Prins Harry:

- Kall meg Harry

Prinsen dropper sin kongelige tittel under offentlig opptreden.

TILBAKE I ENGLAND: Prins Harry er tilbake i Storbritannia - og dropper sin kongelige tittel. Foto: NTB Scanpix
TILBAKE I ENGLAND: Prins Harry er tilbake i Storbritannia - og dropper sin kongelige tittel. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I januar i år ble det kjent at hertuginne Meghan (38) og prins Harry (35) ønsket å trekke seg tilbake fra sine kongelige plikter, og dermed vil de miste sine kongelige titler og den kongelige apanasjen.

Hertugparets beslutning ble bredt dekket i den internasjonale pressen, og senere gikk dronning Elizabeth (93) ut og støttet parets beslutning.

Den siste måneden har ekteparet oppholdt seg i Canada, der de ikke har utført noen kongelige oppdrag.

Nå skriver Sky News at prins Harry er tilbake i Storbritannia.

Prinsen skal ha bedt om å bli kalt bare «Harry», uten den kongelige tittelen, når han skal delta på sitt første offentlige oppdrag siden han kom tilbake til hjemlandet.

Prins Harry er for tiden i Edinburgh i Skottland, der han skal delta på et arrangement for sitt nye selskap, Travalyst, som jobber med økoturisme, ifølge Sky News.

TILBAKE: Prins Harry er for tiden i Skottland, etter et lengre opphold i Canada. Foto: NTB Scanpix
TILBAKE: Prins Harry er for tiden i Skottland, etter et lengre opphold i Canada. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Trekker seg tilbake

Prinsen fløy til Canada 20. januar i år, hvor kona Meghan og deres ni måneder gamle sønn, Archie, allerede befant seg. Da det ble kjent at paret skulle trekke seg tilbake som kongelige, annonserte de at ønsket å tilbringe mer tid i Canada.

Hertugparet skal imidlertid delta på flere kongelige oppdrag før de offisielt trekker seg tilbake 31. mars.

Deres siste offisielle oppdrag vil altså finne sted før denne datoen, og det har vært knyttet stor spenning til hvilke titler hertuginnen og prinsen skal bruke før de offisielt trekker seg tilbake.

Primært er det bruken av «Sussex Royal» som har vært flittig diskutert den siste tiden. Kontoen deres på Instagram og nettsiden deres går under nettopp dette navnet. I tillegg søkte paret nylig om å patentere navnet, slik at de eventuelt kunne ha brukt det ved senere anledninger.

TALE: Prins Harry forteller at han og hertuginne Meghan følte at de ikke hadde noen annet valg enn å forlate den kongelige familien. Video: Instagram / Sussexroyal Vis mer

Dronning Elizabeth skal ha vært en sterk motstander av dette, uten at kongehuset har uttalt seg om det stemmer og eventuelt hvorfor. Det er derimot blitt hevdet at hun mener det ikke sømmer seg at de skal assosieres med den formelle delen av kongehuset når de er ute.

Føyet seg

Forrige uke ble det kjent at paret føyer seg etter dronningens ønsker,

- Mens hertugen og hertuginnen fokuserer på å starte en ny non-profit-organisasjon, har det blitt bestemt at den - som skal offentliggjøres denne våren - ikke kommer til å hete «Sussex Royal Foundation», på grunn av britiske regelverk. Hertugen og hertuginnen av Sussex har ikke planer om å bruke «Sussex Royal» noen steder etter våren 2020. Derfor er søknaden deres om patent, som ble sendt inn som et beskyttende tiltak etter råd fra The Royal Foundation, trukket, sa talspersonen deres da.

STRID: Det skal være stor uenighet innad i den britiske kongefamilien etter at det ble klart at Meghan og Harry ønsker å trekke seg tilbake. Se og Hørs kongehusekspert forklarer. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hva de skal kalle Instagram-kontoen og nettsiden fremover, er foreløpig ikke offentlig kjent.

Nylig delte Meghan og Harry et innlegg på Instagram hvor de lettet på sløret om hvordan fremtiden deres vil bli - inkludert tittelbruken.

Der gjorde de det klart at selv om de formelt vil bli kjent som Hans Kongelige Høyhet, hertug av Sussex, og hennes kongelig høyet, hertuginne av Sussex, vil ikke deres HKH-titler lenger bli aktivt brukt.

«Megxit» er, som nevnt, rett rundt hjørnet. Ifølge Harry og Meghans talsperson har de seks offisielle oppdrag i Storbritannia foran seg før de trer tilbake den 31. mars, skrev Sky News nylig.

ÅPNER OPP: Hertuginne Meghan åpner opp om hvordan det har vært å få barn og gifte seg i offentlighetens søkelys. Video: ITV. Reporter: Ingebjørg Iversen / Rød Løper Vis mer

Harry skal blant annet i opptak med rockestjernen Jon Bon Jovi og The Invictus Games Choir i slutten av denne måneden, mens Meghan vil være til stede for å markere den internasjonale kvinnedagen 8. mars.

Deres siste offisielle opptreden vil være sammen med resten av kongefamilien under Commonwealth Service i Westminster Abbey den 9. mars.

LES OGSÅ: - Helomvending etter dronningnekt

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer