Kalte seg «Eva og Tom Manstad»

Det daværende kronprinsparet reiste med falsk pass under bryllupsreisen.

BRYLLUP: Etter mange år som kjærester fikk endelig kronprins Harald og Oslo-jenta Sonja Haraldsen gi hverandre sine ja en vakker augustdag i 1968. Her er de nygifte under bryllupsmiddagen, med en stolt kong Olav ved brudens venstre side. Foto: NTB scanpix
BRYLLUP: Etter mange år som kjærester fikk endelig kronprins Harald og Oslo-jenta Sonja Haraldsen gi hverandre sine ja en vakker augustdag i 1968. Her er de nygifte under bryllupsmiddagen, med en stolt kong Olav ved brudens venstre side. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
SEOGHØR.NO: I disse dager er biografien «Dronningen» et yndet tema i norsk mediebilde, etter at boken kom ut på markedet onsdag denne uken.

Da daværende kronprins Harald 29. august 1968 giftet seg med sin mangeårige kjæreste Sonja Haraldsen, begge 31 år på det tidspunktet, var det mange som var spente på hvor de nygiftes bryllupsreise skulle gå.

I «Dronningen» står det beskrevet hvordan kronprinsparet «lurte alle» med å gå om bord kongeskipet K/S Norge, for så å snike seg ubemerket av igjen - og bryllupsnatten ble, ifølge biografien, tilbrakt i deres fremtidige hjem på Skaugum.

Etter en uke på en jakthytte ved et fjellvann mellom Buskerud og Telemark, eid av familien Astrup, dro de via London og over dammen til Amerika - og det var som «Eva og Tom Manstad» at kronprinsparet for første gang som nygifte satte sine føtter i mulighetenes land.

«Navnene var fabrikkert av daværende politimester Johan Gjerde. Jan August Ørner, kronprins Haralds adjutant, ordnet alt det praktiske. Utenriksdepartementet hadde ideen, og kong Olav hadde godkjent opplegget. Han hadde selv reist som «Olav Håkonsson» med nattoget til Stockholm for å fri til prinsesse Märtha i 1929. Prinsesse Margrethe og prins Henrik (av Danmark, journ.anm.) hadde også benyttet samme knep etter sitt bryllup i 1967, fikk det norske kronprinsparet vite senere» (Utdrag fra «Dronningen»).

Den autoriserte biografien er ført i pennen av forfatter Ingar Sletten Kollen, etter samtaler og samarbeid med kongeparet, så vel som øvrig kongefamilie.
 
Bli fan av Seoghør.no på Facebook her
 
Sjekk ut våre mobilsider. Send sms med kodeord: SHMOBIL til 2255
 
Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på [email protected], ring vår tipstelefon 22555522 eller send sms/mms med kodeord TIPS til 2255.
 
LES OGSÅ: Her går det i surr for dronning Sonja

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer