Durek Verrett:

Kan Durek få prinsetittel?

Durek Verrett skal gifte seg med prinsesse Märtha Louise.

FORLOVET: Prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett delte den hyggelige nyheten tirsdag. Foto: Lise Åserud/NTB
FORLOVET: Prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett delte den hyggelige nyheten tirsdag. Foto: Lise Åserud/NTB Vis mer
Publisert

Etter at nyheten om prinsesse Märtha Louise (50) og Durek Verretts (47) forlovelse kom tirsdag morgen, har paret naturligvis fått enorm oppmerksomhet i norsk, så vel som utenlandsk, presse.

Det er foreløpig ikke kjent når de to skal gi hverandre sitt «ja», men hva skjer egentlig når de gjør det? Det er nemlig naturlig å spekulere på om Durek Verrett kan få kongelig tittel når han gifter seg med prinsessen av Norge.

- Ingen tradisjon

Märtha ga avkall på tittelen som «Hennes kongelige høyhet» i 2002, men bærer fremdeles prinsessetittelen. Det betyr imidlertid ikke at Verrett blir prins av den grunn den dagen paret gifter seg.

- I Norge er det ingen tradisjon for å gi prinsetittel til de som gifter seg inn i kongefamilien med andre enn tronarvingen, sier Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle.

VIL IKKE: I «Märtha» forteller Märtha Louise hvorfor Durek Verrett ikke vil flytte til Norge. Video: TV 2 Vis mer

Hun trekker blant annet frem at kong Haralds søstres ektemenn ikke fikk prinsetitler - noe heller ikke Ari Behn gjorde da han giftet seg med Märtha i 2002.

Det kan likevel skje at 47-åringen får prinsetittel, forklarer Vagle.

- Det er dog kong Harald som bestemmer, men jeg finner det svært lite sannsynlig at han gir Durek prinsetittel, sier hun.

- Åpner dører

Anders Johan Stavseng, som også er kongehusekspert i Se og Hør, mener at Verrett ikke vil få prinsetittel av kongen.

- Det er ikke tradisjon for det i Norge. Durek vil bli prinsessegemal, slik Ari ble kalt.

Han påpeker også at prinsesse Madeleine av Sveriges (39) ektemann ikke ville bli prins, og at han heller ikke ble tildelt noen tittel av svigerfar kong Carl Gustaf.

PLANLEGGER FRIERI: I et intervju med Vanity Fair avslørte Durek Verrett at han hadde planlagt å fri til sin kjæreste, prinsesse Märtha Louise. Vår kongehusekspert svarte på om det i framtiden er mulig at Durek blir prins av Norge. Vis mer

- Det er usikkert hva Durek selv ønsker. De fleste i Hollywood ville nok gjort alt de kunne for en tittel. En prinsetittel åpner dører og er ettertraktet, sier Stavseng.

Heller ikke historiker og forfatter Trond Norén Isaksen tror Verrett vil få prinsetittel, og trekker også frem at Ari Behn heller ikke fikk noen tittel.

Dette sier Slottet

Se og Hør har vært i kontakt med kommunikasjonssjef ved Slottet, Guri Varpe, som sier at «det er Hans Majestet Kongen som etter sedvane avgjør om noen skal få en tittel».

KJENDISFEST: Prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett er forlovet. Disse kjendisene forventer vi i bryllupet. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Varpe forklarer videre at det i Grunnlovens paragraf 34 står følgende: «Kongen gjev føresegner om titlar for dei som har arverett til krona».

- Prinsessens tidligere ektefelle, avdøde Ari Behn, hadde ikke tittel, og det har heller ikke deres felles barn. Heller ikke ektefellene til prinsesse Ragnhild og prinsesse Astrid, Erling Lorentzen og Johan Martin Ferner, hadde titler, sier Varpe.

LES OGSÅ: Dette visste du neppe om Märtha Louise

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer