, og ble i 2004 kåret til «Miss Slitz 2004» av et svensk manneblad. Lettkleddbildene som hun tok i forbindelse med et opphold i New York etter «Paradise Hotel»-deltakelsen, har siden blitt trukket tilbake.

Glamourjobbing og bikinishoots har hun derimot valgt å bytte ut med veldedighetsarbeid, selv før hun ble sammen med prinsen.

Høsten 2009 jobbet hun som frivillig på et barnehjem i Ghana, og i 2010 opprettet hun veldedighetsorganisasjonen «Project Playground» med sin venninne Frida Vesterberg. I et intervju i den svenske TV3-dokumentaren «Project Playground - en galen drøm» snakker hun ut om fortida:

- Jeg ville ikke ha tatt de valgene i dag. Det er sikkert. Men jeg har vanskelig for å si at jeg angrer på noe i livet mitt.

Den 13. juni 2015 giftet paret seg i Stockholm. De sa begge «ja» da presten i Slottskyrkan spurte om de ville dele resten av sitt liv sammen. En tydelig rørt Carl Philip sa da følgende til folkemassen:

SA JA: Sofia og Carl Philip giftet seg i 2015, mens en hel verden fulgte med. Foto: NTB scanpix
SA JA: Sofia og Carl Philip giftet seg i 2015, mens en hel verden fulgte med. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Kjære venner. La meg få presentere min kjære hustru, prinsesse Sofia. Jeg vil med stor ydmykhet takke for at dere har valgt å komme hit for å dele våre gleder. Dette er kanskje et av våre viktigste og vakreste minner, som jeg og Sofia kommer til å bære med oss.

AV OG PÅ: Prins Carl Philip forelsket seg i Sofia Hellqvist, en tidligere realitystjerne i Sverige. Her er hun fotografert på vei til prinsesse Estelles dåp i 2012, sammen med Chris O'Neill. Foto: Pontus Lundahl / NTB scanpix
AV OG PÅ: Prins Carl Philip forelsket seg i Sofia Hellqvist, en tidligere realitystjerne i Sverige. Her er hun fotografert på vei til prinsesse Estelles dåp i 2012, sammen med Chris O'Neill. Foto: Pontus Lundahl / NTB scanpix Vis mer

Paret har i dag barna prins Alexander (1) og prins Gabriel (fire måneder).

Skandalejournalist

Flere kongelige har hatt lange karrierer innenfor tv. Blant de mest kjente eksemplene, finner vi Spanias dronning Letizia. Da kong Juan Carlos valgte å abdisere sommeren 2014, ble hun og kronprinsen Felipe landets nye regenter.

45-åringen fikk navnet Letizia Ortiz Rocasolano da hun ble født i Nord-Spania høsten 1972, som eldste datter i en søskenflokk på tre.

Hennes far var journalist, mens hennes mor jobbet som sykepleier, og den kommende dronningen valgte selv å gå i sin fars fotspor da hun utdannet seg til journalist. ​

Hun rapporterte blant annet live fra Ground Zero i New York i september 2001, og jobbet for kanalen 24 Horas. Hun jobbet også i avisa La Nueva España, og var nyhetsanker i «Informe Semenal».

Letizia inngikk forlovelse med kronprins Felipe 1. november 2003, til mange spanjolers sjokk. Ikke bare hadde Letizia vært gift før, men Felipe hadde nettopp avsluttet et fire år langt forhold med norske Eva Sannum rett før han ble kjæreste med Letizia - til tross for at de fleste spådde at det kom til å gå mot forlovelsemellom den spanske prinsen og den norske modellen.

TATT I ED: Spanias Felipe VI ble tatt i ed i en elegant, men enkel seremoni i nasjonalforsamlingen Cortes i Madrid torsdag. Video: Reuters Vis mer Vis mer

Eva og Felipe var kjærester fra 1997 til forholdet tok slutt i desember 2001. De var gjester i bryllupet til Mette-Marit og Haakon 25. august 2001. Kort tid etter bruddet med Sannum møtte Felipe Letizia. Da jobbet hun som nyhetsanker i det statlige spanske fjernsynet TVE.

Bryllupet sto i Madrid sommeren 2004, og til tross for at Letizia på slutten av 90-tallet var gift med sin foreleser, litteraturprofessoren Alfonso Guerrero, fikk brudeparet sin velsignelse av den katolske presten.

Starten på forholdet var derimot ikke enkel. Letizia ble raskt rammet av den såkalte «prinsesse-syken», og raste drastisk ned i vekt i takt med at kronprinsesserollen stadig ble større - i likhet med blant andre Danmarks kronprinsesse Mary og svenske kronprinsesse Victoria.

REPORTER: Før hun ble dronning, var hun journalist. Her fotografert på jobb i 2000. Foto: REUTERS/TVE, NTB scanpix
REPORTER: Før hun ble dronning, var hun journalist. Her fotografert på jobb i 2000. Foto: REUTERS/TVE, NTB scanpix Vis mer

I 2008 fikk Letizia kritikk for å ha gjennomført en plastisk neseoperasjon, selv om slottet hevdet at operasjonen var av medisinske årsaker. Men det hele toppet seg da Letizia-biografien «Adios Princesa», skrevet av kronprinsessens fetter David Rocasolano, ble publisert. Her ble det hevdet at Letizia gjennomgikk en abort i 2002, kort tid før hun møtte kronprinsen.

Dette strider imot den katolske tradisjon, og på det tidspunktet også den strenge abortloven i Spania.

I dag har Felipe og Letizia døtrene Leonor (12) og Sofia (10).

«Koffertdame»

I november har amerikanske Meghan Markle (36) vært en av verdens mest omtalte personer. Da hun og prins Harry (33) offentliggjorde at de skal gifte seg til våren, kom gratulasjonene inn fra fjern og nær.

Markle har gjort stor suksess i den populære TV-serien «Suits», der hun siden 2011 har spilt rollen som Rachel Zane. Hun har også hatt en rekke roller i andre TV-serier og filmer, blant annet «Remember me», «90210» og «Horrible bosses».

GODT LIKT: Det britiske folket er i ekstase over det nye medlemmet av kongefamilien, som får skryt for å virke jordnær. Foto: NTB scanpix
GODT LIKT: Det britiske folket er i ekstase over det nye medlemmet av kongefamilien, som får skryt for å virke jordnær. Foto: NTB scanpix Vis mer

Men selv om 36-åringen har skapt seg et velkjent navn i tv- og filmbransjen, var det ikke like mange store tilbud å velge mellom for 10 år siden.

I 2006 var nemlig Markle med i underholdningsprogrammet «Deal or no Deal» som «koffertdame», ifølge Elle.

GIFTER SEG: Våren 2018 står bryllupet mellom prins Harry og Meghan Markle, som trolig får tittelen hertuginne. Foto: NTB scanpix
GIFTER SEG: Våren 2018 står bryllupet mellom prins Harry og Meghan Markle, som trolig får tittelen hertuginne. Foto: NTB scanpix Vis mer

Hun har tidligere uttalt seg om rollen til nettstedet Esquire, og sa hun forsto hva hun ville jobbe med videre i livet etter å ha vært med i programmet.

- Jeg vil si at det var en greie jeg gjorde mens jeg gikk på en del auditions for å få endene til å møtes. Jeg gikk fra å jobbe i den amerikanske ambassaden i Argentina til å jobbe i «Deal or no Deal». Det var definitivt en lærerik opplevelse, og det hjalp meg til å forstå hva jeg helst ville jobbe med, sa Markle i intervjuet fra 2013.

Men en koffert med pengepremie fikk hun aldri åpnet i programmet.

- Jeg hadde kofferten med nummer 26, som av en eller annen grunn aldri noen valgte. Derfor endte jeg opp med å stå der i skyhøye hæler, noe som var svært ubehagelig, og vente på at noen skulle velge mitt nummer.

Etter at den amerikanske skuespilleren ble koblet til prins Harry, har hun vært utsatt for mye hets, noe Kensington Palace påpekte i sin pressemelding da de bekreftet forholdet i starten av november 2016.

- Kjæresten hans, Meghan Markle, har vært utsatt for hets og trakassering, er noe av det som sto i uttalelsen.

PRINSELYKKE: Prins Harry har forlovet seg med den amerikanske skuespilleren Meghan Markle. Bryllupet er allerede til våren. Video: CNN Vis mer

- Hun er drevet av å klatre oppover den sosiale rangstigen. Hun har drømt om å bli prinsesse siden hun var en liten jente. Hun har alltid likt Harry fordi hun er svak for rødhårede gutter, hevdet hun.

Skuespilleren har også vært gift tidligere, med Trevor Engelson, fra 2011 til 2013.

I nyere kongetradisjon har det ikke vært problematisk at personer som har giftet seg inn i kongehus har hatt andre forhold tidligere, spesielt i land hvor katolisismen ikke er den største religionen.

LES OGSÅ: Prins Joachim tar et oppgjør med ryktene

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer