- Jeg vil invitere dem til slottet

Kong Harald kommenterer for første gang bråket rundt utdeling av Krigskorset med sverd.

TRØSTEKLEM: Kong Harald fikk en varm klem av Hamad (4) under besøket på University Institute for Rehabilitation of the Republic of Slovenia I Ljubljana i forbindelse med statsbesøket i Slovenia tirsdag.  Foto: Scanpix
TRØSTEKLEM: Kong Harald fikk en varm klem av Hamad (4) under besøket på University Institute for Rehabilitation of the Republic of Slovenia I Ljubljana i forbindelse med statsbesøket i Slovenia tirsdag. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
SEHER.NO: Kong Harald er for tiden i Slovenia på statsbesøk, men det var noe helt annet det norske pressekorpset var opptatt av da kongen møtte pressen tirsdag.

I Dagbladet tirsdag blir det nemlig hevdet at statsminister Jens Stoltenberg nektet kongen å dele ut Krigskorset med sverd til norske spesialsoldater nylig. Dette har satt sinnene i kok både blant oposisjonen på Stortinget og blant krigsveteranene.

- Jeg forstår at det er noe hjemme dere er opptatt av, og til det vil jeg si om den saken er at dette er noe statsministeren og jeg var blitt enig om. Nå vil jeg ta initiativ til å invitere de som fikk krigskorset til audiens på slottet, sa Kong Harald under et pressemøte på statsbesøk i Slovenia tirsdag.


På spørsmål om hvem som tok initiativet til løsningen, svarte kongen at han ikke ville innlate seg på å kommentere dette.

- Jeg viser til det jeg alt har sagt, og vil ikke si mer om den saken, sa Kong Harald.

Se og Hørs hoffreporter Kjell Arne Totland følger for tiden kongeparet i Slovenia, og var tilstede på pressemøtet.

- Det var tydelig at Kongen ønsket å ta styringen og ikke få en mange ulike spørsmål om denne saken, og derfor innledet han som han gjorde. Det er flott at han nå inviterer mottagerne til audiens på slottet. Men jeg tolker kongens svar på oppfølgingspørsmålet som at initiativet i alle fall ikke kom fra ham, sier Totland til Seher.no.


Det var i januar at regjeringen bestemte at Spesialsoldatene Trond Bolle, Eirik Johan Kristoffersen og Jørgen Lian skulle få utmerkelsen. Det ble da også bestemt at de skulle få utmerkelsen på frigjøringsdagen 8. mai. Ifølge Dagbladet var kong Harald uønsket på markeringen.

Det er første gang siden andre verdenskrig at utmerkelsen ble gitt, den gang var det kong Haakon som delte den ut. Kongen skulle også være svært skuffet over beslutningen.

Bli fan av Seher.no på Facebook her

Sjekk ut våre nye mobilsider på http://m.seher.no

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på [email protected], ring vår tipstelefon 93076767 eller send sms/mms med kodeord SEHERTIPS til 1901.

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer