Dronning Elizabeth:

Kalte verdensledere «irriterende»

Monarkens private samtale var rett innenfor mikrofonens rekkevidde.

OVERHØRT: Dronning Elizabeths frustrasjon vekker oppsikt. Foto: Frank Augstein/AP/NTB
OVERHØRT: Dronning Elizabeths frustrasjon vekker oppsikt. Foto: Frank Augstein/AP/NTB Vis mer
Publisert

Det er vanlig kutyme at de kongelige holder seg unna politikk, og dronning Elizabeth har gjennom sin regjeringstid fått mye skryt for å ikke «mene» noe. Men akkurat når det kommer til klima er det flere kongelige som ytret seg, blant annet danske kronprins Frederik (53).

Også monarken i Storbritannia har vært engasjert i klima og miljø i en årrekke, og har flere ganger deltatt i klimamøter.

Neste måned er det klimatoppmøte i Skottland, og i et forberedende møte i den anledning ble dronningens frustrasjon litt mer offentlig enn det som nok var intensjonen.

- Irriterende

Da hun nylig var i Wales sto hun nemlig nærme nok en mikrofon til at samtalen med svigerdatter, hertuginne Camilla av Cornwall, og den walisisike politikeren Elin Jones, ble fanget opp av pressen.

TALE: Dronning Elizabeth talte til det britiske folk under coronakrisen. Bilder fra BBC. Vis mer

Her uttrykte hun tydelig sin misnøye over at ledere av blant annet Australia, Kina og Russland ikke har meldt sin ankomst til konferansen.

- Ekstraordinært, er det ikke? Jeg har hørt alt om COP (klimakonferansen, journ.anm,), og vi vet fortsatt ikke hvem som kommer - ingen anelse. Vi vet bare om dem som ikke kommer, og det er veldig irriterende når de snakker, men ikke handler, ble hun overhørt sagt.

Derfor vekker det oppsikt

Videoen av samtalen er blant annet publisert av The Telegraph. Uttalelsene har naturlig nok vakt oppsikt, da dronningen sjelden har til vane å uttrykke frustrasjon.

- De kongelige holder seg tradisjonelt nøytrale, og er som oftest svært svært forsiktig med hva de sier. Dronning Elizabeth er en mester i nettopp dette, og derfor vekker det desto større oppsikt når hun «tråkker i salaten». Når det er sagt er det jo helt naturlig at de har sine personlige meninger. Såpass oppdaterte som de er på verdensbildet, er det jo helt umulig ikke å mene noe, sier Se og Hørs kongehusekspert Caroline Vagle.

BEGRAVELSE: Dronning Elizabeth satt alene da hun tok et siste farvel med ektemannen sin gjennom 73 år, prins Philip. Nå rører bildet en hel verden. Foto: AP Vis mer

Hun påpeker at dronningen har vært monark i nesten 70 år, og har møtt en rekke statsledere i sin regjeringstid.

- Jeg må ærlig innrømme at jeg synes det er kult at hun har engasjement for miljøet, og at det når offentlighetens lys. Dette gjelder oss alle og framtiden for generasjonene etter oss. Det ville vært rart om hun var uberørt!

LES OGSÅ: Avslører veskens hemmelige tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer