Jublende kongeferd!

Kongefamilien ble møtt med jubel da de ankom Eidsvoll. Følg jubelferden på seher.no.

STASELIG: Kronprinsparet ble fraktet i hest og kjerre på Hamar! Foto: Marcus Husby
STASELIG: Kronprinsparet ble fraktet i hest og kjerre på Hamar! Foto: Marcus Husby Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

VANN-VITTIG PÅ ÅNDALSNES:

Det kongelige følget hadde bare vært i Åndalsnes noen få minutter før regnet høljet ned.
- Sånn er det noen ganger, men det går bra, meddelte kronprinssese Mette-Marit til noen at de mange hundre fremmøtte.

Gråværet la imidlertid ingen demper på stemningen i den vakre fjordbyen.

- Det viser virkelig hvor mye kongefamilien betyr når folk står timesvis i plaskende regn for å få et lite glimt av dem, sier Se og Hørs hoffreporter Kjell Arne til seher.no. - Jeg kan ikke la være å tenke på hvor overveldende denne turen må ha vært for kong Haakon og dronning Maud i 1906. Og ikke minst strabasiøs. De brukte jo flere uker på den samme turen som vi bruker bare noen dager på, sier han.

Åndalsnes var det siste stoppestedet for toget, og det herskapelige følget ble fraktet i sjaluppen fra kaien og ut til kongeskipet Norge.


 


FOLKEFEST PÅ OTTA:


Det var nesten 17. mai-stemning i gatene da kongefamilien ankom Otta, som er tredje stoppested på kroningsjubileets ferd mot Trondheim.
Både dronning Sonja og kronprinsesse Mette-Marit hadde skiftet antrekk og lagt igjen hattene på kongetoget.


SØTE MINNER FRA HAMAR:


Hamar sto på hodet da kongefamilien ankom sentrum i hest og kjerre.


HELE PROGRAMMET: Minutt for minutt!


Byen var det andre stoppestedet i forbindelse med kroningsjubileet, og tusenvis av mennesker hadde møtt opp for å hylle våre kongelige.


- For hvert sted vi stopper er det rørende å se hva et besøk av kongefamilien betyr for lokalsamfunnet. Ekstra søtt er det jo med alle de små prinsessene som har pyntet seg, sier Se og Hørs hoffreporter Kjell Arne.


To av de med tiara på hodet var 3-åringene Rebekka Pedersen og Martine Wulfsberg fra Hesteskoen familiebarnehage. De hadde tatt turen ned til kaia ved båten Skibladner for å få et glimt av det staselige besøket.


- Det er mamma og pappa som har kjøpt kronen, smiler Martine.


Men det var ikke bare søte små prinsesser de kongelige fikk med seg. Også et glass med Hamarpålegget HaPå ble gitt til kongefamilien.


Småbarnsforeldrene Mette-Marit og Haakon kunne også glede seg over et stykke Dr. Greves barnesepe. Kanskje får også de små kongebarna bruk for gavene foreldrene fikk i løpet av turen?

TIL EIDSVOLL I REGN:


Kongefamilien smilte og lo da de ankom Eidsvollsbygningen for få minutter siden. Eidsvoll er første stoppested for kroningsjubileet som varer fram til fredag.


På historisk grunn fikk både kong Harald, dronning Sonja og et tydelig forelsket kronprinspar se det humoristiske teaterstykke "Eidsvolls historie på 20 minutter" - som forøvrig varte i 18 minutter...


- Dette var en flott start på jubileet. Og i likhet med kroningsferden i 1906 ble det også i dag regnvær. Forrige gang var de her en hel dag. I år var de her en knapp time. Tiden forandrer seg. Men det blir spennende å følge turen videre, sier Se og Hørs hoffreporter Kjell Arne Totland.


KNIPS KONGEN: Vi lager folkets minnealbum!


BAKGRUNN:


Det er i år 100 år siden kroningen av kong Haakon i Nidarosdomen. I den anlendingen er det et stort jubileum i Trondheim denne uken.


Vår kongefamile har valgt å reise til Nidaros med bil, tog og båt. De dro fra Oslo mandag morgen, og første stopp var Eidsvoll. Deretter går ferden videre opp Gudbrandsdalen, ned til Åndalsnes og med båt videre langs kysten til Trondheim.


Se og Hør følger kongefamilien fra time til time.  

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer