Kan bli sykemeldt i ett år

Kronprinsesse Mette-Marit har ingen garanti for å bli frisk med det første.

SMILER TAPPERT: Kronprinsessen har hatt en travel høst. her fra et besøk i Paris i september - hvor hun trolig allerede da slet med sterke smerter. Foto: FameFlynetSweden
SMILER TAPPERT: Kronprinsessen har hatt en travel høst. her fra et besøk i Paris i september - hvor hun trolig allerede da slet med sterke smerter. Foto: FameFlynetSweden Vis mer

SEOGHØR.NO: Det har vært en travel høst for kronprinsesse Mette-Marit (40). Hun har gledet mange med sitt store engasjement både i inn- og utland.

Bare den siste måneden har hun vært i Paris, hatt en rekke oppdrag i Oslo, vært på en tre dagers hektisk fylkestur i Vest-Agder og ikke minst hatt et hardt ukeprogram i New York.

Kronprinsessen ble tvunget til å kaste inn håndkleet på grunn av sterke smerter etter nakkeprolapsen, og avlyste alle offisielle oppdrag mens hun var sykemeldt.

Vedvarende problem
Hennes litterære reise i Nord-Norge utgikk, og det samme gjorde hennes planlagte offisielle besøket til Finland.

Om hun aldri så mye ønsker å delta, kan hun ikke gå på akkord med sin egen helse.

– Jeg har ingenting annet å si enn at kronprinsessen er sykmeldt i 14 dager på grunn av prolaps i nakken. Det er et vedvarende problem for kronprinsessen at hun har dårlig nakke, fortalte kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet til Se og Hør i begynnelsen av oktober.

Da Se og Hør kontaktet Hagen mandag ettermiddag med spørsmål om kronprinsessens sykemelding kom til å vedvare ønsket ikke kommunikasjonssjefen å uttale seg, men fortalte at ny informasjon kom til å bli lagt ut tirsdag på slottets nettsider.

Men kort tid senere, mandag ettermiddag, opplyste NTB, via VG, at slottet hadde bekreftet at kronprinsessen er sykemeldt for seks til åtte nye uker.

Da Se og Hør snakket med Hagen i begynnelsen av oktober ville hun ikke si noe om hva slags behandling kronprinsessen kom til å få for å få bukt med smertene.

– Det kan ikke utelukkes at perioden vil bli forlenget, opplyste hun derimot.

SISTE OFFISIELLE OPPDRAG: Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon tok imot kong Willem-Alexander og dronning Maxima av Nederland da de besøkte Oslo i begynnelsen av oktober. Det var knapt én uke før hun ble sykemeldt. Foto: Stella Pictures
SISTE OFFISIELLE OPPDRAG: Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon tok imot kong Willem-Alexander og dronning Maxima av Nederland da de besøkte Oslo i begynnelsen av oktober. Det var knapt én uke før hun ble sykemeldt. Foto: Stella Pictures Vis mer

Sterke smerter
En akutt nakkeprolaps kan gjøre fryktelig vondt i nakke og armer, og i verste fall kan man få lammelser av muskulatur i armen, forteller leder Jakob Lothe i Norsk Kiropraktorforening til Se og Hør.

– Hvorfor får man prolaps?

– Hadde vi bare visst det. Men man vet at arvelighet er av stor betydning, sier Lothe.

– 14 dager er bare en innledende sykmelding ved en prolaps, sier naprapat André Bolstad ved Oslo Ryggklinikk, og understreker at han uttaler seg på generelt grunnlag.

– Tre måneder med ro, hvile og oppfølging er vanlig, og opp mot ett år. Holdning spiller en stor rolle, og stress. Hektiske dager gir økt spenningsgrad i muskulaturen, og hun er avhengig av ro og hvile. De fleste blir da bra av seg selv, men det er heller ikke uvanlig å måtte operere, opplyser Bolstad til Se og Hør.

LES OGSÅ: Prinsesse Madeleine åpner opp om graviditeten